Intr-un articol anterior, am aratat conditiile ce trebuie indeplinite pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta si implicit a pensiei anticipate. Vom prezenta in continuare conditiile pentru obtinerea pensiei de invaliditate.
Cine poate primi
Beneficiaza de pensie de invaliditate asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza unor accidente de munca, boli profesionale, a tuberculozei, a bolilor obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca. Pot primi pensie de invaliditate si elevii, ucenicii si studentii care si-au pierdut total sau in cea mai mare parte capacitatea de munca in timpul si din cauza practicii profesionale, asa cum pot primi pensie de invaliditate si asiguratii care si-au indeplinit obligatiile militare daca invaliditatea s-a produs in timpul si din cauza indeplinirii obligatiilor militare.
Conditii care trebuie indeplinite
1. Conditia vechimii in munca. Pentru a beneficia de aceasta pensie, bolnavii respectivi trebuie sa indeplineasca si anumite conditii de vechime in munca.
Exceptie. Daca invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de munca, a bolilor profesionale, a tuberculozei, a neoplaziilor, SIDA precum si in cazul militarilor in termen, asiguratii pot beneficia de pensie de invaliditate indiferent de stagiul de cotizare.
Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unor boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca trebuie sa indeplineasca conditiile de vechime in munca in raport cu varsta, astfel:
- sub 25 ani asiguratul are nevoie de 5 ani vechime in munca sau pe jumatate;
- intre 25 si 31 ai are nevoie de 8 ani sau pe jumatete;
- intre 31 si 37 ani are nevoie de 11 ani sau pe jumatete;
- intre 37 si 43 ani are nevoie de 14 ani sau pe jumatet;
- intre 43 si 49 ani are nevoie de 18 ani sau pe jumatete;
- intre 49 si 55 ani are nevoie de 22 ani sau pe jumatate si
- peste 55 ani are nevoie de 25 ani sau pe jumatate.
Pot primi pensie de invaliditate si persoanele bolnave care la data ivirii invaliditatii nu mai au calitatea de asigurat [nu mai vin din munca].
Exemplu: o persoana de 42 ani solicita pensie de invaliditate pentru o boala de inima [deci o boala obisnuita in termenii de mai sus]. Persoana poate primi pensie de invaliditate daca are cel putin 7 ani vechime in munca. Verificati datele de mai sus si observati ca intre 37 si 43 ani are nevoie de l4 ani vechime sau pe jumate, deci 7 ani. Daca acelasi bolnav are tuberculoza se poate pensiona indiferent cata vechime in munca are.
2. Conditia bolii dovedite. De asemenea, pentru obtinerea pensie de invaliditate, solicitantul trebuie sa fie bolnav si conform criteriilor de expertiza medicala sa aiba cel putin jumatate din capacitatea de munca pierduta. Acest lucru inseamna internare intr-o sectie de specialitate dintr-un spital [cardiologie, medicala, psihiatrie, neurologie, ftiziologie, etc], in functie de boala de care sufera, odata sau de mai multe ori in functie de gravitatea bolii.
Medicul sef de sectie, dupa ce face toate investigatiile necesare pentru stabilirea diagnosticului, va decide daca face propunerea pentru pensionare de invaliditate sau nu. In cazul in care se propune pensionarea se va completa documentarul medical pentru expertiza medicala la care sant anexate toate biletele de iesire din spital si restul investigatiilor si cu trimiterea pentru pensionare bolnavul se prezinta la comisia de expertiza medicala in raza careia domiciliaza. Medicul expert al asigurarilor sociale din cadrul comisiei va decide daca investigatiile sant complete si in functie de aceasta va aproba pensionarea de invaliditate sau va solicita investigatii medicale suplimentare. Atunci cand se aproba pensionarea, dosarul medical se completeaza si cu un dosar administrativ [copie B.I.si copie cartea de munca].
Stabilirea gradului de invaliditate
Gradul de invaliditate se stabileste in functie de capacitatea de munca a fiecaruia, astfel:
-gradul 1 de invaliditate inseamna pierderea totala a capacitatii de munca ,dar si a capacitatii de autoservire si pensionarul respectiv necesita ingrijire si supraveghere permanenta din partea altei persoane;
-gradul II inseamna pierdearea totala a capacitatii de munca,dar pastrarea capacitatii de autoservire si nu necesita ajutor din partea altei persoane;
-gradul III inseamna pierderea a cel putin jumatate din capacitea de munca ,invalidul putand sa presteze o activitate profesionala cu jumatate din programul de lucru[va primi pensia si daca nu lucreaza];
Medicul expert al asigurarilor sociale va emite o decizie medicala cu gradul de invaliditate si termentul de revizuire [6 sau 12 luni] in functie de gravitatea bolii. Pentru pensionarii care nu se prezinta la termenul de revizuire,plata pensiei inceteaza cu luna urmatoare celei in care a avut loc revizuirea medicala. Daca boala s-a agravat sau s-a ameliorat, pensionarul se va prezenta la comisie cu investigatii noi [din policlinica sau spital] si va solicita reevaluarea starii de invaliditate si intre termenele de revizuire.
Nu sunt supusi revizuirii medicale, pensionarii de invaliditate care:
- prezinta invaliditati ireversibile si sunt incadrati definitiv prin afectiune, conform criteriilor de expertiza medicala;
- cei care au indeplinit varstele standard de pesionare pentru limita de varsta (Vor depune a cerere la oficiul pensii si vor opta pentru pensia cea mai mare. Pensionarii gradul I de invaliditate isi mentin indemnizatia de insotitor si dupa trecerea la limita de varsta).
- au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare, dar au realizat stagiul complet de cotizare, conform prezentei legi
Comentarii articol (0)