Valoarea indemnizației pentru însoțitor este, după cum stabilește legea, de 80% din valoarea unui punct de pensie. Ținând cont de faptul că, de la 1 ianuarie, punctul de pensie a ajuns la valoarea de 1.785 de lei, valoarea indemnizației are în acest an valoarea de 1.428 de lei.
Banii pentru indemnizația de însoțitor vin de la bugetul de stat, iar în cazul pensionarilor încadrați în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizația pentru însoțitor se acordă de ultimul sistem în care aceștia au fost asigurați.
De pensie de invaliditate beneficiază persoanele care și-au pierdut total sau cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, fie din cauza accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, fie din cauza altor boli și accidente care nu au legătură cu munca.
În funcție de gradul reducerii capacității de muncă, invaliditatea este:
- de gradul I - pierderea totală a capacității de muncă și a capacității de autoîngrijire;
- de gradul II - pierderea totală a capacității de muncă, cu păstrarea capacității de autoîngrijire;
- de gradul III - pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
- au sau au avut calitatea de asigurat al sistemului public de pensii;
- și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă;
- starea sănătății acestora a fost încadrată într-un grad de invaliditate prin decizie emisă de către medicul expert al asigurărilor sociale;
- au vârsta mai mică decât vârsta standard de pensionare.
Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului.
Pensionarii de invaliditate sunt supuși revizuirii medicale, periodic, în funcție de afecțiune, la intervale cuprinse între un an și trei ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale.
La data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă. Indemnizaţia pentru însoţitor acordată pensionarilor de invaliditate gradul I se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.
Comentarii articol (8)