Guvernul Romaniei a aprobat miercuri Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2008.
Noul contract intra in vogoare de la 1 aprilie, fiind cel mai important document din sistemul de sanatate, deoarce stabileste anual conditiiile contractarii cu furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale.
Modificari pentru anul 2008 fata de anul 2007
Asistenta medicala primara
Incepand din acest an, cifra minima asigurati pe lista unui medic de familie nu mai este 2000.
Medicii de familie din localitatile urbane (atat cei care au avut contracte anterioare cat si medicii nou veniti) au obligatia ca pana la data de 31.12.2008 sa aiba inscrisi pe listele proprii un numar de minim 1000 de asigurati si persoane beneficiare ale pachetului minimal de servicii medicale.
Pentru cresterea accesibilitatii pacientilor de pe lista la serviciile aditionale care necesita dotari speciale, medicii de familie pot incheia contracte cu furnizori de servicii medicale.
Cabinetele medicale vor functiona cu minimum un asistent medical indiferent de numarul de asigurati inscrisi pe lista.
S-au facut coroborarile necesare ca urmare a modificarii si completarii Legii nr. 263/2004 (legea centrelor de permanenta) – s-a eliminat prevederea conform careia medicul care domiciliaza intr-o localitate putea asigura continuitatea asistentei medicale.
Medicul de familie va refuza transcrierea de prescriptii medicale pentru medicamente cu sau fara contributia personala a asiguratilor si investigatii paraclinice care sunt urmare a unor acte medicale prestate de alti medici, cu exceptiile prevazute atat in proiectul de Contract-cadru pentru 2008 cat si in actualul Contract-cadru.
Pentru nerespectarea programului stabilit precum si pentru abuzuri sau prescrieri nejustificate din punct de vedere medical de medicamente cu si fara contributie personala din partea asiguratului si/sau recomandari de investigatii paraclinice, atat in proiectul de Contract-cadru pentru 2008 cat si in actualul Contract-cadru se aplica penalitati. S-a precizat la ce se face referire prin „prescrieri nejustificate” si anume a fost introdusa sintagma „din punct de vedere medical”.
Suspendarea contractelor de furnizare de servicii medicale pe perioada de suspendare a medicului din exercitiul profesiei de catre Colegiul Medicilor din Romania.
Ambulatoriul de specialitate:
Medicii de specialitate din specialitatile paraclinice isi pot desfasura activitatea la unul sau mai multi furnizori aflati in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate.
Pentru nerespectarea programului stabilit precum si abuzuri sau prescrieri nejustificate din punct de vedere medical de medicamente cu si fara contributie personala din partea asiguratului si/sau recomandari de investigatii paraclinice, atat in proiectul de Contract-cadru pentru 2008 cat si in actualul Contract-cadru se aplica penalitati.
A fost introdusa o noua prevedere potrivit careia, in situatia in care, prin filialele/punctele de lucru excluse din contractele incheiate intre furnizorii de servicii medicale paraclinice si casele de asigurari de sanatate se mai acorda servicii medicale paraclinice in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, casele de asigurari de sanatate vor rezilia contractele incheiate cu furnizorii respectivi pentru toate filialele / punctele de lucru cuprinse in aceste contracte.
Spitale:
Pentru organizarea structurilor de spitalizare de zi, spitalele au obligatia sa solicite acordul autoritatilor de sanatate publica acolo unde acest tip de structura nu este nominalizata in structura organizatorica a spitalului aprobata prin ordin al ministrului sanatatii publice.
Cheltuielile ocazionate de activitatile desfasurate in camera de garda din cadrul spitalelor sunt cuprinse in structura tarifului pe caz rezolvat.
Retinerea sumelor din diminuarea valorilor de contract pentru luna in care s-a inregistrat nerespectarea oricareia dintre obligatiile contractuale se aplica pentru luna in care a avut loc constatarea din prima plata ce urmeaza a fi efectuata pentru furnizorii care sunt in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate.
Spitalele primesc si sume pentru servicii medicale de medicina dentara efectuate in cabinetele de medicina dentara care se afla in structura spitalului, ca unitati fara personalitate juridica, finantate din fondul alocat asistentei medicale dentare, in conditiile prevazute in norme.
Spitalele vor acoperi din sumele obtinute si consultatiile interdisciplinare pentru pacientii internati, efectuate in ambulatoriul integrat al spitalului respectiv sau al altei unitati sanitare cu paturi, pe baza relatiilor contractuale stabilite intre unitatile sanitare respective;(conform ordinului MSP cu ambulatoriul integrat)
Acordarea medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu:
Valoarea contractelor pentru farmaciile din reteaua sanitara a ministerelor si institutiilor din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si autoritatii judecatoresti, care se afla in relatie contractuala cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, se negociaza in baza criteriilor stabilite prin normele proprii de aplicare a contractului-cadru.
Prevederea conform careia, valoarea contractului de furnizare de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu se negociaza intre furnizori si casele de asigurari de sanatate, a fost completata in sensul ca, la negociere se va tine cont si de conditiile in care se desfasoara activitatea furnizorului (conform Legii nr.95/2006);
Medicii prescriu medicamentele din sublista A, B sau C sub forma denumirii comerciale.
Medicamentele pentru tratamentul persoanelor cu infectie HIV/SIDA se pot elibera si prin farmaciile cu circuit deschis.
Casele de asigurari de sanatate sunt obligate sa aduca la cunostinta furnizorilor de medicamente numele si codul de parafa al medicilor care nu mai sunt in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate, cel mai tarziu la data incetarii relatiilor contractuale dintre casa de asigurari de sanatate si medicii respectivi.
In situatia societatilor farmaceutice care au incheiate contracte pentru mai multe farmacii / puncte de lucru, sanctiunile si conditiile de reziliere, suspendare si incetare a contractului sunt diferentiate fiind aplicate la nivelul furnizorului sau numai la nivelul farmaciei / punctului de lucru.
Acordarea dispozitivelor medicale destinate recuperarii unor deficiente organice sau functionale in ambulatoriu:
Furnizorii de dispozitive medicale au dreptul sa primeasca de la casa de asigurari de sanatate contravaloarea dispozitivelor medicale furnizate, conform facturilor emise si documentelor insotitoare, inclusiv sumele de inchiriere, in termen de 30 de zile de la data depunerii documentelor necesare in vederea decontarii.
Criteriile de prioritate pentru acordarea dispozitivelor medicale precum si pentru solutionarea listelor de prioritate tin cont de data inregistrarii cererilor la casa de asigurari de sanatate si nivelul de urgenta stabilit de Serviciul Medical al casei de asigurari de sanatate publicat pe pagina web a acesteia.
Dispozitii finale:
La conditiile generale de reziliere a contractelor de furnizare de servicii medicale, a fost introdusa o noua conditie, respectiv rezilierea in cazul retragerii de catre organele in drept a dovezii de evaluare a furnizorului.
Furnizorii de servicii medicale au obligatia de a respecta ghidurile si protocoalele de practica medicala elaborate conform dispozitiilor legale in vigoare.
Au fost eliminate prevederile referitoare la achizitia de medicamente si / sau materiale sanitare pentru subprogramele din programul national cu scop curativ, pentru care se realiza licitatie la nivel national.
Comentarii articol (0)