Legea nr. 376 din 2004 este acel act normativ la care, pe viitor, vom face trimitere ca fiind Legea burselor private. Datorita acestei legi, o persoana juridica de drept privat sau o persoana fizica ii poate acorda unui beneficiar care poate fi, dupã caz, elev, student, doctorand sau care urmeazã un program de pregãtire postuniversitarã într-o instituþie de învãþãmânt superior acreditatã, din þarã sau din strãinãtate, sprijin pentru studiile urmate, în baza unui contract.
Legea reglementeaza tocmai clauzele contractuale pe care trebuie sa le cuprinda acest contract. De asemenea, sunt stabilite conditiile de fond si de forma pentru incheierea contractului in cauza. De asemenea, pe perioada acordãrii bursei private se interzice ca beneficiarul sã lucreze pentru cel ce acordã bursa sau pentru altã persoanã juridicã ori fizicã desemnatã de acesta.
Interesant pentru cei care acorda bursa este faptul ca sumele utilizate pentru acordarea burselor private sunt deductibile fiscal, în condiþiile legii. Mai mult, persoanele juridice plãtitoare de impozit pe profit, care acordã burse private elevilor, studenþilor, doctoranzilor sau altor persoane care urmeazã, în þarã ori în strãinãtate, un program de pregãtire postuniversitarã în instituþii de învãþãmânt superior acreditate, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, acordate pentru burse, dacã sunt îndeplinite, cumulativ, urmãtoarele condiþii:
a) se încadreazã în limita cotei de 3% din cifra de afaceri;
b) nu depãºesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Cheltuielile privind bursele private acordate în condiþiile prezentei legi, însumate cu cele efectuate pentru alte sponsorizãri, potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificãrile ulterioare, se vor încadra în limita prevãzutã la art. 31 alin. (4) din Legea nr. 571/2003.
Sumele reprezentând bursele private acordate de cãtre persoanele fizice în condiþiile prezentei legi, cumulate cu cele efectuate pentru alte sponsorizãri, potrivit Legii nr. 32/1994, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se vor încadra în limita a 5% din baza de calcul determinatã conform art. 49 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 ºi, respectiv, a 1% din impozitul pe venitul anual datorat, în condiþiile art. 90 alin. (2) din aceeaºi lege.
În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanþelor Publice ºi Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii vor emite instrucþiuni pentru aplicarea acesteia, care se aprobã prin ordin comun al ministrului finanþelor publice ºi al ministrului educaþiei ºi cercetãrii.
Lege nr. 376 din 28/09/2004, privind bursele private
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 899 din 04/10/2004
Art. 1. - (1) Bursa privatã reprezintã sprijinul pentru studii acordat, în baza unui contract, de cãtre o persoanã juridicã de drept privat sau de cãtre o persoanã fizicã unui beneficiar care poate fi, dupã caz, elev, student, doctorand sau care urmeazã un program de pregãtire postuniversitarã într-o instituþie de învãþãmânt superior acreditatã, din þarã sau din strãinãtate.
(2) Cuantumul bursei private se stabileºte la încheierea contractului ºi se poate modifica ulterior numai prin act adiþional la acesta.
Art. 2. - (1) Contractul prin care se acordã bursa privatã cuprinde clauze privind modul în care beneficiarul trebuie sã îºi îndeplineascã obligaþiile de studiu, precum ºi celelalte condiþii în care se oferã bursa.
(2) Contractul se semneazã de beneficiar sau, în funcþie de vârstã, de beneficiar, cu acordul reprezentantului sãu legal, ºi de reprezentantul legal al persoanei juridice sau de persoana fizicã ce oferã bursa.
(3) Beneficiarul bursei private are obligaþia sã prezinte contractul, în vederea avizãrii, la instituþia/unitatea de învãþãmânt în care studiazã.
(4) Contractul poate conþine clauze prin care sã se stabileascã obligaþia beneficiarului de a lucra dupã finalizarea studiilor, prin angajare pe o anumitã perioadã, pentru persoana juridicã sau fizicã ce acordã bursa privatã, dar numai pe un post corespunzãtor studiilor absolvite.
(5) Pe perioada acordãrii bursei private se interzice ca beneficiarul sã lucreze pentru cel ce acordã bursa sau pentru altã persoanã juridicã ori fizicã desemnatã de acesta.
Art. 3. - Bursa privatã poate fi acordatã pe întreaga duratã a studiilor sau pe o perioadã mai scurtã de timp, stabilitã prin contract.
Art. 4. - Cuantumul lunar al bursei private trebuie sã acopere cel puþin masa, cazarea ºi cheltuielile de întreþinere, fãrã a se situa sub nivelul salariului minim pe economie.
Art. 5. - Sumele utilizate pentru acordarea burselor private sunt deductibile fiscal, în condiþiile legii.
Art. 6. - (1) Persoanele juridice plãtitoare de impozit pe profit, care acordã burse private elevilor, studenþilor, doctoranzilor sau altor persoane care urmeazã, în þarã ori în strãinãtate, un program de pregãtire postuniversitarã în instituþii de învãþãmânt superior acreditate, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, acordate pentru burse, dacã sunt îndeplinite, cumulativ, urmãtoarele condiþii:
a) se încadreazã în limita cotei de 3% din cifra de afaceri;
b) nu depãºesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
(2) Persoanele fizice care desfãºoarã activitãþi independente pot acorda burse private persoanelor prevãzute la alin. (1), în limita unei cote de 5% din baza de calcul determinatã conform art. 49 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
(3) Contribuabilii pot dispune asupra destinaþiei unei sume reprezentând pânã la 1% din impozitul pe venitul anual, pentru acordarea de burse private persoanelor prevãzute la alin. (1), în condiþiile prevederilor art. 90 alin. (2) din Legea nr. 571/2003.
Art. 7. - Bursa privatã nu poate fi acordatã, în condiþiile prezentei legi, rudelor sau afinilor pânã la gradul al IV-lea inclusiv.
Art. 8. - Bursa privatã nu se impoziteazã, iar facilitãþile prevãzute la art. 6 se reactualizeazã în concordanþã cu introducerea unor prevederi mai favorabile prin modificarea Legii nr. 571/2003.
Art. 9. - (1) Cheltuielile privind bursele private acordate în condiþiile prezentei legi, însumate cu cele efectuate pentru alte sponsorizãri, potrivit Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificãrile ulterioare, se vor încadra în limita prevãzutã la art. 31 alin. (4) din Legea nr. 571/2003.
(2) Sumele reprezentând bursele private acordate de cãtre persoanele fizice în condiþiile prezentei legi, cumulate cu cele efectuate pentru alte sponsorizãri, potrivit Legii nr. 32/1994, cu modificãrile ºi completãrile ulterioare, se vor încadra în limita a 5% din baza de calcul determinatã conform art. 49 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 ºi, respectiv, a 1% din impozitul pe venitul anual datorat, în condiþiile art. 90 alin. (2) din aceeaºi lege.
Art. 10. - În termen de 60 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentei legi, Ministerul Finanþelor Publice ºi Ministerul Educaþiei ºi Cercetãrii vor emite instrucþiuni pentru aplicarea acesteia, care se aprobã prin ordin comun al ministrului finanþelor publice ºi al ministrului educaþiei ºi cercetãrii.
Comentarii articol (3)