avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 441 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor financiar
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor financiar

Cum poate fi ajutat un student roman, care studiaza in strainatate, astfel incat suma sa fie deductibila fiscal ? Se incheie contract intre persoana juridica si student sau cu facultatea ?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:29, 15 Decembrie 2014
1. Bursa privată reprezintă sprijinul pentru studii acordat, în baza unui contract, de către o persoană juridică de drept privat sau de către o persoană fizică unui beneficiar care poate fi, după caz, elev, student, doctorand sau care urmează un program de pregătire postuniversitară într-o instituţie de învăţământ superior acreditată, din ţară sau din străinătate.

Contractul se semneaza, in calitate de parti, de catre beneficiar sau, in functie de varsta, de beneficiar, cu acordul scris al reprezentantului sau legal, si de catre reprezentantul legal al persoanei juridice de drept privat sau de catre persoana fizica ce ofera bursa.

Beneficiarul bursei private are obligatia sa prezinte contractul, in vederea avizarii, la institutia sau la unitatea de invatamant in care studiaza, care va specifica nivelul si forma de invatamant urmate, precizand durata normala a studiilor, precum si anul de studiu in care se afla beneficiarul bursei.

2. Instructiuni din 24 noiembrie 2004 de aplicare a Legii nr. 376/2004 privind bursele private
II. Prevederi cu caracter financiar
A. In cazul contribuabililor persoane juridice
1. Intra sub incidenta art. 6 alin. 1 din Legea nr. 376/2004 persoanele juridice romane de drept privat, precum si persoanele juridice straine care sunt obligate la plata impozitului pe profit potrivit titlului II "Impozit pe profit" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

2. La calculul profitului impozabil, cheltuielile inregistrate in contabilitate in baza contractului prin care se acorda bursa privata si a documentelor justificative de plata a acesteia sunt cheltuieli nedeductibile. Din punct de vedere fiscal, valoarea acesteia se scade din impozitul pe profit datorat daca reprezinta cumulativ 3 la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat, calculat inainte de aceasta deducere.

3. Scaderea din impozitul pe profit datorat a cheltuielilor reprezentand bursa privata se efectueaza lunar, trimestrial sau anual, potrivit metodologiei de calcul al impozitului pe profit, astfel incat la finele anului acestea sa se incadreze in prevederile legii.

Aceasta se inregistreaza in contabilitate prin articolul contabil:
6582 "Donatii si subventii acordate"/analitic distinct = 462 "Creditori diversi"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sponsorizari/ burse private meduzad meduzad Buna ziua, As vrea sa va cer indrumarea intr-un subiect chiar interesant pentru multi tineri si despre care se stie prea putin - bursele private. De ce ... (vezi toată discuția)
Firma angajeaza student laura-jurist laura-jurist buna ziua o SC doreste sa angajeze un student, dupa ce acesta isi va termmina studiile. in acest sens decide sa ii plateasca o parte din costurile ... (vezi toată discuția)
Contract plata scoala andreea1905 andreea1905 Buna ziua, Doresc sa urmez cursurile unei facultati de stat,pe unul din locurile cu taxa,. Firma la care lucrez,doreste sa imi plateasca aceasta ... (vezi toată discuția)