Programului national privind sprijinirea construirii de locuinte proprietate personala include printre categoriile de beneficiari si tinerii cu varsta de pana la 35 de ani. Subventia nu poate fi mai mare de 20% din valoarea locuintei si nu poate depasi 10.000 de euro .
Subventia se acorda in conditiile in care acestia construiesc pentru prima data o locuinta, prin credit ipotecar.
Pentru a indeplini conditiile stabilite prin Programul national de construire a locuintelor, tinerii trebuie sa aiba varsta pana in 35 de ani la data depunerii la consiliul local a cererii de subventie, insotita de actele justificative necesare.
In stabilirea cuantumului subventiei se ia in calcul numai valoarea locuintei, conform devizului general de cheltuieli, fara a cuprinde cheltuielile pentru obtinerea si amenajarea terenului, cheltuielile pentru asigurarea utilitatilor, garajele, indiferent de locul de amplasare a acestora, precum si anexele gospodaresti nelegate structural de cladire.
Subventia se acorda la finalizarea si predarea locuintelor catre beneficiari. Plata subventiei se face pe baza procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, in contul beneficiarului, deschis pentru finantarea constructiei locuintei prin credit ipotecar la institutia financiar-bancara care i-a acordat creditul respectiv.
Cu toate acestea, criteriul varstei nu reprezinta singura conditie pentru acordarea subventiei pentru construirea unei locuinte. Solicitantul ajutorului din partea statului trebuie sa indeplineasca si urmatoarele conditii, cumulativ:
a) titularul contractului de construire a locuintei, respectiv membrii familiei acestuia - sot/sotie si/sau copii aflati in intretinerea acestuia, nu au primit sprijin de la bugetul de stat, sub forma de subventii pentru construirea sau cumpararea unei locuinte;
b) nu detin in proprietate o locuinta cu o suprafata construita desfasurata mai mare de 50 m2;
c) este prima locuinta pe care o construiesc prin credit ipotecar;
d) detin un drept real sau de folosinta asupra terenului pe care se realizeaza constructia;
e) prezinta autorizatia de construire, inclusiv contractul de executie a locuintei incheiat cu un antreprenor de specialitate autorizat.
Comentarii articol (12)