Platitorii de impozit pe profit mai au la dispozitie doua saptamani pentru depunerea declaratiei anuale 101, care vizeaza anul fiscal precedent. Declaratia privind impozitul pe profit nu mai trebuie certificata de un consultant fiscal, pana in 2010.
Declaratia privind impozitul pe profit (Declaratia 101) trebuie depusa pana la 15 aprilie. Termenul nu se aplica si in cazul contribuabililor care au definitivat pana la data de 15 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, organizatiilor non-profit si contribuabililor care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura.
Acestia din urma depun declaratia anuala 101 si datoreaza impozitul pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 15 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
Potrivit Codului fiscal, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
Obligatia platii impozitului pe profit vizeaza urmatoarele categorii de contribuabili, conform articolului 13 din Codul fiscal:
a) persoanele juridice romane;
b) persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania;
c) persoanele juridice straine si persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere fara personalitate juridica;
d) persoanele juridice straine care realizeaza venituri din/sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania sau din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana;
e) persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate atat in Romania cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica. In acest caz, impozitul datorat de persoana fizica se calculeaza, se retine si se varsa de catre persoana juridica romana.
O noua Declaratie 101, stabilita prin OANAF nr. 101/2008
Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.
101/2008 a introdus, printre altele, un nou model al Declaratiei privind impozitul pe profit., care se utilizeaza pentru declararea obligatiilor anuale aferente anului fiscal 2007.
Declaratia 101 poate fi depusa atat in format electronic, cat si pe hartie, prin codificarea informatiilor sub forma de cod de bare.
Contribuabilii din 22 de judete ale tarii pot depune declaratia si prin internet, pe
site-ul Ministerului Economiei si Finantelor. Aceste judete sunt urmatoarele: Alba, Bacau, Bihor, Botosani, Brasov, Braila, Bucuresti, Buzau, Cluj, Covasna, Giurgiu, Iasi, Ilfov, Maramures, Olt, Satu Mare, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea si Valcea.
Certificarea declaratiei 101, suspendata pana in 2010
Pana in 2010, persoanele juridice pot depune declaratia anuala privind impozitul pe profit, fara a mai fi nevoie de certificarea acesteia de catre un consultant fiscal.
Prin Ordonanta de Urgenta nr. 19/2008, Guvernul a suspendat aplicarea prevederilor art. 83 alin 5 din Codul de procedura fiscala, care stabilesc ca, in cazul persoanelor juridice, declaratiile fiscale anuale trebuie certificate de un consultant fiscal, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea.
Obligativitatea certificarii declaratiilor fiscale a fost introdusa anul trecut, prin Ordonanta Guvernului nr. 47/2007.
Comentarii articol (1)