Situatia prezentata de userul forumului este urmatoare:
- in urma decesului sotului, apartamentul detinut de acesta revine sotiei (nu exista copii ai celor doi, precum nici frati sau nepoti directi, exista doar o singura ruda, o nepoata prin alianta);
- la scurt timp si sotia inceteaza din viata;
- nu exista niciun testament care sa prevada ca apartamentul sa ramana unei terte persoane;
Intrebarile la care se asteapta raspuns:
- apartamentul intra in proprietatea statului sau este posibil ca ruda prin alianta sa dispuna de apartamentul respectiv ?
- daca ruda prin alianta locuieste in apartamentul respectiv si, in cazul in care nu poate beneficia de apartament in calitate de mostenitoare, exista posibilitatea de a-l cumpara de la stat?
Explicatiile si raspunsurile oferite de userii forumului:
In primul rand, este mentionat faptul ca in lipsa de mostenitori legali sau testamentari, bunurile lasate de defunct trec in proprietatea statului.
De asemenea, sunt mentionate clasele de mostenitori:
-clasa I de mostenitori, descendentii, sunt primele rude chemate la mostenirea defunctului
In aceasta categorie intra: copii, nepotii, stranepotii si urmasii lor in linie dreapta la infinit. Nu are relevanta daca acesti descendenti sunt din casatorie sau din afara ei, sunt adoptati sau firesti. Intre descendenti, succesiunea se imparte pe capete, dupa numarul lor intre descendentii de acelasi grad chemati la mostenire. Daca descendentii de grad mai indepartat sunt chemati la mostenire prin reprezentare, opereaza impartirea pe tulpini.
Descendentii sunt mostenitori rezervatari, sezinari iar daca vin la mostenire mai multi descendenti sau in concurs cu sotul supravietuitor sunt obligati la raportul donatiilor daca liberalitatea nu s-a facut cu scutire de raport.
-clasa a doua de mostenitori cuprinde rude privilegiate ale defunctului: parintii acestuia - numiti ascendenti privilegiati; precum si pe fratii/surorile defunctului si descendentii acestora - colateralii privilegiati.
-clasa a treia de mostenitori cuprinde pe ceilalti ascendenti ai defunctului - ascendentii ordinari, cu excluderea ascendentilor privilegiati. Prin urmare intra in aceasta clasa: bunicii, strabunicii... pe linie ascendenta directa fara limita in grad.
-clasa a patra de mostenitori cuprinde rude mai indepartate in linie colaterala, pana la gradul IV inclusiv, precum: unchii, matusile, verii primari, fratii/surorile bunicilor defunctului. Daca exista vreun mostenitor legal din una din aceste clase, atunci mostenirea nu-i mai revine statului.
De altfel, mostenirea devine a statului in momentul in care ea este declarata vacanta.
Insa, trebuie luata in considerare si situatia in care nu exista un certificat de legatar in care sotia sa apara ca mostenitor unic al sotului si atunci ar interveni dezbaterea succesiunii. Acesteia i s-ar cuveni mostenirea numai in cazul in care nu ar exista alti mostenitori din partea sotului. Dar, in situatia de fata, exista un mostenitor ce, aparent, a fost inlaturat de la mostenire si care ar putea beneficia avand in vedere aceste circumstante, in cele din urma, de partea sa de mostenire.
Cu privire la cea de-a doua intrebare: in cazul in care, persoana locuieste in apartamentul respectiv si continua sa plateasca impozitul, exista posibilitatea de a uzucapa apartamentul. Termenul de prescriptie in cazul uzucapiunii este, insa, de 30 de ani si nu prezinta siguranta.
Nu uita sa ne prezinti sugestiile tale pe forumul Avocatnet.
Comentarii articol (0)