Numarul total al persoanelor care au apelat la aceasta metoda, in acest an, este cu 87 % mai mare, comparativ cu perioada similara a anului trecut (cand au fost descoperite, ascunse, 38 persoane), fapt ce demonstreaza cresterea eficientei controalelor efectuate la frontiera.
Din analiza acestui fenomen, se constata urmatoarele:
- motivatia principala a persoanelor (atat cetateni romani, cat si straini) care apeleaza la aceasta metoda este ajungerea in Occident, pentru a se alatura rudelor sau pentru a-si gasi locuri de munca bine platite. De asemenea, strainii depistati ascunsi la intrarea in Romania spera ca in tara noastra isi vor putea indeplini visul - o viata mai buna. - migrantii considera aceasta metoda mai putin riscanta decat legitimarea cu un document fals sau trecerea pe jos, peste frontiera verde, apreciind ca -acoperamantul- de deasupra capului ii va proteja de vigilenta autoritatilor. Ei fie se aventureaza pe cont propriu - profitand de anumite conjucturi favorabile (restrictii de viteza, pe anumite portiuni, in cazul trenurilor internationale, stationarea in parcari special amenajate, in cazul TIR-urilor)
- fie apeleaza la -serviciile- unor persoane (soferi de TIR, conductori de tren, etc.), care primesc in schimb importante sume in valuta (de la 500 la 2.000 EURO). - mijloacele de transport -preferate- de migranti sunt trenurile internationale (in podul vagoanelor, sub banchete, pe boghiuri etc.), TIR-urile (in cabine, printre marfurile transportate etc.) sau autoturismele (sub banchete, in portbagaj etc.). In prezent, nu se contureaza o tendinta a migratiei ilegale la Marea Neagra (prin ascunderea pe nave), insa avand in vedere perspectiva Romaniei de aderare la Uniunea Europeana si transformarea din stat de tranzit in tara de destinatie, se prognozeaza ca, luand exemplul Italiei, Spaniei etc., acest fenomen sa se amplifice si la frontiera "albastra".
- in topul strainilor care au fost depistati ascunsi in mijloacele de transport, se afla cetatenii turci, urmati de cetatenii moldoveni si persoanele de origine araba, solicitante de azil in Romania. Exista insa si romani care incearca trecerea frontierei in acest mod, atat pe sensul de iesire din tara (deoarece nu indeplinesc conditiile legale sau au restrictionat dreptul de a calatori liber in strainatate) cat si pe cel de intrare (deoarece au depasit dreptul legal de sedere in strainatate si incearca sa evite aplicarea vre-unei interdictii); - in cazul in care migrantii nu actioneaza singuri, se constata ca, pentru ascunderea lor in mijloacele de transport sunt implicate adevarate filiere de trafic de persoane, din care pot face parte inclusiv reprezentanti ai autoritatilor competente de control din tarile de plecare (in cazul TIR-urilor incarcate cu marfa sau trenuri internationale).
Pentru contracararea acestei forme de migratie ilegala, Politia de Frontiera Romana va continua sa desfasoare actiuni specifice in vederea depistarii persoanelor implicate in acest gen de activitati infractionale, apreciind insa faptul ca o intensa cooperare cu institutii similare din tarile vecine, care sa implice un schimb operativ si eficient de informatii, reprezinta unul din mijloacele de prevenire si combatere a ilegalitatilor de aceasta natura.
Comentarii articol (0)