Comparativ cu luna august 2003, când au fost depistaþi 98 cetãþeni strãini, se constata o scadere cu 40% a migratiei strainilor prin Romania.
Continuand actiunile pe linia combaterii migratiei ilegale a cetatenilor straini prin Romania, in luna august 2004, politistii de frontiera romani au depistat un numãr de 58 cetãþeni strãini, care intentionau sa „foloseasca” tara noastra pentru tranzit, in scopul ajungerii frauduloase in Occident.
Dintre acestia, 32 straini au fost descoperiti in timp ce încercau sã intre fraudulos în România, iar 26 persoane, in tentativa de trecere ilegala peste frontiera verde (pe sensul de iesire din tara).
Comparativ cu luna august 2003, când au fost depistaþi 98 cetãþeni strãini, se constata o scadere cu 40% a migratiei strainilor prin Romania.
Aceasta scadere este reliefata si de numarul cetatenilor straini care au solicitat azil in tara noastra (cu 50% mai putini), cifra acestora scazand de la 81 solicitanti – in luna august 2003, la 42 solicitanti – in luna august 2004 (modalitatea de intrare in Romania a acestora a fost atat legala, ulterior intrarii in tara solicitand azil, cat si ilegala, solicitarea de azil fiind facuta la frontiera, in momentul depistarii de catre autoritati).
Politia de Frontiera Romana a actionat, de asemenea, si la nivelul punctelor de trecere a frontierei, tinand cont de faptul ca o parte din cetatenii straini care intentioneaza sã ajungã ilegal in Occident, pot folosi, la nivelul frontierei romane, metode diverse ce i-ar putea ajuta la indeplinirea visului (pasapoarte/vize false ori falsificate, ascundere in mijloacele de transport, etc.).
Astfel, la un trafic al strãinilor cu 5% mai mare faþã de luna august 2003, au fost intreprinse proceduri legale fata de 4.743 cetateni straini. Aceste masuri legale au constat in :
- nu s-a permis intrarea în România unui numãr de 4.209 cetãþeni strãini, din diferite motive legale (613 fãrã mijloace de întreþinere, 1.181 cu probleme vamale, 37 au refuzat plata unor taxe legale, 1.140 cu nereguli în documentele de cãlãtorie, 30 infractori descoperiþi în zona de responsabilitate, 52 falsuri în înscrisuri oficiale, 15 alte infracþiuni, 7 cu paºapoarte false/falsificate, 1.134 alte motive legale). Comparativ, in perioada similarã a anului trecut, nu s-a permis intrarea în þarã unui numãr de 6.820 strãini, scãderea fiind de 38,2%, principalul motiv al acesteia fiind conºtientizarea de cãtre cetãþenii strãini a prevederilor legale cu privire la regimul strãinilor în România.
Pe categorii de cetãþenii, cel mai puternic reprezentate sunt: Republica Moldova – 1.678, Ucraina – 466, Serbia – 247, Bulgaria – 118, Turcia – 95, Federaþia Rusã –64, Mexic – 24, China – 22, Macedonia - 15, Siria – 7, Egipt – 2, etc.
- nu s-a permis ieºirea din þarã unui numãr de 487 cetãþeni strãini din diverse motive legale (11 cu paºapoarte false ori falsificate, 81 cu nereguli în documentele de cãlãtorie, 96 au încãlcat regulamentul vamal, 23 falsuri în înscrisuri oficiale, 276 alte motive legale, inclusiv cei suspecþi a sãvârºi fapte ilegale în spaþiul Schengen). Comparativ cu perioada similarã a anului trecut, cand nu s-a permis ieºirea din þarã unui numãr de 578 strãini, scãderea este cu 15,7%.
Pe categorii de cetãþenii, cel mai puternic reprezentate sunt: R. Moldova -163, Turcia – 46, Ucraina – 34, Bulgaria –24, Serbia – 15, Polonia – 5, etc.
In zonele de competenþã, politistii de frontiera au mai descoperit 4 cetãþeni strãini care au încãlcat legislaþia în vigoare, faþã de aceºtia fiind întreprinse mãsurile legale ce se impun (faptele comise nu au legãturã cu migraþia ilegalã) si, totodata, in urma unor ample actiuni informativ-operative au depistat 5 filiere migraþie ilegalã, în care au fost implicate 24 persoane.
Din analiza fenomenului migratiei ilegale a strainilor prin Romania se constata urmatoarele :
- rutele folosite de cãtre strãinii proveniþi din þãri cu tendinþã de migrare (irakieni, afgani, indieni, etc.) pentru a ajunge în Occident, sunt, in continuare, aceleasi (atat prin estul tarii cat si prin sud).
- în perioada analizatã, s-a conturat un nou fenomen la frontiera verde ºi anume, grupuri de cetãþeni moldoveni – dupa intrarea legala in tara - au fost depistate în tentativã de ieºire ilegalã la frontiera cu Ungaria sau Serbia cu intenþia de a ajunge în þãri din vestul Europei;
- s-a accentuat modalitatea mascatã de migraþie ilegalã, în sensul cã:
1. cetãþeni moldoveni, dupã intrarea legalã în România, încearcã, prin intermediari – cetãþeni români, ieºirea ilegalã din þarã prin folosirea de paºapoarte româneºti sau bulgãreºti falsificate prin înlocuirea fotografiei (obþinute în þara de origine);
2. cetãþeni turci, dupã intrarea legalã în þarã, încearcã ieºirea ilegalã din România, pe la frontiera de vest, prin folosirea de paºapoarte eliberate de autoritãþi ale unor state UE (Grecia, Olanda) - falsificate;
Cu toate acestea, se constata ca, numarul cetatenilor straini care actioneaza la frontiera verde a Romaniei atat la intrarea in tara cat si la iesire (incepand din anul 2002 si continuand si in prezent) este in continua scadere.
Pentru contracararea migratiei ilegale a cetatenilor straini, Politia de Frontiera Romana va continua sa intreprinda masuri ferme in toate zonele de competenta in vederea depistarii si retinerii persoanelor ce intentioneaza tranzitarea ilegala a frontierei de stat a Romaniei, apreciind faptul ca o intensa cooperarea intre institutiile de frontiera din statele de lansare si tranzit (Federatia Rusa, R. Moldova, Turcia si Bulgaria), precum si un schimb operativ si eficient de date si informatii reprezinta unul din mijloacele viabile de combatere a migratiei ilegale de persoane.
Comentarii articol (0)