Persoanele fizice vor primi prin posta Declaratiile privind veniturile realizate in 2007. Veniturile din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor sau castigurile din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare trebuie declarate pana la 15 mai 2008.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a inceput de ieri trimiterea prin posta Declaratiei privind veniturile realizate – Declaratia 200. Formularele sunt insotite si de un Ghid de completare si de plicul destinat trimiterii declaratiei de venit de catre contribuabili, organului fiscal.
Declaratia 200 vizeaza veniturile realizate in anul fiscal 2007 si trebuie completata in doua exemplare, dintre care unul va fi pastrat de contribuabil, iar unul va fi trimis organului fiscal pana la data de 15 mai 2008.
Trimiterea declaratiilor se poate face fara plata taxelor postale, de luni pana vineri, folosind plicul cu indicatia „CR”. In zilele de sambata si duminica si in cele de sarbatoare legala, Posta Romana aplica taxe postale suplimentare. De asemenea, in cazul in care vor utiliza un alt plic, taxele postale vor fi suportate de catre contribuabili.
In situatia in care contribuabilii nu primesc prin posta, in perioada 7-17 aprilie, declaratiile de venit, acestia le pot solicita de la administratia fiscala in a carei raza teritoriala isi au domiciliul.
Persoanele fizice sunt obligate sa depuna Declaratia privind veniturile realizate daca, in anul 2007, au obtinut venituri din categoria:
- activitati independente;
- venituri din cedarea folosintei bunurilor
- venituri din activitati agricole impuse in sistem real
- castiguri din transferul titlurilor de valoare
- castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen.
Activitati independente
In categoria activitatilor independente intra :
- activitati comerciale - fapte de comert, prestari de servicii, altele decat cele din profesii libere, precum si practicarea unei meserii, inclusiv din activitati adiacente;
- profesii libere - exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii;
- drepturi de proprietate intelectuala - brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert si procedee tehnice, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Declaratia se depune de contribuabilii care desfasoara activitatea in mod individual sau intr-o forma de asociere, ce nu da nastere unei persoane juridice, constituita intre persoane fizice sau intre persoane fizice si persoane juridice cu statut de microintreprindere, potrivit titlului IV din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Nu au obligatia depunerii declaratiei persoanele fizice care in anul de raportare au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.
Contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie.
Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile
Persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din mai multe surse, respectiv contracte de inchiriere, completeaza declaratia pentru fiecare sursa de venit.
In cazul cedarii folosintei bunurilor detinute in comun, repartizarea venitului net se face potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real
Declaratia se depune de contribuabilii care desfasoara activitatea in mod individual si/sau in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice si care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.
Contribuabilii depun cate o declaratie pentru fiecare loc de realizare a venitului, respectiv pentru fiecare localitate in a carei raza teritoriala se afla terenul.
In cazul in care in raza teritoriala a aceleiasi localitati se afla mai multe terenuri, se va depune o singura declaratie.
Persoanele fizice care realizeaza venituri in cadrul unei asocieri fara personalitate juridica, constituita intre persoane fizice, completeaza declaratia avand in vedere venitul net distribuit, care le revine din asociere.
Transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare
Declaratia se depune de contribuabilii care in anul de raportare au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
Persoanele fizice care in anul de raportare au realizat castiguri/pierderi din tranzactionarea titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, evidentiaza distinct, in declaratie, castigul net anual/pierderea neta anuala din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare detinute mai mult de 365 de zile, precum si castigul net anual/pierderea neta anuala din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare detinute mai putin de 365 de zile, inclusiv.
Castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract
Declaratia se depune de contribuabilii care in anul de raportare au realizat castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, si au obligatia stabilirii castigului net anual/pierderii nete anuale, potrivit legii.
Comentarii articol (0)