ACCES GRATUIT
Afla din FORUM: Punerea in intarziere in materie comerciala
Pe forumul AvocatNet, userii au discutat recent situatia punerii in intarziere, cum se realizeaza aceasta si care este temeiul legal.
Articolul continuă mai jos
Situatia prezentata de user:
In contract exista urmatoarea clauza :"In cazul depasirii termenului de plata sau de refuz nejustificat, se va face plata facturii, la care se adauga penalitati de 0,06 % pentru fiecare zi de intarziere", fara a fi specificat ca debitorul este de drept in intarzire de la scadenta.
Intrebarile userului:
-Cum se realizeaza punerea in intarziere?
-Exista un contract de vanzare-cumparare intre doua societati comerciale in care este prevazuta o clauza penala pentru neplata pretului in termen?
-Penalitatile se calculeaza de la scadenta?
-De cand este debitorul pus in intarziere? Care este temeiul legal?
Raspunsurile si explicatii oferite de ceilalti useri:
In materie comerciala, debitorul este de drept in intarziere din momentul in care creanta este exigibila. Notificarea sau concilierea trimisa de creditor are efect doar ca procedura prealabila ceruta de instanta, nu ca in materie civila. Deci din momentul in care creanta este exigibila, debitorul, conform Codului Comercial, este pus in intarziere de drept.
In cazul depasirii termenului de plata stipulat in contract, datoria devine certa lichida si exigibila, deci este de drept in intarziere. In materie comerciala procedura concilierii este imperativa, deci obligatorie. Asa ca, daca intentia este de a ajunge in instanta este recomandata procedura concilierii.
Pentru a ne prezenta sugestiile tale, te asteptam pe
forumul AvocatNet.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)