Interventiile care se impun atunci cand praful si noxele din aerul Bucurestiului depasesc nivelul limita sunt ingreunate de legislatia actuala.
Avertismentul apartine Agentiei pentru Protectia Mediului din Capitala, institutia care monitorizeaza calitatea aerului.
Seful serviciului de monitorizare a aerului de la Agentia de Protectie a Mediului din Bucuresti, Gabriel Ciuiu, spune ca in seara zilei de 11 martie, in zona Pietei Moghioros din cartierul Drumul Taberei s-a depasit asa-numitul prag de alerta pentru dioxidul de azot aflat in aer.
Principala cauza, explica Gabriel Ciuiu, a fost traficul rutier din acea zona.
Lipsa a masurilor
Domnul Ciuiu precizeaza insa ca, desi a fost anuntata de acesta situatie, Primaria Bucurestiului nu a luat nicio masura.
“A fost informata Autoritatea de Sanatate Publica, care ne-a transmis datele de sanatate – care este populatia sensibila la acel poluant, si ce precautii trebuie sa ia, iar Primaria Municipiului Bucuresti a fost informata privind aceasta depasire, si sa ia masurile pentru trafic”.
“Primaria Municipiului Bucuresti a raspuns ca legislatia e un pic cam vaga in acest domeniu, si a spus ca trebuie depasite trei ore consecutiv nu doar la o statie de monitorizare, ci pe intrega aglomerare, sau pe o suprafata de cel putin o suta de kilometri patrati”, spune Gabriel Ciuiu.
Sistem de prognoza
Directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului, Adrian Catrina, spune insa ca astfel de cazuri ar putea sa fie anuntate din timp, pana la sfarsitul anului, atunci cand ar urma sa se introduca in Bucuresti un sistem de prognoza pentru praful si noxele din aer.
Ultima evaluare a calitatii aerului din Capitala s-a facut in anul 2005.
Potrivit bazei de date internationale AirBase, Bucurestiul are mai mult praf si dioxid de azot in aer decat alte noua capitale europene, precum Sofia, Roma, Madrid sau Atena.
Aceste noxe afecteaza in special persoanele care sufera de astm sau de boli cardiovasculare.
In prezent, in Bucuresti exista opt panouri de monitorizare a calitatii aerului, montate in ultimii ani printr-un proiect in valoare de aproape doua milioane de euro, finantat in mare parte din fonduri PHARE.
Agentia de Protectie a Mediului coordoneaza acum un program privind calitatea aerului din Bucuresti, aflat in faza in care si cetatenii pot propune solutii pentru curatarea aerului din Capitala.
Comentarii articol (1)