Plecand de la art. 1470 din Codul civil[1]potrivit caruia situatia in care persoanele se obliga a pune lucrarile lor in serviciul reprezinta o locatiune de lucrari, exista inca discutii cu privire la posibilitatea incheierii conventiilor civile de catre asemenea persoane.
Problema este inca de atualitate si a fost, solutionata doctrinar
2 astfel: “chiar daca dispozitiile Legii nr. 130/1999 privind unele masuri pentru protectia persoanelor incadrate in munca
3, care reglementau conventiile civile de prestari servicii, au fost abrogate, iar art. 101 din Codul muncii
4 a fost modificat, in sensul ca nu se mai prevede o durata minima a contractelor cu timp partial, exista inca unele situatii in care aceste contracte (conventii) reprezinta singurul act juridic ce permite exercitarea unor activitati profesionale.”
Astfel de contracte (conventii) civile pot fi incheiate conform normelor dreptului comun numai pentru activitati ce au un caracter ocazional (de circumstanta), si care exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia.
5
Exista, de altfel, mai multe acte normative speciale care prevad prestarea muncii in baza conventiilor civile, denumite si „contracte de colaborare”.
6
Dar in situatiile nereglementate expres care, de asemenea, presupun activitati cu un caracter de circumstanta, exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiar ori au in vedere o lucrare care nu se realizeaza prin prestatii successive, sunt permise conventiile civile?
Raspunsul este cat se poate de clar: pentru orice alte prestatii ale persoanelor fizice, care exclud subordonarea prestatorului muncii fata de beneficiarul acesteia si au un caracter ocazional (de circumstanta), fiind realizate uno ictu (dintr-o data) se pot incheia conventii civile.
Existenta oricarui element din cele mentionate ne arata ca suntem in afara unui raport de munca, deci ca se poate incheia o conventie civila.
______________
Note:
1Promulgat prin Decretul din 4.11.1864, publicat in Buletinul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 271 din 04.12.1864, modificat si completat ulterior.
2 A. Ticlea, Tratat de dreptul muncii, Editia a II-a, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2007, p. 363.
3 Republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 190 din 20.03.2007.
4Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior.
5 A se vedea in acest sens: M. Gheorghe, Contractul individual de munca cu timp partial in noua sa reglementare, in „Revista romana de dreptul muncii” nr.4/2006, p. 76; A. G. Valentin, Aspecte noi privind contractul individual de munca cu timp partial, in „Revista romana de dreptul muncii” nr.4/2006, p. 72-73; Idem in A. Ticlea, op. cit., p. 363.
6 A se vedea o asemenea enumerare in A. Ticlea, op. cit., p. 363- 366.
Comentarii articol (7)