avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mai exista conventia civila pe baza codului civil?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mai exista conventia civila pe baza codului civil?

Din cate am inteles codul muncii a fost modificat, astfel incat sa se poata incheia contracte de munca cu timp partial chiar si sub 2 ore pe zi (sub 10 ore pe saptamana)

In acest caz, mai sunt acceptate conventiile civile? Exista riscul ca ITM-ul sa aplice amenzi in cazul in care se incheie astfel de conventii pt timp de munca sub 2 ore pe zi?

Interesant este ca niciun consultant cu renume nu da un raspuns clar pe aceasta tema. Inca o scapare in legislatia romana?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 00:24, 28 Iunie 2008
O persoanǎ fizică poate exercita o anumită activitate şi prin încheierea unui contract civil de locaţiune a lucrǎrilor (serviciilor), sau convenţie civilǎ de prestǎri servicii, în temeiul art. 1470 alin. 1 şi art. 1413 din Codul civil. De regulă se încheie asemenea convenţii civile de către persoanele fizice care desfaşoarǎ activitǎţi ce au un caracter ocazional (de circumstanţǎ) şi care exclud subordonarea prestatorului muncii faţǎ de beneficiarul acesteia. Caracteristica acestor prestaţii este cǎ se realizeazǎ uno ictu (dintr-o datǎ) şi nu în timp (deci cu executare succesivă) . De mentionat ca o asemenea conventie nu se inregistreaza la ITM, insa angajatorulk trebuie sa tina evidenta unor asemenea conventii civile separat. Aceste conventii se inregistreaza insa la Administratia financiara.
dallia a scris:
Interesant este ca niciun consultant cu renume nu da un raspuns clar pe aceasta tema. Inca o scapare in legislatia romana?


Stimata Doamna Dallia

Nu stiu cat renume au sau nu au consultantii si utilizatorii de pe avocatnet dar subiectul conventiilor civile a fost abordat in mai multe topicuri si chiar pe prima pagina de specialista (Ana Cioriciu din Galati) in dreptul muncii cu un articol elocvent si lamuritor in detaliu. Cu cateva zile in urma la topicul conventii civile de prestari servicii un utilizator
( BECHE ) da un alt articol al unui specialist din Craiova pe aceeasi tema. Exista si o carte dedicata acestui subiect.
Nu e nici o scapare in legislatia romana privind acest aspect. Pur si simplu nu sunt agreeate ca forma contractuala juridica legala din anumite considerente. Din acest motiv exista multe afirmatii nefondate si nesustinute legal, "poluare" informatica si "abureala" pe acest subiect care duce de multe ori pe cel interesat de ele sa aibe anumite reticente in a intocmi un contract civil de prestari servicii care e legal. Conditiile de intocmire pot fi ilegale daca nu se cunoaste legislatia.

Sunt de parere ( pentru a ramane in adevar) ca se impune corectarea afirmatiei dvs. "nci un consultant cu renume nu da un raspuns" cu "nu cunosc nici un consultant cu renume care da un raspuns "
Va recomand sa consultati in problema dvs.punctuala pe D-nul Vasile Bucuroiu si pe D-nul top dan care cunosc ( dupa parerea mea ) foarte bine subiectul.

Cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Iunie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia civila say say Buna ziua As dori sa aflu mai multe detalii despre conventiile civile de prestari servicii si contractele de prestari de servicii - munca, legislatie, cum ... (vezi toată discuția)
Cine poate oferi informatii despre contractul de locatiune servicii? gugalex gugalex Este contractul de locatiune servicii o alternativa la contractul individual de munca? (vezi toată discuția)
Conventia civila de prestari servicii hevior hevior Am carnetul de munca la o unitate bugetara cu program de 7h pe zi. Cu aproximativ 4 luni de zile in urma am incheiat o Conventie civila de prestari servicii cu ... (vezi toată discuția)