avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cine poate oferi informatii despre contractul de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cine poate oferi informatii despre contractul de locatiune servicii?

Este contractul de locatiune servicii o alternativa la contractul individual de munca?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:42, 29 Mai 2008
O persoanǎ fizică poate exercita o anumită activitate şi prin încheierea unui contract civil de locaţiune a lucrǎrilor (serviciilor), sau convenţie civilǎ de prestǎri servicii, în temeiul art. 1470 alin. 1 şi art. 1413 din Codul civil. De regulă se încheie asemenea convenţii civile de către persoanele fizice care desfaşoarǎ activitǎţi ce au un caracter ocazional (de circumstanţǎ) şi care exclud subordonarea prestatorului muncii faţǎ de beneficiarul acesteia. Caracteristica acestor prestaţii este cǎ se realizeazǎ uno ictu (dintr-o datǎ) şi nu în timp (deci cu executare succesivă) .
In conformitate cu prevederile art. 1470 din Codul civil exista trei feluri de locatiuni a lucrarilor:
• locatiunea de servicii (locatis operarum), adica aceea prin care o persoana se obliga sa puna serviciile sale in folosul alteia;
• locatiunea unor lucrari (locatis operis faciendi), adica aceea care consta intr-un anumit fapt determinat (ex.: obligatia de a transporta persoane sau marfuri dintr-un loc in altul);
• locatiunea de lucrari din partea unui antreprenor (ex.: arhitect, constructor, zidar, dulgher etc.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractele civile de prestari servicii elena138 elena138 ART. 1412 Locaţiunea lucrărilor este un contract prin care una din părţi se îndatoreşte drept un preţ determinat, a face ceva pentru cealaltă ... (vezi toată discuția)
Mai exista conventia civila pe baza codului civil? dallia dallia Din cate am inteles codul muncii a fost modificat, astfel incat sa se poata incheia contracte de munca cu timp partial chiar si sub 2 ore pe zi (sub 10 ore pe ... (vezi toată discuția)
Conventii civile prestari servicii Andreea Istrate Andreea Istrate Sunt sau nu permise Contractele civile de prestari servicii? In general ITM-urile resping acesta idee, dar in acelasi timp Codul Fiscal prevede in art. 52 ... (vezi toată discuția)