avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conventii civile prestari servicii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conventii civile prestari servicii

Sunt sau nu permise Contractele civile de prestari servicii? In general ITM-urile resping acesta idee, dar in acelasi timp Codul Fiscal prevede in art. 52 alin. 1 lit. d) obligatia platii impozitului pentru venituri rezultate din astfel de activitati.
In plus, Codul civil reglementeaza in art. 1410-1413 s art 1470-1490 contractul civil de locatiune a lucrarilor, iar Constitutia Romaniei prevede ca dreptul la munca nu poate fi ingradit.
Legea nr. 130/1999 ce prevedea anumite aspecte in domeniu a fost abrogata.

Prin urmare, sunt aceste conventii civile sunt legale sau nu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 10 Iunie 2010
este impropriu spus "conventii civile". acestea nu mai sunt in vigoare.
in schimb, se poate incheia contract comercial intre o firma si o persoana fizica pentru prestari de servicii, dar pentru lucrari/servicii care nu reprezinta activitatea de baza a firmei, deci sunt cu caracter ocazional, si nu e necesara angajarea cu carte de munca.
de exemplu, daca aveti firma de comert, puteti incheia contract comercial de prestari servicii cu un electrician care sa vina sa va execute reparatii/lucrari electrice ori de cate ori e nevoie, dar daca firma se ocupa cu reparat/montat instalatii electrice, trebuie incheiat contract de munca.
Sunt legale aceste conventii civile ... Conventiile civile de prestari servicii sunt prevederile Codului civil.
Pentru a justifica legalitatea si necesitatea unei conventii civile, trebuie aduse argumente legate spre exemplu, de durata contractului si de relatia dintre prestator si beneficiar. Altfel spus, s-ar putea justifica existenta unei conventii civile in conditiile în care - spre exemplu - este vorba de o activitate temporara, iar prestatorul persoana fizica nu se afla intr-o relatie de subordonare fata de beneficiar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate oferi informatii despre contractul de locatiune servicii? gugalex gugalex Este contractul de locatiune servicii o alternativa la contractul individual de munca? (vezi toată discuția)
Conventii civile - contradictie intre codul fiscal si codul muncii theya_05 theya_05 in urma unui control itm la o firma,aceasta firma s-a ales cu o amenda uriasa pt colaboratorii-persoane fizice cu care avea incheiate conventii civile. din ... (vezi toată discuția)
Contractele civile de prestari servicii elena138 elena138 ART. 1412 Locaţiunea lucrărilor este un contract prin care una din părţi se îndatoreşte drept un preţ determinat, a face ceva pentru cealaltă ... (vezi toată discuția)