Sunt sau nu permise Contractele civile de prestari servicii? In general ITM-urile resping acesta idee, dar in acelasi timp Codul Fiscal prevede in art. 52 alin. 1 lit. d) obligatia platii impozitului pentru venituri rezultate din astfel de activitati.
In plus, Codul civil reglementeaza in art. 1410-1413 s art 1470-1490 contractul civil de locatiune a lucrarilor, iar Constitutia Romaniei prevede ca dreptul la munca nu poate fi ingradit.
Legea nr. 130/1999 ce prevedea anumite aspecte in domeniu a fost abrogata.
Prin urmare, sunt aceste conventii civile sunt legale sau nu?
este impropriu spus "conventii civile". acestea nu mai sunt in vigoare.
in schimb, se poate incheia contract comercial intre o firma si o persoana fizica pentru prestari de servicii, dar pentru lucrari/servicii care nu reprezinta activitatea de baza a firmei, deci sunt cu caracter ocazional, si nu e necesara angajarea cu carte de munca.
de exemplu, daca aveti firma de comert, puteti incheia contract comercial de prestari servicii cu un electrician care sa vina sa va execute reparatii/lucrari electrice ori de cate ori e nevoie, dar daca firma se ocupa cu reparat/montat instalatii electrice, trebuie incheiat contract de munca.
Sunt legale aceste conventii civile ... Conventiile civile de prestari servicii sunt prevederile Codului civil.
Pentru a justifica legalitatea si necesitatea unei conventii civile, trebuie aduse argumente legate spre exemplu, de durata contractului si de relatia dintre prestator si beneficiar. Altfel spus, s-ar putea justifica existenta unei conventii civile in conditiile în care - spre exemplu - este vorba de o activitate temporara, iar prestatorul persoana fizica nu se afla intr-o relatie de subordonare fata de beneficiar.