avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conventii civile - contradictie intre codul fiscal si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conventii civile - contradictie intre codul fiscal si codul muncii

in urma unui control itm la o firma,aceasta firma s-a ales cu o amenda uriasa pt colaboratorii-persoane fizice cu care avea incheiate conventii civile. din cate stiu,veniturile obtinute din conventii civile pot fi incadrate ca venituri din activitati independente,dar inspectorii itm sustin ca legea interzice incheierea de conventii civile intre persoane fizice si societati,intre acestia singurul valabil fiind doar contractul de munca si ca aceste conventii pot fi incheiate doar intre societati si pfa. stie cineva care sunt actele normative care reglementeaza cele sustinute de inspectorii itm ? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:51, 28 Iunie 2011
Sunt mulţi patroni care, în loc să încheie contracte de muncă, încheie convenţii civile cu persoane fizice neautorizate. Aceste contracte sunt ilegale, pentru că maschează contractele de muncă şi, evident, nu ofe­ră protecţie salariatului în nicio pri­vinţă. Fiind un raport de drept civil, şi nu de dreptul muncii, persoana fizică neautorizată, angajată pe bază de convenţie civilă, nu are practic niciun drept. Chiar dacă teoretic ar avea anumite drepturi, nu are in­stru­­mentele juridice pentru a şi le realiza în mod eficient.
[ link extern ] >
Conventiile civile sunt supuse dispozitiilor Codului Civil si nu Codului muncii.

Incheierea unor astfel de contracte cu persoane fizice neautorizate este considerata nelegale, pentru că maschează contractele de muncă şi, evident, nu ofe­ră protecţie salariatului în nicio pri­vinţă, sustin cei de la ITM.

Singurele reglementări referitoare la aceste contracte sunt cele din Codul Civil privind locaţiunea lucrărilor (art. 1470-1490).

Art. 1470 C.civ. prevede ca, există trei feluri de locaţiuni a lucrărilor:
1. aceea prin care persoanele se obligă a pune lucrările lor în serviciul altora;
2. aceea a cărăuşilor şi a căpitanilor de corăbii, care se însărcinează cu transportul persoanelor sau a lucrurilor;
3. aceea a întreprinzătorilor de lucrări.

Contestati in instanta PV de contraventie incheiat de catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile prestari servicii Andreea Istrate Andreea Istrate Sunt sau nu permise Contractele civile de prestari servicii? In general ITM-urile resping acesta idee, dar in acelasi timp Codul Fiscal prevede in art. 52 ... (vezi toată discuția)
Cine poate oferi informatii despre contractul de locatiune servicii? gugalex gugalex Este contractul de locatiune servicii o alternativa la contractul individual de munca? (vezi toată discuția)
Contractele civile de prestari servicii elena138 elena138 ART. 1412 Locaţiunea lucrărilor este un contract prin care una din părţi se îndatoreşte drept un preţ determinat, a face ceva pentru cealaltă ... (vezi toată discuția)