Utilizarea elementului sex, ca factor in calcularea primelor si beneficiilor, in cadrul serviciilor de asigurare si a serviciilor financiare conexe nu trebuie sa determine diferente in materie de prime si beneficii pentru persoana asigurata, in toate contractele noi, incheiate dupa data de 21 decembrie 2007, potrivit actului normativ adoptat de Guvern.
Sunt exceptate contractele care contin diferente proportionale in materie de prime si beneficii pentru persoanele asigurate, incheiate cu respectarea urmatoarelor conditii:
- elementul sex este un factor determinant in evaluarea riscului;
- metoda de calcul a primelor si beneficiilor se bazeaza pe date actuariale si statistice relevante si realiste, prelucrate, publicate si actualizate regulat.
Autoritatea de supraveghere in domeniul asigurarilor si Autoritatea de supraveghere in domeniul pensiilor private au obligatia sa comunice anual derogarile catre Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES), insotite de datele statistice relevante. Prima comunicare va fi facuta la un an de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
Conditiile aplicabile contractelor de asigurare, pensii private si servicii financiare conexe, in ceea ce priveste utilizarea elementului sex ca factor in calcularea primelor si beneficiilor vor fi reglementate de ANES in termen de 5 ani de la adoptarea ordonantei de urgenta.
Societatile care ofera servicii de asigurare, servicii financiare conexe si pensii private au obligatia sa analizeze existenta, in cadrul contractelor pe care le incheie, a oricaror costuri legate de sarcina si maternitate, pentru persoanele asigurate, care determina diferente in materie de prime si beneficii, in vederea eliminarii acestora pana la data de 21 decembrie 2009.
Mentinerea in cadrul contactelor, dupa data de 21 decembrie 2009, a oricaror clauze care sa determine, pentru persoana asigurata, diferente in materie de prime si beneficii ca urmare a costurilor legate de sarcine si maternitate, este interzisa.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si ANES vor colabora , pe baza de protocoale, cu autoritatile de supraveghere competente in domeniul asigurarilor, pensiilor private, serviciilor financiare conexe si al prestarii de servicii.
Dupa intrarea in vigoare a actului normativ ANES, CNCD, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) au obligatia de a asigura informarea corespunzatoare a tuturor persoanelor interesate si de a incuraja dialogul cu organismele interesate, cu privire la prevederile acestuia.
Cererile persoanelor care se considera discriminate pe baza criteriului de sex in ceea ce priveste accesul de bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii, adresate instantelor judecatoresti competente, sunt scutite de taxa de timbru.
Mai mult, orice tratament sau consecinta nefavorabila ca reactie la o plangere sau actiune in justitie referitoare la aplicarea principiului egalitatii de tratament in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii este interzis.
Incalcarea prevederilor ordonantei de urgenta constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 400 la 8000 de lei.
Constatarea si sanctionarea contraventiilor se face de catre CNCD.
Comentarii articol (0)