Sapatamana trecuta, userii forumului AvocatNet au dezbatut modul in care o persoana trebuie sa actioneze cand i se refuza plata unei sume de bani cuprinse in biletul la ordin.
Situatia prezentata de userul forumului:
-Tertul refuza sa faca plata beneficiarului cuprinsa in biletul la ordin emis de tragator (In momentul in care cel care a primit un bilet la ordin ca si garantie a platii creantei dintr-un contract il depune la banca, pentru a primi suma cuprinsa; banca nu face plata, il refuza la plata pentru ca, in contul celui care l-a emis, nu sunt banii necesari pentru a fi platit.
Intrebarile userului:
-Ce trebuie facut din punct de vedere legal astfel incat sumele de bani sa fie recuperate?
-Se poate face plangere penala?
-Daca, conform prevederilor
art. 61 din Legea 58 din 1934, cambia are valoare de titlu executor pentru capital si accesorii", poate fi trasa concluzia ca nu ar mai fi nevoie de investirea cu formula executorie a biletului de ordin, acesta putand fi executat direct?
-Unde trebuie mers in cest caz? La instanta sau la executor?
Solutiile si explicatiile oferite de useri pe aceasta tema:
Unul dintre userii forumului prezinta in amanunt notiunea biletelor la ordin, dat fiind faptul ca exista mai multe categorii de astfel de acte. Avem bilete la ordin:
1. La vedere;
2. La un anume timp de la vedere;
3. La un anume timp de la data emisiunii;
4. La o zi fixa.
Biletele la ordin cu alte scadente sau cu scadentele succesive sunt nule.
-Scadenta este termenul la care biletul la ordin este exigibil si trebuie platit.
-Pentru a nu obliga pe debitor sa pastreze suma de plata fara limita de timp, scadenta trebuie sa fie certa, adica sa indice cu precizie ziua sau termenul maxim in interiorul caruia creditorul trebuie sa se prezinte la plata.
-Scadenta trebuie sa fie unica, titlul cu scadentele succesive fiind nul.
-Scadenta trebuie sa fie posibila. Titlurile care poarta o scadenta anterioara datei de emitere sau o scadenta ce nu poate verifica sunt nule.
-Scadenta trebuie sa rezulte cu precizie din textul titlului.
-Scadenta poate fi: la vedere, la un anume timp de la vedere, la un anume timp de la data emiterii sau la o data fixa.
Biletul la ordin la vedere este platibil la prezentare: el trebuie prezentat spre plata in termen de un an de la data sa. Acest termen pot fi redus. Scadenta la vedere, e socotita la data corespunzatoare din luna in care plata trebuie sa fie facuta. In lipsa de data corespunzatoare, scadenta va fi in ultima zi a acestei luni.
Daca scadenta este la un anume timp de la data emiterii, ea poate fi exprimata in zile, saptamani, luni si ani de la data emiterii. Daca scadenta este fixata la inceputul, la mijlocul sau la sfarsitul lunii, prin aceste termene se vor intelege prima, a cincisprezecea sau ultima zi a lunii.
Expresii ca “opt zile” sau “cincisprezece zile” se inteleg nu in sensul de o saptamana sau doua, ci ca opt sau cincisprezece zile calendaristice efective.
Daca scadenta este fixata pe luni, prin expresii ca “trei luni de la data...”, scadenta se calculeaza fara a tine seama de variatia numarului de zile calendaristice ale fiecarei luni. In cazul concret considerat, scadenta are loc in ziua calendaristica corespunzatoare a lunii stabilite.
Daca un bilet la ordin este scadent la una sau mai multe luni si jumatate de la o anumita data sau de la vedere, se calculeaza mai intai lunile intregi si apoi jumatatea.
Daca un bilet la ordin este scadent intr-un anumit an sau peste un an sau peste un numar de ani, atunci scadenta va fi in ziua si luna anului indicat, care vor corespunde numarului zilei si lunii emiterii.
Cand biletul la ordin nu este prezentat spre plata in termenul fixat, orice debitor are dreptul de a consemna suma la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la alta institutie legal abilitata sa efectueze astfel de operatiuni, pe cheltuiala si riscul posesorului biletului la ordin, recipisa depunandu-se la judecatoria locului de plata. Prin aceasta, debitorul se elibereaza legal de obligatia de plata pe care o avea fata de beneficiarul biletului la ordin. In cazul neonorarii Biletului la ordin in cadrul scadentei , platitorul poate fi obligat de catre banca sa achite.
Un alt user considera ca un act care constituie titlu executoriu presupune ca nu mai trebuie mers cu el la instanta astfel incat aceasta sa determine sumele care urmeaza sa se execute, acel act continand, prin forta legii sau vointa partilor, toate datele necesare executarii, precum si forta respectiva.
Asa incat, un om cu un astfel de act merge la instanta sa-l investeasca pe act cu formula executorie. Formula executorie este o constatare de catre instanta ca fiind un titlu executoriu, aceasta facandu-se printr-o formalitate, prin formula "noi, presedintele...".
Prin urmare, un titlu care nu este executoriu se duce pe pretentii in instanta; un titlu executoriu se duce la investire si executor. Biletul la ordin trebuie investit.
Un al treilea user aduce, de asemenea, informatii cu privire la investirea biletelor la ordin. Astfel, in
Codul de procedura civila, art. 374 ind. 1, "inscrisurile carora legea se recunoaste caracterul de titlu executoriu, acestea fiind puse in executare fara investire cu formula executorie. De asemenea, in
Legea 58/1934 - a Cambiei si biletul la ordin se recunoaste caracterul de titlu executoriu al biletului la ordin. Prin urmare, acest user sugereaza ca procedura ar trebui sa se deruleze in felul urmator: biletul la ordin, impreuna cu refuzul bancii de plata al acestuia se depun la executorul judecatoresc, fara alta formalitate, care va demara procedurile executionale - somatia cambiala, intai, apoi executarea silita propriu - zisa.
Nu uita sa ne spui parerea ta pe forumul AvocatNet.
Comentarii articol (0)