Comisia pentru Afaceri Juridice a introdus numeroase amendamente, luand in considerare inclusiv decizia Curtii Europene de Justitie care constata ca stabilirea tipului si nivelului sanctiunilor penale nu reprezinta o competenta comunitara.
Incalcarile seriose comise impotriva mediului vor fi pedepsite cu sanctiuni penale in toate statele membre. Prin adoptarea raportului lui Hartmut Nassauer, deputatii europeni au cazut de acord asupra faptului ca, guvernele trebuie sa aplice masuri de natura penala pentru a sanctiona orice acte, in cazul in care sunt ilegale si comise intentionat sau cel putin din neglijenta grava si care ar putea provoca decesul sau vatamarea grava a unei persoane sau daune semnificative privind calitatea aerului, solurilor, rocii, apelor sau privind animalele sau plantele.
Obiectivele principale ale propunerii legislative sunt pe de-o parte, stabilirea unui catalog armonizat al infractiunilor carora li se aplica sanctiuni penale de catre toate statele membre, iar pe de alta parte, armonizarea sanctiunilor pentru incalcari grave, prin adoptarea unui cadru comun.
Cu alte cuvinte, daca intr-un stat membru o infractiune mentionata in raport este considerata in prezent doar o sanctiune civila, intrarea in vigoare a directivei obliga guvernul national sa ia masurile necesare pentru a asigura aplicarea unor sanctiuni penale "eficiente, proportionale si descurajatoare".
In raportul lui Hartmut Nassauer este corectata propunerea Comisiei Europene: directiva se refera doar la raspunderea penala si nu aduce atingere dreptului comunitar sau national si niciunor norme ce deriva din acestea, in ceea ce priveste raspunderea civila pentru daune aduse mediului.
In raport sunt enumerate actiunile, ce trebuie considerate infractiuni:
- posesia, obtinerea, vatamarea, prelucrarea sau uciderea de specimene din speciile de flora si fauna salbatica protejate;
- deteriorarea semnificativa a unui habitat protejat prin lucrari de constructie, eliminarea pietrelor, defrisare, lucrari de destelenire si plantare si incendiere sau acte de o gravitate similara;
- comertul cu specimene din speciile de fauna si flora salbatica protejate sau cu parti ori derivate ale acestora, cu exceptia cazului in care actul afecteaza o cantitate neglijabila de astfel de specimene si are un impact neglijabil asupra stadiului de conservare al speciilor;
- fabricarea, tratarea, depozitarea, folosirea, transportul, vanzarea si distribuirea si exportul sau importul in mod ilicit de materiale nucleare sau de alte substante radioactive periculoase .
Instigarea si complicitatea la aceste acte mentionate, constituie, de asemenea, o infractiune.
Decizia Curtii Europene de Justitie din octombrie 2007
Votul de miercuri al Parlamentului se bazeaza pe un compromis negociat cu Consiliul, care tine cont de decizia Curtii Europene de justitie din 23 octombrie 2007. Potrivit acestei decizii, stabilirea tipului si nivelului sanctiunilor penale nu reprezinta o competenta comunitara, dar Uniunea poate impune statelor membre sa prevada sanctiuni, pentru a asigura implementarea eficienta a legislatiei in domenii precum politica comuna de transport sau politicile de mediu.
Comentarii articol (0)