Text actualizat la data de 25.04.2008. Actul include modificarile din urmatoarele acte:
- Legea nr. 87/2001
- O.U.G. nr. 64/2003
- O.U.G. nr. 48/2008 publicata in MOF nr. 330 din 25/04/2008.
- Titlul actului a fost modificat prin art. unic pct. 1 din Legea nr. 87/2001.
In temeiul art. 114 alin. (1) din Constitutia Romaniei si al art. 1 lit. C pct. 4 din Legea nr. 140/1999 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta:
Art. 1. - (1) Reprezentarea intereselor statului roman la Consiliul Europei in procedurile jurisdictionale, in procedurile de rezolvare pe cale amiabila, in procedurile de aviz consultativ si in celelalte proceduri in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului, precum si in procedurile executionale in fata Comitetului Ministrilor se face potrivit Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si protocoalelor aditionale la aceasta.
(2) Prerogativele de agent guvernamental in procedurile in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Comitetului Ministrilor ale Consiliului Europei se exercita, in numele Guvernului Romaniei, de Ministerul Afacerilor Externe.
(3) In cadrul Ministerului Afacerilor Externe functioneaza Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Art. 2. - In cuprinsul prezentei ordonante:
a) Agentul guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului va fi denumit Agentul guvernamental;
b) Curtea Europeana a Drepturilor Omului din cadrul Consiliului Europei va fi denumita Curtea;
c) Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei va fi denumit Comitetul Ministrilor,
d) Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si protocoalele aditionale la aceasta, ratificate de Romania prin Legea nr. 30/1994 si prin Legea nr. 79/1995, vor fi denumite conventia:
Art. 3. - Intocmirea actelor si apararilor necesare, infaptuirea oricaror alte acte procesuale, luarea masurilor necesare pe plan intern si orice alte acte sau activitati legate de reprezentarea intereselor statului roman la Curte si la Comitetul Ministrilor sunt de competenta Agentului guvernamental, cu exceptiile prevazute in prezenta ordonanta.
Art. 4. - (1) Sesizarea Curtii de catre Romania cu o cauza interstatala se face de catre Agentul guvernamental, pe baza deciziei luate in acest sens de Guvern.
(2) Interventia voluntara intr-o cauza aflata pe rolul Curtii, in care reclamantul este un cetatean roman, iar paratul un alt stat decat Romania, parte la Conventie, se face de catre Agentul guvernamental, cu aprobarea ministrului afacerilor externe.
Art. 5. - (1) Desemnarea candidatilor in numele Romaniei pentru functia de judecator al Curtii se face de Guvern, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, in urma audierii persoanelor propuse de membrii acestuia din randul juristilor cu mare prestanta morala si civica, cu reputatie profesionala recunoscuta, cu avizul Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, al Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale ale Camerei Deputatilor si al Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari, al Comisiei pentru drepturile omului si minoritati ale Senatului. Comisiile reunite vor audia candidatii propusi, in sedinta comuna. Convocarea Consiliului Superior al Magistraturii se face de ministrul justitiei, care va prezida lucrarile acestuia, fara a participa la vot.
(2) Desemnarea judecatorului ad-hoc, in cazurile prevazute de Conventie, se face de catre ministrul afacerilor externe, la propunerea Agentului guvernamental.
Art. 6. - (1) Autoritatile publice, institutiile publice, regiile autonome, societatile comerciale cu capital majoritar public, precum si persoanele si structurile investite cu o misiune de serviciu public sunt obligate sa trimita Agentului guvernamental, la cererea si in termenul stabilit de acesta, toate actele, datele si informatiile necesare reprezentarii intereselor statului roman la Curte si la Comitetul Ministrilor.
(2) Instantele judecatoresti, Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi celelalte jurisdictii, Ministerul Public, organele de cercetare penala, notarii publici, executorii judecatoresti si celelalte persoane sau structuri cu misiune de serviciu public, legate de infaptuirea sau administrarea justitiei ori a celorlalte activitati jurisdictionale sau de executarea hotararilor judecatoresti ori a celorlalte acte jurisdictionale, au obligatia sa trimita Agentului guvernamental, la cererea si in termenul stabilit de acesta, pe langa actele, datele si informatiile prevazute la alin. (1), si actele privind procedurile aflate in curs de desfasurare in fata acestora, indiferent de stadiul in care se afla, cu respectarea celeritatii procedurilor interne in curs.
(3) Agentul guvernamental este obligat sa respecte caracterul secret al actelor, datelor si informatiilor care au aceasta natura, potrivit legii.
(4) Nu pot fi comunicate Agentului guvernamental acte, date sau informatii care sunt protejate de dreptul la respectarea vietii private.
(5) Agentul guvernamental nu are dreptul sa intervina in infaptuirea sau in administrarea justitiei.
(6) Incalcarea obligatiilor prevazute la alin. (1)-(5) atrage raspunderea persoanelor vinovate, in conditiile legii.
Art. 7. - (1) Dupa ce Curtea comunica Agentului guvernamental cererea reclamantului, Agentul guvernamental sau reclamantul poate solicita tribunalului competent teritorial efectuarea unei expertize judiciare, care sa constituie mijloc de proba in cauza aflata pe rolul Curtii.
(2) Expertiza se dispune de tribunal prin incheiere, in sedinta publica, cu citarea partilor, in termen de 5 zile libere de la primirea cererii.
(3) Incheierea prevazuta la alin. (2) poate fi atacata cu recurs in termen de 48 de ore de la pronuntare. Cererea de recurs se depune la curtea de apel competenta si se solutioneaza prin decizie, in sedinta publica, cu citarea partilor, in termen de 5 zile libere de la primirea cererii de recurs.
(4) Costul expertizei solicitate de Agentul guvernamental se suporta din bugetul Ministerului Afacerilor Externe, pe baza dispozitiei Agentului guvernamental.
(5) Prezentul articol se completeaza cu dispozitiile Codului de procedura civila si ale celorlalte acte normative in vigoare.
Art. 8. - (1) Rezolvarea pe cale amiabila a unei cauze intemeiate pe o cerere individuala impotriva statului roman se face prin conventia de rezolvare pe cale amiabila a cauzei.
(2) Conventia se incheie intre Guvernul Romaniei, reprezentat de Agentul guvernamental, si reclamant sau reprezentantul acestuia.
(3) Conventia se incheie in forma scrisa, intocmindu-se un exemplar pentru Agentul guvernamental, cate un exemplar pentru fiecare reclamant parte la conventie, plus un exemplar pentru Curte.
(4) Semnarea conventiei de rezolvare pe cale amiabila a cauzei nu poate avea loc decat dupa ce Curtea comunica Agentului guvernamental cererea reclamantului.
(5) Pentru rezolvarea pe cale amiabila a unei cauze, prin conventia prevazuta la alin. (1), Agentul guvernamental solicita avizul ministrului finantelor, precum si al conducatorilor autoritatilor sau celorlalte structuri de la care provine pretinsa incalcare a drepturilor reclamantului. Avizele au caracter consultativ si trebuie comunicate Agentului guvernamental in termen de 5 zile libere de la solicitare. Implinirea termenului fara primirea avizului semnifica aviz favorabil.
(6) Semnarea conventiei de rezolvare pe cale amiabila a cauzei de catre Agentul guvernamental se face cu aprobarea ministrului afacerilor externe.
Art. 81. - (1) Rezolvarea unei cauze intemeiate pe o cerere individuala impotriva statului roman se poate face si prin declaratia unilaterala a Guvernului.
(2) Dispozitiile art. 8 alin. (5) si (6) se aplica in mod corespunzator.
Art. 9. - Exercitarea cailor de atac impotriva hotararilor Curtii se face de catre Agentul guvernamental, cu aprobarea ministrului afacerilor externe.
Art. 10. - (1) Sumele necesare platii reparatiei echitabile si celorlalte cheltuieli stabilite prin hotarare a Curtii, precum si sumele necesare platii stabilite prin conventia de rezolvare pe cale amiabila se stabilesc prin legea bugetului de stat si se inscriu in bugetul Ministerului Finantelor.
(2) Hotararea Curtii, sub aspectul sumei constituind reparatia echitabila si al celorlalte cheltuieli, precum si conventia de rezolvare pe cale amiabila a cauzei, semnata de parti, constituie titlu executoriu.
(3) Plata se efectueaza in urma hotararii Curtii sau a conventiei de rezolvare pe cale amiabila, pe baza dispozitiei scrise a ministrului afacerilor externe.
(4) Plata se efectueaza in termenul prevazut de hotararea Curtii sau de conventia de rezolvare pe cale amiabila, iar, in lipsa acestui termen, plata se efectueaza in termen de 3 luni de la data comunicarii hotararii Curtii, respectiv de la data semnarii conventiei de rezolvare pe cale amiabila. Ministerul Economiei si Finantelor va calcula si va plati, dupa caz, si penalitatile de intarziere, asa cum se stipuleaza in hotararea Curtii sau in conventia de rezolvare pe cale amiabila.
(5) Modalitatile de efectuare a platii sunt cele prevazute de legislatia in vigoare.
Art. 11. - (1) Agentul guvernamental poate solicita Camerei Deputatilor publicarea gratuita in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a deciziilor si hotararilor Curtii, pronuntate in cauzele in care statul roman are calitatea de parat.
(2) Reclamantul intr-o cauza in care Curtea a pronuntat o hotarare prin care a constatat incalcarea de catre Romania a unui articol din Conventie poate solicita publicarea gratuita a hotararii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, in vederea exercitarii caii de atac a revizuirii in conformitate cu prevederile Codului de procedura civila sau ale Codului de procedura penala. Cererea se formuleaza in scris si se depune la registratura Ministerului Afacerilor Externe. Hotararea se publica in termen de 3 luni de la data inregistrarii cererii.
Art. 12. - (1) Statul are drept de regres impotriva persoanelor care, prin activitatea lor, cu vinovatie, au determinat obligarea sa la plata sumelor stabilite prin hotarare a Curtii sau prin conventie de rezolvare pe cale amiabila.
(2) Raspunderea civila a functionarilor publici se stabileste in conditiile de drept comun care vor fi reglementate prin legea privind statutul functionarilor publici, prin decizie de imputare emisa de ministrul finantelor, persoana in cauza poate ataca decizia de imputare in conditiile Legii contenciosului administrativ.
(3) Raspunderea civila a magistratilor se stabileste in conditiile care vor fi reglementate prin Legea pentru organizarea judecatoreasca.
(4) Raspunderea civila a membrilor Guvernului se stabileste in conditiile Legii privind responsabilitatea ministeriala.
(5) Pentru celelalte persoane, raspunderea civila se stabileste in conditiile dreptului comun in materie.
(6) Nu raspund, in conditiile prezentei ordonante, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii si judecatorii Curtii Constitutionale.
(7) In toate procedurile judiciare derulate potrivit dispozitiilor prezentului articol, Guvernul, reprezentat de Agentul guvernamental, are drept de interventie, in conditiile Codului de procedura civila.
Art. 13. - (1) In cauzele in care parat este statul roman, iar reclamant un particular avand cetatenia, respectiv nationalitatea unui alt stat parte la Conventie, Agentul guvernamental instiinteaza despre existenta cauzei statul a carui cetatenie, respectiv nationalitate, o are reclamantul, pentru ca acesta sa poata exercita dreptul de interventie.
(2) Instiintarea se face prin intermediul misiunii diplomatice in Romania a acelui stat, iar, in lipsa, prin intermediul misiunii diplomatice a acelui stat pe langa Consiliul Europei.
Art. 14. - Agentul guvernamental il informeaza pe ministrul afacerilor externe cu privire la modificarile legislative care se impun in urma evolutiei jurisprudentei Curtii.
Art. 15. - Organizarea si functionarea Agentului Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului in cadrul Ministerului Afacerilor Externe se reglementeaza prin hotarare a Guvernului.
Art. 16. - Abrogat.
Art. 17. - Pe data intrarii in vigoare a prezentei ordonante se abroga toate dispozitiile contrare.
PRIM-MINISTRU
RADU VASILE
Contrasemneaza:
Ministru de stat, ministrul justitiei,
Valeriu Stoica
Ministrul finantelor
Decebal Traian Remes
Bucuresti, 30 august 1999.
Nr. 94.
Comentarii articol (0)