Guvernul a decis ca vanzarea spatiilor din proprietatea privata a statului catre medicii care vor sa isi deschida cabinete medicale, sa se faca la un pret stabilit prin negociere directa intre cumparator si o comisie speciala, pe baza unei evaluari.
Membrii Executivului au aprobat, miercuri, o Ordonanta de Urgenta privind modalitatea in care se vand spatiile proprietatea privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitatile conexe ale actului medical.Vanzarea se va face la un pret care va fi stabilit prin negociere directa intre cumparator si o comisie speciala, pe baza unei evaluari.
"Incercam astfel sa acceleram procesul de reforma a asistentei medicale in ambulatoriu, componenta de baza a sistemul sanitar romanesc. Urmarim sa consolidam statutul medicului de familie, dar si al celorlalti medici, cum ar fi dentistii, care lucreaza in ambulatoriu", a declarat ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Potrivit actului normativ, medicii, medicii dentisti, dentistii, biologii, biochimistii, fizicienii, tehnicienii dentari si celelalte persoane fizice cu drept de libera practica ce desfasoara activitati conexe actului medical si care detin in mod legal spatiul respectiv, au dreptul de a cumpara aceste spatii. De asemenea, si persoanelor juridice care, detin in mod legal spatiul si au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale, au dreptul de achizitiona in aceasta maniera spatii.
De asemenea, ministrul Eugen Nicolaescu a precizat ca in cazul spatiilor medicale ale ministerelor cu retele medicale proprii si in cazul imobilelor aflate in zona de protectie a unui monument istoric, nu se vor aplica prevederile acestui act normativ.
Ministrul sanatatii a mentionat ca spatiile medicale situate in imobile nationalizate vor fi vandute doar dupa finalizarea procedurilor legale privind situatia juridica a acestora.
Vanzarea spatiilor medicale care se afla in sediile consiliilor locale si judetene se face in baza hotararii consiliului local sau a consiliului judetean. In cazul in care vanzarea spatiilor medicale care se afla in sediilor regiilor autonome si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat si in alte institutiile publice se face cu acordul organelor statutare ale acestora.
Comisia pentru vanzarea spatiilor medicale si o comisie de contestare se vor constitui in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, in fiecare comuna, oras, municipiu, sector al municipiului Bucuresti sau judet in care exista spatii care cad sub incidenta Ordonantei de Urgenta.
Pretul de vanzare al spatiului medical si al terenului aferent se stabileste in momentul vanzarii, in urma unei negocieri directe intre cumparator si comisie si nu poate fi mai mic decat pretul de vanzare din raportul de evaluare.
Autoritatea administratiei publice locale va selecta prin licitatie publica un evaluator. Acesta va trebui sa fie independent si autorizat in conditiile legii. El va intocmi raportul de evaluare si va stabili valoarea spatiului medical si a terenului aferent la pretul de piata pe baza indicatorilor de piata si a criteriilor de evaluare.
Sumele obtinute din vanzarea spatiilor medicale si a terenurilor aferente se fac venit la bugetul de stat sau bugetul local.
Comentarii articol (0)