Buna ziua.
In legatura cu revanzarea spatiilor medicale dobandite anul trecut in baza legii 236/2006, daca proprietarul in numele caruia s-a infaptuit vanzarea in 2007 a decedat , in ce conditii poate mostenitorul sa revanda acest spatiu(in afara de conditia de pastrare a activitatii medicale sau actiuni conexe actului medical?) Si cui poate sa vanda? Si mai ales , tinand cont ca acest spatiu s-a vandut prin legea respectiva la preturi de chilipir, care ar fi pretul de revanzare?Poate sa vanda la ce pret vrea??
interesandu-ma la consiliul judetean din partea caruia s-a efectuat vanzarea anul trecut, mi s-a spus ca din moment ce acum spatiu(care se afla intr-un fost dispensar) este o proprietate privata, proprietarul poate sa pretinda ce pret doreste.
Mentionez ca in prezent desfasor o activitate medicala in spatiul respectiv- medicina de familie, cu lista proprie de pacienti , aflandu-ma in chirie pana la finalul anului.
Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 110/2005 privind vânzarea spaţiilor proprietate privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical, aprobata prin Legea nr.236/2006, prevede la art.25 :
(1) Înstrăinarea spaţiilor şi a terenurilor dobândite în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă prin vânzare se poate face prin exercitarea dreptului de preempţiune.
(2) Dreptul de preempţiune la înstrăinare a imobilelor prevăzute la alin. (1) revine coproprietarilor, dacă este cazul, şi apoi proprietarilor vecini şi se exercită prin Colegiul Medicilor din România sau prin Colegiul Medicilor Dentişti din România, după caz.
(3) Proprietarul spaţiului şi terenului care urmează să fie vândute este obligat să încunoştinţeze Colegiul Medicilor din România sau Colegiul Medicilor Dentişti din România, după caz, iar acesta va comunica în scris persoanelor prevăzute la alin. (2) despre intenţie, în termen de 15 zile de la data când a fost încunoştinţat.
(4) Titularii dreptului de preempţiune sunt obligaţi să se pronunţe asupra exercitării acestuia în termen de 30 de zile de la data primirii comunicării.
(5) După îndeplinirea acestui termen, dreptul de preempţiune pentru coproprietari sau proprietarii vecini se consideră stins."
Legea nu prevede ca spatiul sa fie revandut la pretul de cumparare , prin urmare, proprietarul il poate vinde la orice pret.
Drept de preemtiune
adryd79
am nevoie de ajutor din partea unui specialist.... e vorba de un antecontract de vz-cump a unui imobil care are un Cf neclar, adica exista un drept de ... (vezi toată discuția)