avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare cabinet de medic de familie
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare cabinet de medic de familie

Buna ziua,

Am o problema pe care sper sa puteti sa ma ajutati.

Mama mea este medic de familie in Valea Jiului si in curand va iesi la pensie. Ea detine 1/3 dintr-un apartament la parterul unui bloc in care isi desfasoara activitatea cabinetului. Celelalte cote parti sunt detinute de alte doua colege care au aceasi activitate, medici de familie. Mama intrebat daca sunt interesate sa ii preia partea, dar ele au spus ca nu. Am mai vazut prin oras, la spitale afisate anunturi ca medicii isi vand cabinetul, asa ca am dat si noi anunt in reviste medicale ca vindem, dar nu pare nimeni interesat cand aude ca nu e in Bucuresti cabinetul. Din ce am mai vazut in anunturile respective, de fapt si pacientii ii "vinzi".

Ma poate cineva ajuta sa inteleg care e de fapt procedura si ce se face in situatia asta cand nu ai cui vinde?

Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 17:42, 17 Mai 2008
Deocamdata, nu e reglementata la nivel national vanzarea cabinetelor catre medicii de familie.
Medicul de familie poate sa vanda cabinetul cu tot cu listele de pacienti. Insa in cazul in care medicul de familie moare, sau se pensioneaza, fara sa-si fi vandut cabinetul, postul acestuia se scoate la concurs. Prin castigarea concursului, medicul are acces si la listele de pacienti ale medicului de la care a preluat cabinetul.
Situatia de fata o cunosc foarte bine, cred. In 2005 mama mea, medic de familie a decedat, ramanand listele si investitiile facute in cabinetul medical. Nu s-a facut vreun concurs ci doar o repartitie prin care s-a alocat "postul" unui alt medic de familie care a preluat listele cu pacienti in totalitate.
Multumesc pentru raspunsuri, dar tot nu m-ati lamurit. Cazul mamei mele nu este nici de deces si nici nu vrea sa se pensioneze pana nu isi vinde cabinetul. Cota aceea de 1/3 din apartament ea o detine in propritate, ea,impreuna cu celelate doua colege au cumparat apartamentul cand a aparut ordonanta aceea ca spatiile medicale puteau fi vandute medicilor. Eu sunt nedumirita cu privire la procedura de vanzare a"pacientilor" si pana la urma a intregului cabinet.Nu stiu cum se face vanzarea unei societati comerciale (cabinetul medical fiind o firma pana la urma),dar nu cred ca e aceeasi procedura datorita activitatii pe care o desfasoara. Pe de alta parte, ma gandeam sa vanda macar cota ei parte din apartament unui profesionist care nu e medic, de exemplu maseuza sau cosmeticiana. Mi se pare aberant sa detii o cota parte din apartament si tu nemai lucrand acolo, sa continui sa platesti impozit pe imobil si sa se foloseasca altii de el.

Chiar nu a avut nimeni un caz de genul asta sa ma ajute cu un sfat sau sa ma indrume unde sa il aflu?

Multumesc anticipat
Raspunsul se gaseste in OG 110 / 2005. (scria odata undeva ca au un drept de preemtiune copropiretarii spatiului)

:slap: Numai ca in momentul in care am incercat in programul meu legislativ sa afisez legaturile cu alte acte (modificatoare, completatoare, decizii de neconstitutionalitate pronuntate in legatura cu acesta ordonanta, etc) mi-au fost afisate cca. 100 (nu glumesc m-am oprit din numaratoare) de acte. Practic fiecare articol din OG 110 este fie modificat prin ceva fie a facut obiectul unei exceptii de neconstitutionalitate (cel putin una).

Asa incat cel ce ar vrea sa va dea un raspuns documentat ar trebui sa citeasca vreo doua (sprezece :D) zile la rand numai pt. dvs.

La o prima vedere (...din avion) se pare ca varianta urmatoare ar fi ... varianta finala (ca la concursurile cu ghici)

"Art. 25. - (1) Înstrăinarea spaţiilor şi a terenurilor dobândite în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă prin vânzare se poate face prin exercitarea dreptului de preempţiune.
(2) Dreptul de preempţiune la înstrăinare a imobilelor prevăzute la alin. (1) revine coproprietarilor, dacă este cazul, şi apoi proprietarilor vecini şi se exercită prin Colegiul Medicilor din România sau prin Colegiul Medicilor Dentişti din România, după caz.
(3) Proprietarul spaţiului şi terenului care urmează să fie vândute este obligat să încunoştinţeze Colegiul Medicilor din România sau Colegiul Medicilor Dentişti din România, după caz, iar acesta va comunica în scris persoanelor prevăzute la alin. (2) despre intenţie, în termen de 15 zile de la data când a fost încunoştinţat.
(4) Titularii dreptului de preempţiune sunt obligaţi să se pronunţe asupra exercitării acestuia în termen de 30 de zile de la data primirii comunicării.
(5) După îndeplinirea acestui termen, dreptul de preempţiune pentru coproprietari sau proprietarii vecini se consideră stins."

Care este procedura exacta sau ce treaba au proprietarii vecini (eventual cizmari de profesie) cu cabinetul medical... sa nu intrebati :tooth: ca ar mai trebui probabil citite vreo caciula de alte norme care modifica normele ... ori ordine ale te miri carui minister... care modifica ordinele ...
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Mai 2008
romascanu, moderator
Sunt lucruri diferite cabinetul de medicina de familie si spatiul in care isi desfasoara activitatea medicul. Insa cota de 1/3 apartine Cabinetului medical, nu persoanei fizice. NUmai in cazul in care se vinde, doneaza... de catre cabinet, persoanei fizice acel spatiu, persoana fizica poate dispune de el.

Soacra-mea este intr-o situatie similara, in sensul ca mai are cativa ani pana la pensie, insa nu are cui lasa cabinetul medical, cu toate dotarile, listele de pacienti etc. In momentul in care va iesi la pensie, va fi liber un post de medicina de familie si pediatrie (ca are dubla specializare). Normal ar trebui sa se anunte din timp concurs pentru aceste posturi. Medicu care va lua postul, va avea posibilitatea sa cumpere acel cabinet. Asta este in teorie, pentru ca, in practica, prea putine posturi sunt scoase la concurs. De obicei se transfera de la tara in oras...
A spus ca isi va vinde cabinetul numai ca ii pare rau ca nu se stie daca in locul ei va veni un medic bun sau nu. Dupa o viata de medic dobandesti un anumit prestigiu si ar fi de dorit ca medicul care continua activitatea sa aiba o pregatire profesionala si un profil moral corespunzatoare. Bineinteles ca pacinetii isi pot schimba oricand medicul de familie, insa pentru a se ajunge in situatia asta, trebuie ca medicul sa fi facut cateva "prostii" rasunatoare...

Alte discuții în legătură

Revanzarea spatiilor medicale laura77 laura77 Buna ziua. In legatura cu revanzarea spatiilor medicale dobandite anul trecut in baza legii 236/2006, daca proprietarul in numele caruia s-a infaptuit ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei case fara acordul unuia din mostenitori GabrielaSN GabrielaSN Mama mea are un apartament pentru care a facut acte de succesiune dupa moartea tatalui meu acum 4 ani. Mostenitori santem eu, sora mea si mama. Toate trei ... (vezi toată discuția)