avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notificare despre intentia de a vinde cota-parte. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notificare despre intentia de a vinde cota-parte. ...

Notificare catre co-proprietar despre intentia de a vinde cota-parte.

Situatia: Doi mostenitori cu drept de proprietate 50/50 asupra unui apartament, cind unul dintre mostenitori se opune vinzarii.

Solutie: Conform articolului 352 (drept de preemptiune), se procedeaza la notificarea coproprietarului (care nu dorește vânzarea), in scris, despre intenția de a vinde cota-parte, prețul și condițiile tranzacției.

Intrebare: Aceasta notificare trebuie facuta formal la notar, sau nu? Eu fiind mostenitorul care vrea sa vinda, pot sa fac eu aceasta notificare si sa o trimit cu confirmare de primire sau similar?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: nydana8 , utilizator 14:52, 18 Ianuarie 2021
~ Conținut șters la cerere ~
puteti sa ii cereti o oferta oricum ar fi, puteti discuta si pe mail, nu aveti nimic de dovedit, pt ca nu are drept de preemtiune ( nu e teren agricol), unde ati gasit acel numar de articol?
Oricum, ziceti ca nu vrea sa vanda, poate nici nu vrea sau nu isi permite sa cumpere, deci va trebui sa gasiti dvs client pt partea dvs sau sa va adresati instantei pt a cere iesirea din indiviziune.
Pana la instanta, poate incercati sa il chemati la o mediere, poate intelege ca nu e nimeni obligat sa ramana in indviziune si ca e dreptul dvs sa valorificati cota de proprietate si ca instanta va pierde si timp si bani, asa ca daca nu poate sau nu vrea sa va cumpere partea, sa o vindeti de comun acord.
Ultima modificare: Duminică, 17 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
Nu există nici un drept de preemtiune, dacă nu va ntelegeti partajati imobilul in instanța.Este greu de crezut că cineva cumpăra cota parte dintr-,un imobil oferind un pret decent...
Multumesc mult pentru raspuns!
Co-proprietarul in cauza este sora mea, cu care nu mai am relatii. Apartamentul este mostenit dupa mama 50-50. Eu locuiesc in USA, sora in Germania, apartamentul fiind nelocuit de mult timp.
Inteleg deci ca eu nu am nevoie sa notific pe sora despre intentia de a vinde partea mea?
A fost o schimbare de lege cumva, deorece din cercetarile mele reiese ca sora are drept de preemptiune.
(Ex: [ link extern ] )
Eu am deja cumparator, in persoana unui prieten comun.

Multumesc foarte mult!
e o informatie eronata, nici in 2018 cand a fost scris acel mesaj, legea nu prevedea asa ceva.
daca aveti cumparator, nici nu trebuie sa va anuntati sora.
vindeti cumparatorului ce aveti si mai departe, el va iesi din indiviziune cu sora.
el e avantajat sa cumpere ca poate folosi toata casa o vreme mai scurta sau mai lunga, la jumatate din pret.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren agricol din mostenire Ilie1977 Ilie1977 Buna ziua, Se poate vinde un teren agricol mostenit de la parinti daca arendasul se opune ,avand un contract semnat cu unul dintre parinti, inainte de ... (vezi toată discuția)
Vanzare Edupapi Edupapi Daca mama are 50%dint r.un apartament si fi ica 25% ca mostenitor pot vinde fara celalalt mostenitor care are 25%,mama fiind proprietar,tata decedat,am facut ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare drept de preemtiune turda01 turda01 Ce modalitate imi recomandati pentru a putea cumpara 3 parcele de teren agricol extravilan, la pachet, din care una este in arenda. Arendasul nu vrea sa ... (vezi toată discuția)