Am un CVC al unei proprietati intr-o policlinica cu drept de preemptiune la instrainare pentru proprietarii vecini. Ce inseamna din pct de vedere legal vecini?
Sus nu am pe nimeni, intrucat sunt la ultimul etaj.
Stanga, dreapta si jos am cabinete medicale.
Sunt considerati vecini doar cabinetele din stanga, dreapta, sus si jos, sau si alte cabinete aflate in cladire la acelasi nivel sau la alte niveluri??
Vecinii sunt cei care sunt trecuți în CF. Fiecare proprietate este descrisă și prin vecinătate-la Nord se învecinează cu X, la Sud este vecinul Y, la est este proprietate publică, la vest este drum , S.A.M.D.
Prin urmare, veți citi contractul d-voastră și veți vedea care sunt vecinii enumerați.
Aici discutam despre un apartament (un cabinet medical de 9m patrati) intr-o cladire cu multe astfel de cabinete.
Care sunt vecinii care au drept de preemptiune?
Colegiul Medicilor ne obliga sa indicam in cerere vecinii si pretul dorit pt vanzare.
Cabinetul a fost cumparat in baza OUG 110/2005 si legii Legea nr. 236/2006 care prevede la:
Art. 25.
(1) Înstrăinarea spaţiilor şi a terenurilor dobândite în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă prin vânzare se poate face prin exercitarea dreptului de preempţiune.
(2) Dreptul de preempţiune la înstrăinare a imobilelor prevăzute la alin. (1) revine coproprietarilor, dacă este cazul, şi apoi proprietarilor vecini şi se exercită prin Colegiul Medicilor din România sau prin Colegiul Medicilor Dentişti din România, după caz.
(3) Proprietarul spaţiului şi terenului care urmează să fie vândute este obligat să încunoştinţeze Colegiul Medicilor din România sau Colegiul Medicilor Dentişti din România, după caz, iar acesta va comunica în scris persoanelor prevăzute la alin. (2) despre intenţie, în termen de 15 zile de la data când a fost încunoştinţat.
(4) Titularii dreptului de preempţiune sunt obligaţi să se pronunţe asupra exercitării acestuia în termen de 30 de zile de la data primirii comunicării.
(5) După îndeplinirea acestui termen, dreptul de preempţiune pentru coproprietari sau proprietarii vecini se consideră stins."
Art. 26.
Actul de înstrăinare încheiat cu încălcarea dreptului de preempţiune prevăzut la art. 25 este nul.