Afla din Forum:
Situatia prezentata de user:
Acesta este asociat intr-o societate comerciala si are 50% din aceasta societate. In acelasi timp, acesta detine si functia de administrator. Desi s-a incercat pe cale amiabila sa se renunte in ideea ca vor fi cedate partile sociale asociatei, nu s-a ajuns la un consens.
De asemenea, sediul social este la domiciliul acestei persoane.
Intrebarile userului:
Cum se poate renunta la functia de administrator?
Cum se poate renunta la partile sociale?
Cum se notifica societatea? Dar asociata? La adresa ei sau a societatii?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Primele raspunsuri oferite fac trimitere la legislatia in vigoare (Legea 31/1990):
Art. 226. - (1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal.
Art. 195-(3) Convocarea adunarii se va face in forma prevazuta in actul constitutiv, iar in lipsa unei dispozitii speciale, prin scrisoare recomandata, cu cel putin 10 zile inainte de ziua fixata pentru tinerea acesteia, aratandu-se ordinea de zi.
Art. 196- Dispozitiile prevazute pentru societatile pe actiuni, in ce priveste dreptul de a ataca hotararile adunarii generale, se aplica si societatilor cu raspundere limitata, termenul de 15 zile prevazut la art. 132 alin. (2) urmand sa curga de la data la care asociatul a luat cunostinta de hotararea adunarii generale pe care o ataca.
De asemenea, se precizeaza si ca notificarea se va face la domiciliul ( sediul, dupa caz ) asociatilor.
Un alt user considera ca ar fi indicat sa se intocmeasca un act aditional la actul constitutiv, cu cesiune parti sociale si schimbarea sediului social.
Pentru a ne prezenta opinia ta, te asteptam pe Forumul AvocatNet.
Comentarii articol (0)