Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, a inaintat, marti, un recurs in interesul legii cu privire la inexistenta unui punct de vedere unitar in ce priveste interpretarea si aplicarea dispozitiilor privind veteranii de razboi, invalizii si vaduvele de razboi.
In recursul in interesul legii inaintat Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Procurorul General a precizat ca in practica instantelor de judecata exista doua orientari in legatura cu interpretarea si aplicarea dispozitiilor
art.141 raportate la dispozitiile
art.13 si
art.14 din
Legea nr.44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, astfel cum a fost completata prin
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.12/2004, aprobata prin
Legea nr.210/2004, referitoare la recalcularea rentei veteranilor de razboi, carora le-au fost acordate ordine si medalii pentru faptele de arme savarsite pe campul de lupta, incepand cu luna martie 2004.
1. Unele instante de judecata au considerat ca renta lunara a veteranilor de razboi, carora le-au fost acordate ordine si medalii pentru fapte de arme savarsite pe campul de lupta, prevazuta la
art.13 si 14 din Legea nr.44/1994, republicata, se recalculeaza incepand cu data de 1 martie 2004, dupa caz, in functie de nivelul soldei de grad si/sau al soldei de functie la minim ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apararii Nationale.
Astfel, s-a retinut ca dispozitiile
art.13 si 14 din Legea nr.44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, instituie patru categorii de veterani de razboi, in functie de ordinele si medaliile care le-au fost conferite si se stabilesc drepturi distincte pentru fiecare categorie in parte.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.12/2004 introduce textului
art.141, iar dispozitiile
art.13 si 14 din lege, nu au fost abrogate. De asemenea, modul de determinare al rentei lunare de care beneficiaza veteranii de razboi decorati cu medalii sau ordine nu a fost modificat. Insa au fost aduse completari, in sensul ca la stabilirea cuantumului rentei lunare a veteranilor de razboi, se ia in calcul dupa caz solda de grad si/sau solda de functie la minim ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apararii Nationale, indiferent de sistemul public ori militar de asigurari sociale.
2. Alte instante, au apreciat ca renta lunara a veteranilor de razboi, carora le -au fost acordate ordine si medalii pentru faptele de arme savarsite pe campul de lupta, se recalculeaza, incepand cu data de 1 martie 2004, in raport de solda de grad si solda de functie (cumulate) la minim ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apararii Nationale.
In aceasta situatie, s-a avut in vedere ca prin completarea
Legii nr.44/1994 (care facea distinctie intre varietatile de ordine si medalii, fiecarui tip atribuindu-i-se o anumita categorie de renta cu baze de calcul diferite) s-a urmarit, astfel cum se si stipuleaza in preambulul
Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.12/2004, aplicarea unui tratament egal tuturor veteranilor de razboi. De asemenea, din interpretarea gramaticala a prevederilor
art.141 din lege, reiese in mod evident intentia legiuitorului ca baza de calcul (solda) pentru stabilirea rentei cuvenita veteranilor de razboi sa fie alcatuita atat din solda de grad cat si din solda de functie la minim ale unui sublocotenent din Ministerul Apararii Nationale, diferentierile fiind determinate doar de procentele reglementate prin
art.13 si respectiv
art.14 din
Legea nr.44/1994 (respectiv 100%, 75% si 50%).
Opinia procurorului general
Procurorul general Kovesi considera ca primul punct de vedere ca fiind in conformitate cu litera si spiritul legii.
Argumentele procurorului general
In conformitate cu prevederile
art.13 alin.1 lit.a si
lit.b si alin.2 din Legea nr.44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata: "Veteranii de razboi, carora le-au fost acordate ordine si medalii pentru faptele de arme savarsite pe campul de lupta, beneficiaza de urmatoarele drepturi, daca nu le-au primit prin alte legi de improprietarire de la data decorarii pana in prezent si dovedesc cu acte legale dreptul solicitat:
a) (…)
- cei decorati cu Ordinul Mihai Viteazul, de o renta lunara echivalenta cu solda de baza a unui sublocotenent, compusa din solda de grad si solda de functie la minim;
- cei decorati cu Ordinul Virtutea Aeronautica cu spade, clasa Cavaler, de o renta lunara echivalenta cu solda de grad a unui sublocotenent.
b) cei decorati cu Ordinul Steaua Romaniei cu spade si panglica de Virtute Militara sau cu Ordinul Steaua Romaniei cu spade,
Ordinul Virtutea Aeronautica cu spade, Ordinul Coroana Romaniei cu spade si panglica de Virtute Militara sau Ordinul Coroana Romaniei cu spade, Ordinul Crucea Regina Maria, Medalia Virtutea Militara de Razboi, Medalia Virtutea Maritima, Medalia Virtutea Aeronautica sau Medalia Aeronautica, Medalia Serviciul Credincios cu spade, Medalia Barbatie si Credinta cu spade, Crucea Serviciul Credincios cu spade, Crucea Meritul Sanitar si Medalia Virtutea Ostaseasca: (…) beneficiaza de o renta lunara echivalenta cu 75% din solda de grad a unui sublocotenent".
De asemenea, potrivit dispozitiilor art.14 din aceeasi lege: "Veteranii de razboi, care nu sunt decorati cu ordine, medalii sau cruci de razboi prevazute de art.13 alin.1 lit. a), b) si c), dar carora le-a fost conferita Medalia "Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, 1941-1945" beneficiaza de o renta lunara echivalenta cu 25% din solda de grad a unui sublocotenent".
Prin dispozitiile art. I pct.4 din Legea nr.303/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr.44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, procentul in baza caruia se calculeaza renta lunara a veteranilor de razboi carora le-a fost conferita Medalia "Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial, 1941 - 1945" a fost modificat de la 25% la 50%.
Totodata, prin articolul unic din
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 12/2004, aprobata prin
Legea nr. 210/2004, dupa
art. 14 din
Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, se introduce un nou articol,
articolul 141, cu urmatorul cuprins:
„ Incepand cu luna martie 2004, renta lunara prevazuta la art.13 si 14 se calculeaza, dupa caz, in functie de nivelul soldei de grad si al soldei de functie la minim ale unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apararii Nationale, stabilite conform legii".
Semnificatia noului text introdus este cea care rezulta nu doar din interpretarea sistematica
a art. 13 , 14 si 141 din lege, in ordinea lor fireasca, ci si din nota de fundamentare a
Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 12/2004.
Astfel, la momentul adoptarii Legii nr. 44/1994, renta lunara cuvenita veteranilor de razboi se stabilea diferentiat, prin raportare fie la solda unui sublocotenent din Ministerul Apararii Nationale, fie la solda unui sublocotenent din Ministerul Internelor si Reformei Administrative.
Prin adoptarea
Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 12/2004 s-a urmarit instituirea unui sistem de calcul al rentelor pentru veteranii de razboi, prin raportare la acelasi criteriu, respectiv, solda unui sublocotenent din Ministerul Apararii Nationale.
Scopul urmarit prin intrarea in vigoare a acestei ordonante nu a fost acela de a egaliza pe toti veteranii de razboi sub aspectul cuantumului rentei la care acestia sunt indreptatiti, in sensul de a se calcula pentru toti indiferent de decoratia primita, o renta raportata la cumulul dintre solda de grad si solda de functie a unui sublocotenent, ci de a introduce ca unic element de referinta pentru determinarea soldelor - solda unui sublocotenent din cadrul Ministerului Apararii Nationale, indiferent de sistemul militar din care provin.
#PAGEBREAK#
Ratiunea acestei interpretari decurge si din faptul ca textul
art. 141 din Legea nr. 44/1994, introdus prin
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 12/2004, prevede expres ca modalitatea respectiva de calcul a rentei lunare se va utiliza incepand cu luna martie 2004.
Or, pana la data respectiva, soldele de grad si soldele de functie ale unui sublocotenent, in raport de care se stabilesc rentele, dupa distinctiile prevazute la
art. 13 si
14 din lege, aveau aceeasi valoare, atat in sistemul de aparare nationale cat si in celelalte sisteme militare.
Legea nr. 138/1999 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste institutii a fost completata insa prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 2/2004, majorandu-se valoarea de referinta sectoriala incepand cu luna martie 2004 si drept urmare, s-a majorat si nivelul soldei de grad, respectiv de functie ale sublocotenentului din cadrul Ministerului Apararii Nationale.
In consecinta, dupa adoptarea
Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 2/2004 existau reglementate doua cuantumuri diferite ale soldei de grad a unui sublocotenent: unul pentru Ministerul Apararii Nationale si altul pentru celelalte sisteme militare si, incepand cu data de 1.03.2004 ar fi beneficiat de un nou cuantum al rentei lunare numai veteranii de razboi proveniti din sistemul Ministerului Apararii Nationale, fapt care ar fi determinat aplicarea in mod discriminatoriu a prevederilor
Legii nr. 44/1994.
Or, asa cum rezulta si din nota de fundamentare, prin adoptarea
Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 12/2004, s-a urmarit tocmai inlaturarea acestei inechitati, "in vederea aplicarii unui tratament egal tuturor veteranilor de razboi si pentru evitarea unui impact social asupra unei categorii de persoane de varsta inaintata a caror contributie adusa pentru apararea tarii este unanim recunoscuta".
Pe de alta parte, conform normelor de interpretare gramaticala a prevederilor
art. 141 din lege, utilizarea sintagmei „dupa caz”, induce in fraza o alternanta si nu o enumerare, stabilind astfel un raport disjunctiv intre elementele fata de care se calculeaza renta.
De altfel, daca prin adoptarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 12/2004 s-ar fi urmarit a se da o noua interpretare art. 13 si
art. 14 din
Legea nr. 44/1994 sau s-ar fi dorit ca la stabilirea cuantumului rentei lunare a veteranilor de razboi sa se ia in calcul cumulul dintre solda de grad si solda de functie ale unui sublocotenent din Ministerul Apararii Nationale, indiferent de decoratia primita, atunci, prin ordonanta s-ar fi procedat la modificarea si nu la completarea celor doua articole.
Or, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 12/2004 nu a modificat sub nicio forma textul
art. 13 si 14 din
Legea nr. 44/1994, ci doar a introdus un nou articol, respectiv
art. 141.
Un argument in plus ca nu s-a urmarit modificarea
art. 13 si 14 din lege in sensul egalizarii rentei lunare pentru toti veteranii de razboi, indiferent de tipul decoratiei primite, decurge si din interpretarea dispozitiilor
Legii nr. 303/2007 pentru modificarea si completarea
Legii nr. 44/1994.
Astfel, prin
art. I pct.4 din acest act normativ, desi se modifica procentul in baza caruia se calculeaza renta lunara a veteranilor de razboi prevazuti de
art. 14 din Legea nr. 44/1994, se mentine dispozitia conform careia, acest procent se calculeaza la nivelul soldei de grad a unui sublocotenent.
In situatia in care intentia legiuitorului ar fi fost ca baza de calcul a rentei sa fie unica si sa se determine in raport de ambele solde (solda de grad si solda de functie) cumulate, indiferent de decoratia primita, atunci, odata cu modificarea procentului prevazut de art. 14 din lege s-ar fi modificat si modul de raportate a acestuia, adaugandu-se la solda de grad a unui sublocotenent si solda de functie.
In consecinta,
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 12/2004 a inlaturat diferentierea nejustificata a veteranilor de razboi din aceeasi categorie, in functie de apartenenta acestora la un sistem sau altul de asigurari sociale dar, a pastrat distinctiile prevazute de art. 13 si 14 din lege, referitoare la procent si la baza de calcul a acestuia, in raport de ordinele sau medaliile conferite.
Comentarii articol (1)