ACCES GRATUIT
Raspunderea asiguratorului RCA va incepe din momentul eliberarii documentului de asigurare
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat modificarea si completarea Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA). Ordinul de modificare va fi transmis la Monitorul Oficial in vederea publicarii, a anuntat, marti, CSA.
Articolul continuă mai jos
Una dintre cele mai importante modificari se refera la momentul inceperii raspunderii asiguratorului RCA. Astfel, conform viitoarelor reglementari, raspunderea asiguratorului RCA va incepe din momentul eliberarii documentului de asigurare (spre deosebire de actuala norma care prevede ca raspunderea incepe din momentul platii primei de asigurare si al eliberarii documentului), dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a asigurarii, inscrisa in document, pentru asiguratul care isi indeplineste obligatia incheierii asigurarii cel mai tarziu in ultima zi de valabilitate a perioadei de asigurare anterioare.
Astfel, asiguratorul va fi raspunzator pentru toate asigurarile RCA emise in numele sau, eliminandu-se situatiile intalnite in practica in care anumite societati de asigurare nu au recunoscut ca fiind valabile unele polite pe motiv ca nu au incasat primele aferente acestora.
„Prin modificarile aduse vom elimina interpretarile unor prevederi legislative pe care unii asiguratori, voit sau nu, le-au facut in defavoarea asiguratilor si pagubitilor”, a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Un alt amendament important adus Normelor RCA consta in introducerea prevederii conform careia, in cazul in care un nou proprietar de vehicul (calitate dobandita prin cumpararea unui vehicul in baza unor acte civile sub semnatura privata) detine o asigurare RCA pe numele sau, aceasta va fi considerata valabila chiar si fara efectuarea procedurii de inmatriculare/inregistrare a vehiculului pe numele sau.
Totodata, prin Ordinul CSA se introduce obligativitatea asiguratorilor RCA de a publica pe site informatii la zi privind atat procedura de avizare si constatare a daunelor, cat si personalul cu atributii in constatarea si lichidarea daunelor, asigurandu-se astfel o mai mare transparenta.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)