In opinia presedintelui, articolul 2 din Legea pentru completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 100/2005 privind asigurarea respectarii drepturilor de proprietate poate crea confuzii.
Articolul „prevede suspendarea termenelor de prescriptie sau de limitare a dreptului de a introduce ori continua o actiune juridica sau de a lua masuri de conservare, indiferent daca aceste termene au inceput sa curga inainte sau dupa data de 6 martie 1945”, iar scopul masurilor reparatorii este „de a-i proteja pe cei carora in perioada regimului comunist le-au fost incalcate drepturile, iar aceasta perioada este intre data de 6 martie 1945- 22 decembrie 1989 si nu inaintea acestei perioade.”
Prin urmare, presedintele Romaniei considera ca ar fi indicata eliminarea cuvantului “inainte”, ce poate genera situatii neprevazute si nejustificate in raport de scopul urmarit prin legea in discutie.
In continuarea cererii de reexaminare, seful statului semnaleaza faptul ca legea trimisa spre promulgare indica drept instanta competenta sa aplice legea Tribunalul Bucuresti: „Putem conchide ca numai aceasta instanta are competenta, ceea ce reprezinta o procedura speciala in raport cu OUG nr. 100/2005 care prevede generic “instanta competenta”. Avand in vedere ca aceasta modificare priveste organizarea justitiei, consideram ca ar fi fost necesar ca legea trimisa la promulgare sa fi avut si avizul Consiliului Superior al Magistraturii, care ar trebui sa fie consultat pe aceasta norma derogatorie”.
Totodata, presedintele Traian Basescu arata ca legea transmisa spre promulgare nu prevede „caile de atac si procedura corespunzatoare de urmat in cazul unei actiuni in fata Tribunalului Bucuresti”.
In acelasi timp, actul normativ include in categoria beneficiarilor si persoanele titulare ale unui drept de proprietate industriala protejat printr-un brevet de inventie acordat de statul roman, precum si succesorii lor in drept, detinut in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, carora le-au fost incalcate drepturile patrimoniale conferite de brevet prin exploatarea inventiei in mod abuziv. Initiativa legislativa este de natura reparatorie si prevede „o repunere in termen a persoanelor mentionate mai sus”.
Insa, drepturile asupra unei inventii sunt recunoscute si aparate pe teritoriul Romaniei prin acordarea unui brevet de inventie de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, in conditiile prevazute de Legea nr. 64/1991, iar cadrul legislativ in vederea asigurarii respectarii drepturilor de proprietate industriala este Ordonanta de urgenta nr. 100/2005, se mentioneaza in cererea de reexaminare.
_________
Proiectul de lege pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 100/2005 privind asigurarea respectarii drepturilor de proprietate industriala, in forma trimisa la promulgare, poate fi vizualizat aici.
Comentarii articol (0)