Norma a Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale din 28/09/2004, privind condiþiile ºi criteriile pentru atestarea produselor tradiþionale
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 938 din 14/10/2004
Art. 1. - (1) Prezenta normã stabileºte condiþiile ºi criteriile pentru atestarea produselor tradiþionale.
(2) Prezenta normã se aplicã fãrã a aduce atingere altor prevederi specifice.
Art. 2. - În sensul prezentei norme, termenii folosiþi se definesc dupã cum urmeazã:
a) produs tradiþional - produsul care trebuie sã fie obþinut din materii prime tradiþionale, sã prezinte o compoziþie tradiþionalã sau un mod de producþie ºi/sau de prelucrare care reflectã un procedeu tehnologic de producþie ºi/sau de prelucrare tradiþional ºi care se distinge în mod clar de alte produse similare aparþinând aceleiaºi categorii;
b) tradiþionalitate - elementul sau ansamblul de elemente prin care un produs se distinge în mod clar de alte produse similare aparþinând aceleiaºi categorii; tradiþionalitatea nu poate sã se limiteze la o compoziþie calitativã sau cantitativã ori la un mod de producþie stabilit printr-o reglementare comunitarã sau naþionalã ori prin standarde voluntare; totuºi aceastã regulã nu se aplicã dacã reglementarea sau standardul respectiv a fost stabilit în vederea definirii tradiþionalitãþii unui produs;
c) atestarea produselor tradiþionale - recunoaºterea tradiþionalitãþii unui produs prin intermediul înregistrãrii sale în conformitate cu prezenta normã.
Art. 3. - Direcþia de politici pentru creºterea animalelor ºi produse alimentare din Ministerul Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale înfiinþeazã ºi administreazã un registru de atestare a produselor tradiþionale.
Art. 4. - (1) Pentru a figura în registrul menþionat la art. 3, produsul trebuie sã fie fabricat din materii prime tradiþionale, sã prezinte o compoziþie tradiþionalã sau un mod de producþie ºi/sau de prelucrare care reflectã un tip tradiþional de producþie ºi/sau de prelucrare.
(2) Înregistrarea nu este permisã în cazul unui produs a cãrui tradiþionalitate se datoreazã:
a) provenienþei sau originii sale geografice;
b) aplicãrii unei inovaþii tehnologice.
Art. 5. - (1) Pentru a fi înregistrat, produsul tradiþional trebuie:
- sã fie tradiþional în sine; sau
- sã exprime tradiþionalitatea.
(2) Produsul prevãzut la alin. (1) liniuþa a doua nu poate fi înregistrat dacã:
- se referã doar la cerinþe de ordin general utilizate pentru un ansamblu de produse ori la cele prevãzute de o reglementare comunitarã specificã;
- este înºelãtor, cum este în special cel care se referã la o caracteristicã evidentã a produsului sau care nu corespunde caietului de sarcini ori specificaþiei tehnice a produsului ºi nici aºteptãrilor consumatorilor cu privire la caracteristicile tradiþionale ale produsului.
(3) Pentru a fi înregistrat, produsul prevãzut la alin. (1) prima liniuþã trebuie sã fie tradiþional ºi conform cu dispoziþiile naþionale sau consacrat de folosinþã.
(4) Utilizarea termenului geografic este autorizatã sub un nume care nu intrã sub incidenþa reglementãrilor privind protecþia indicaþiilor geografice ºi denumirilor de origine ale produselor agricole ºi produselor alimentare.
Art. 6. - (1) Pentru a fi atestat ca produs tradiþional, produsul trebuie sã fie conform unui caiet de sarcini.
(2) Caietul de sarcini conþine cel puþin elementele urmãtoare:
a) numele produsului în sensul art. 5;
b) descrierea metodei de producþie, inclusiv a naturii ºi caracteristicilor materiei prime ºi/sau ale ingredientelor utilizate ºi/sau a metodei de preparare a produsului, cu referire la tradiþionalitatea acesteia;
c) elemente care sã prezinte evaluarea caracterului tradiþional în sensul art. 4 alin. (1);
d) descrierea caracteristicilor produsului, prin indicarea principalelor sale caracteristici fizice, chimice, microbiologice ºi/sau organoleptice care se raporteazã la tradiþionalitate;
e) cerinþele minime ºi procedurile de verificare ºi control ale tradiþionalitãþii.
Art. 7. - (1) Cererea de înregistrare a produsului tradiþional, care include caietul de sarcini prevãzut la art. 6, se depune la direcþia pentru agriculturã ºi dezvoltare ruralã a judeþului în a cãrui razã teritorialã se realizeazã produsul.
(2) Reprezentanþii împuterniciþi ai Ministerului Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale, din cadrul direcþiilor pentru agriculturã ºi dezvoltare ruralã judeþene, numiþi prin ordin al ministrului agriculturii, pãdurilor ºi dezvoltãrii rurale pentru acordarea licenþelor de fabricaþie, conform prevederilor Regulamentului cu privire la acordarea, suspendarea ºi retragerea (anularea) licenþelor de fabricaþie agenþilor economici care desfãºoarã activitãþi în domeniul producþiei de produse alimentare, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaþiei ºi pãdurilor nr. 357/2003, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 404 din 10 iunie 2003, analizeazã dacã cererea ºi caietul de sarcini corespund prevederilor prezentei norme ºi comunicã solicitantului dacã existã neconformitãþi, situaþie în care acesta va depune o nouã cerere însoþitã de documentaþia completatã conform observaþiilor fãcute.
(3) În situaþia în care se constatã cã documentaþia depusã, respectiv caietul de sarcini, corespunde prevederilor prezentei norme, reprezentanþii împuterniciþi verificã la faþa locului realitatea datelor înscrise în caietul de sarcini.
(4) Rezultatul verificãrilor faptice se înscrie într-un proces-verbal care se semneazã de reprezentantul împuternicit constatator ºi de solicitant sau de împuternicitul acestuia, redactat în douã exemplare, dintre care un exemplar rãmâne la solicitant ºi unul la direcþia pentru agriculturã ºi dezvoltare ruralã judeþeanã.
(5) În situaþia în care se constatã cã datele înscrise în caietul de sarcini nu corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se menþioneazã distinct în procesul-verbal ºi constituie motivaþia neînscrierii produsului în Registrul de atestare a produselor tradiþionale.
(6) În situaþia în care se constatã cã datele înscrise în caietul de sarcini corespund cu realitatea de pe teren, aceasta se menþioneazã în procesul-verbal, care constituie actul în baza cãruia se înscrie produsul în Registrul de atestare a produselor tradiþionale.
(7) Direcþia pentru agriculturã ºi dezvoltare ruralã judeþeanã va înainta Ministerului Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale o copie a procesului-verbal ºi a caietului de sarcini în baza cãrora produsul se înscrie în Registrul de atestare a produselor tradiþionale.
Art. 8. - Anual, Ministerul Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale publicã în Monitorul Oficial al României, Partea I, Lista produselor tradiþionale înscrise în Registrul de atestare a produselor tradiþionale.
Comentarii articol (0)