Situatia prezentata de user
Un cuplu doreste divortul, intr-un timp foarte scurt, si cat se poate de civilizat. De asemenea, cei doi vor sa se inteleaga si asupra custodiei copilului, program de vizite si partajul bunurilor.
Intrebarile userului
Cum este cel mai indicat pentru a se realiza partajul, prin notar sau prin instanta judecatoreasca?
Partajul bunurilor se poare face si inainte de divort?
Raspunsuri si explicatii oferite de useri pe aceasta tema
Una din primele explicatii oferite se refera la partajul bunurilor, care se poate face impreuna de cei doi soti odata cu actiunea de divort sau dupa divort. De asemenea, acest user sugereaza ca este indicat sa se faca partajul si prin notar public, printr-un act de partaj voluntar.
Userul adauga si faptul ca acest act de partaj voluntar se poate realiza inainte de divort, dar in anumite conditii. Un alt dezavantaj ar fi faptul ca partajul realizat in aceasta maniera, la notar, costa mai mult. Din aceste considerente, dar si datorita faptului ca partajul cerut simultan cu divortul dureaza mai putin, cel mai adesea, aceasta varianta este mai indicata.
Un alt user sugereaza acelasi lucru: depunerea actiunii de partaj in acelasi timp cu divortul. Apoi, se va face o tranzactie privitoare la impartirea bunurilor. In cateva termene, se termina amandoua. In plus, userul informeaza si asupra costurilor unui partaj judiciar, care sunt mult mai mici decat ale unui partaj notarial.
O alta parere se refera la realizarea partajului in cadrul dosarului de divort. Userul considera ca in cazul unui acord intre soti, se poate finaliza totul foarte repede, in maxim 2 luni. Cererile de divort pot fi depuse impreuna, dupa care se solicita proba cu un martor pentru divort si se depune tranzactia privind partajul care poate fi semnata in fata judecatorului. Acest user adauga si necesitatea platii taxei de timbru in valoare de 19 lei. De asemenea, userul aduce la cunostinta si faptul ca un notar nu este neaparat necesar, iar costurile in cazul colaborarii cu unul, ar fi foarte mari. Insa, ar fi indicat un avocat in asemenea situatii.
Un user face referire si la perioada in care se introduce actiunea, caci pe timpul verii nu se judeca divorturi.
Un alt user informeaza asupra faptului ca partajul voluntar nu se poate face niciodata inainte de divort. Totodata, acest user adauga si motivele pentru care sotii pot imparti bunurile comune in timpul casatoriei, dar acest partaj este considerat judiciar.
Posibilitatile ar fi urmatoarele, in opinia userului:
- solicitarea partajului deodata cu divortul (capat de cerere accesoriu cererii de divort).
- solicitarea instantei partajul dupa solutionarea divortului (printr-o cerere separata), iar procesul se poate finaliza si printr-o tranzactie (contract) care devine parte a hotararii judecatoresti (e copiata de judecator ad literam in hotarare)
- incheierea partajului voluntar (la notar) dupa ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort.
Pentru a ne prezenta opinia ta, te asteptam pe Forumul AvocatNet.
Comentarii articol (5)