Una din modificari vizeaza reevaluarea perioadei de valabilitate a programului de transport intern public de persoane prin servicii regulate in trafic interjudetean, urmand ca aceasta sa fie valabila pe o perioada de 5 ani .
In contextul necesitatii unor verificari exacte a operatorilor de transport/ intreprinderilor care deruleaza activitati de transport rutier, cat si pentru intocmirea unor evidente corespunzatoare privind autovehiculele detinute, autoritatea competenta va emite copii conforme cu licentele de transport sau copii conforme certificatelor de transport personalizate cu numarul de inmatriculare al autovehiculului pentru care a fost eliberate.
Valabilitatea pentru licenta de transport se reduce la 1 an
O alta noutate consta in modificarea perioadei de valabilitate a copiilor conforme licentei de transport (in cazul transportului rutier), in sensul ca perioada de valabilitate a acestora va fi de maxim un an, fara a depasi perioada de valabilitate a licentei de transport.
Pana in prezent, valabilitatea maxima a licentei de transport era de 5 ani. Totodata, copiile acestor licente nu vor fi transmisibile si vor fi personalizate de emitent cu numarul de inmatriculare al autovehiculelor pentru care au fost emise.
Amenzi intre 4000 lei - 6000 lei pentru instructori si scoli auto
Ordonanta mai introduce noi prevederi care vizeaza cresterea posibilitatilor de control asupra activitatii scolilor de conducatori auto si instructorilor de conducere auto de autoritatea competenta. Potrivit noilor reglementari, instruirea practica a viitorilor soferi se realizeaza doar cu autovehicule care indeplinesc conditiile prevazute de reglementarile in vigoare.
Instructorii auto autorizati vor efectua instruirea practica numai cu persoane care au efectuat in prealabil pregatirea teoretica intr-o scoala de conducatori auto cu care acestia au incheiat contract. De asemenea, instructorii auto autorizati au aceleasi obligatii ca si scolile de conducere auto in ceea ce priveste evidenta cursantilor, a orelor de instruire practica, precum si perioada de arhivare a acestora.
Actul normativ stabileste ca vor fi sanctionate cu amenda de la 4.000 lei la 6.000 lei, aplicabila instructorilor auto autorizati sau scolilor de conducatori auto, urmatoarele fapte:
• neefectuarea de catre scolile de conducatori auto sau de catre instructorii auto a pregatirii cursantilor sau efectuarea acesteia fara respectarea programei de pregatire aprobate
• nerespectarea de catre scolile de conducatori auto sau instructorii auto a prevederilor privind evidenta cursantilor
• utilizarea de catre scolile de conducatori auto, in cadrul procesului de pregatire, a personalului didactic care nu indeplineste conditiile prevazute in reglementarile in vigoare
• utilizarea de catre scolile de conducatori auto sau instructorii auto, in cadrul procesului de pregatire, a vehiculelor rutiere care nu indeplinesc conditiile prevazute in reglementarile in vigoare
• nerespectarea de catre scolile de conducatori auto sau de catre persoana care conduce si organizeaza activitatea scolii a obligatiilor ce le revin conform legislatiei in vigoare
Modificarea OUG 109/2005 a fost necesara intrucat se impune crearea, in regim de urgenta, a cadrului legal menit sa asigure aplicarea unora dintre normele regulamentelor comunitare, inclusiv in ceea ce priveste transportul international de calatori.
Noua reglementare a fost impusa de faptul ca perioada de valabilitate a actualului Program de transport rutier public de persoane prin servicii regulate in trafic interjudetean expira la 30 iunie 2008.
Ordonata de urgenta va intra in vigoare odata cu publicarea acesteia in Monitorul oficial.
Comentarii articol (0)