avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Contestare amenda
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Contestare amenda

Vreau sa va prezint urmatoarea situatie:
un prieten ce poseda atestat de instructor auto a fost amendat cu suma de 4000 de lei (noi)de catre politia rutiera intrucat nu avea atestatul auto asupra lui in timp ce desfasura o sedinta de conducere auto.
Iata ce scrie in procesul verbal :intrucat instructorul auto nu a prezentat atestatul auto si autorizatia de instructor auto contraventie prevazuta la art.58,al.a i din lg. 109/2005 se stabileste amenda de 4000 de lei conform art.59,al.4 din lg.109/2005.
Mentiune:modul de scriere al amenzii este cel reprodus in fraza precedenta(cu prescurtari si fara virgule)
Ce vreau sa adaug:
1)instructorii auto,scolile de conducatori auto,instructorii auto autorizati isi desfasoara activitatea in baza ordinului 1019/2009;
2)persoana respectiva este instructor auto si nu instructor auto autorizat si deci nu putea sa prezinte ceva ce nu detinea(autorizatia de instructor auto)
3)daca este vorba de legea 109/2005 atunci aceasta face referire la " instituirea indemnizatiei pentru activitatea de liber-profesionist a artistilor interpreti sau executanti din Romania" care nu are nicio legatura cu aceasta amenda;
4) daca este vorba de oug 109/2005 atunci aceasta ordonanta face referire la organizarea, efectuarea si asigurarea desfasurarii transporturilor rutiere de marfuri si de persoane, precum si a activitatilor conexe acestora pe teritoriul Romaniei, in conditii de siguranta si calitate, cu respectarea principiilor liberei concurente...;
5) la art.2 din aceasta oug 109/2005 se spune ca aceasta oug 109/2005 nu se aplica la autovehicule rutiere destinate transportului de persoane, care, prin constructie si echipare, sunt destinate sa transporte maximum 9 persoane, inclusiv conducatorul auto ( art.2,al.b);instructorul respectiv facea scoala pe un autoturism cu 5 locuri;
6) conform ordinului 1019/2009 controlul scolilor si instructorilor auto se face de catre A.R.R.(autoritatea rutiera romana);
7)contraventiile prevazute la art.58,al.a nu are nicio legatura,cea de la lit.i parca ar avea;
8)conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare nerespectarea obligaţiei conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art.35 alin.(2) se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa 3-a de sanctiuni (prevazute in oug 195/2002--180 de lei in 48 de ore).
Intrebare:
1) e vorba de alta lege in baza careia a fost amendat instructorul respectiv?
2) poate fi contestata?
3)pasi de urmat.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dmradu , utilizator 15:50, 25 Iulie 2010
Depuneni contestatie in termen de 15 zile si invocati toate aspectele prezentate solicitand anularea pv de contraventie.
asta stiam ,dar doream sa stiu daca rationamentul meu este corect;poate gresesc undeva,poate este vorba de alta lege 109/2005.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un ordin poate abroga o lege? vio.micle vio.micle Va rog sa-mi spuneţi daca un ordin a unui ministru abroga o lege . In speta Ordinul OMTI nr. 1019/2009 iar cei din cadru ARR refuza sa mai elibereze ... (vezi toată discuția)
Ingradirea dreptului la munca GMN GMN Sunt instructor auto autorizat, dupa ce am urmat, fireste, un curs de atestare profesionala organizat de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii ... (vezi toată discuția)
O lege care nu are norme de aplicare este in vigoare? mihaela.mihai15 mihaela.mihai15 Sper ca postez intrebarea unde trebuie si sper sa primesc raspuns din partea specialistilor. Concret, lucrurile stau asa: OUG 109/2005 privind transporturile ... (vezi toată discuția)