Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti este singura din tara a carei admitere este pe baza de examen scris, lucru care reprezinta, simultan, un avantaj si dezavantaj, in opinia Decanului Facultatii de Drept, domnul profesor Flavius Antoniu Baias.
Numar de locuri
Pentrul anul universitar 2008-2009, exista un numar de 279 de locuri subventionate de la buget si 200 de locuri la taxa. Pentru cursurile de la distanta (ID), exista un numar de 150 de locuri.
Inscrierile vor avea loc in perioada 12-20 iulie, la sediul Facultatii, intre orele 9-14:00, de luni pana vineri, si intre orele 9-12:00, sambata si duminica. Pentru ID, inscrierile se vor desfasura intre 1-2 septembrie,
Acte necesare
1. Cererea de inscriere care se va completa la sediul Facultatii
2. Diploma de bacalaureat in original sau legalizata (Candidatii declarati admisi pe locurile de la buget, sunt obligati sa aduca diploma de bacalaureat in original in termen de 7 zile de la afisarea rezultatelor.)
3. Certificatul de nastere in copie legalizata sau orice act care atesta schimbari de nume sau prenume
4. Adeverinta medicala
5. Patru fotografii color
6. Carte de identitate sau buletin de identitate
7. Ordinul de plata a taxei de inscriere in valoare de 220 lei
8. Un dosar plic
Proba scrisa la economie si limba romana
Concursul se va desfasura in data de 23 iulie si va consta intr-o proba scrisa la limba romana si economie.
Examenul va dura 4 ore, iar numarul subiectelor la cele doua discipline nu va depasi numarul de subiecte care ar corespunde unei singure discipline daca s-ar sustine separat, in total fiind 100 de intrebari. Testul va fi de tip grila. Candidatii vor completa pe o foaie separata, fiecare subiect va fi notat cu un punct, totalul fiind de 100 de puncte. Candidatii sunt obligati sa foloseasca un pic de culoare neagra.
Pentru invatamantul de la distanta, nu se va organiza proba scrisa, ci un concurs de dosare. De asemenea, la aceasta forma de invatamant nu se pot inscrie decat candidatii care au o diploma de licenta.
Flavius Antoniu Baias, Decanul Facultatii de Drept: "Examenul scris asigura o selectia obiectiva a candidatilor"
Decanul Facultatii de Drept, domnul profesor Flavius Antoniu Baias, considera necesara mentinerea examenului scris ca metoda de selectie a candidatilor.
AvocatNet: De ce Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti organizeaza admiterea sub forma de examen scris?
Flavius Antoniu Baias: Socotim ca este neaparat necesara o selectie pe baze obiective a celor ce doresc sa devina studenti ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, iar examenul de admitere, in forma actuala, asigura o astfel de selectie. De altfel, dupa cum le spuneam si absolventilor din acest an, la festivitatea de absolvire, Nicolae Titulescu a cerut inca din 1904 introducerea unui sistem de selectie a candidatilor la aceasta facultate.
Multi ne intreaba, in plus: de ce limba romana? de ce examen la economie? Raspunsul e simplu: juristii lucreaza cu legi care se "obiectiveaza" prin limbaj. Cunoasterea limbii romane, din punctul meu de vedere - dincolo de faptul ca ar trebui sa fie o obligatie a oricarui cetatean constient de apartenenta sa la natiunea romana - este esentiala pentru un jurist, care trebuie sa stie sa se exprime clar, coerent si corect, atat oral, cat si in scris. Inchipuiti-va un avocat sau un judecator siluind limba romana in sala de judecata... Mi-e teama ca si legea, in astfel de cazuri, ar avea aceeasi soarta... Cat despre economie - a doua materie de examen -, ea este utila viitorilor studenti la drept, pentru ca abordarea economica a fenomenului juridic e din ce in ce mai prezenta in lumea contemporana...
AvNet: Care sunt avantajele si dezavantajele acestui tip de admitere ?
F. A. B.: Avantajele le-am expus in raspunsul la intrebarea precedenta. Dezavantajul ar fi unul singur: pot fi absolventi de liceu valorosi, dar comozi sau care, pur si simplu, nu vor sa se expuna stresului unui examen de admitere. Acestia se vor duce la facultatile de stat sau private la care inscrierea se face pe baza de dosar. In acest fel - teoretic, cel putin - putem pierde niste potentiali buni studenti. Ne asumam, insa, acest risc.
AvNet: Ce anume ofera Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti fata de alte facultati cu aceeasi specializare ?
F. A. B.: In primul rand, un corp didactic de elita, care ii reuneste pe unii din cei mai prestigiosi juristi ai tarii. In al doilea rand, posibilitatea de a urma, in paralel, si cursurile Colegiului Juridic Romano-Francez, organizat in cooperare cu Universitatea Paris I - Pantheon Sorbonne, la finalul caruia absolventul primeste si o diploma a acestei prestigioase universitati. In al treilea rand, posibilitatea de a absolvi cea mai importanta facultate de drept a tarii, cu cele mai bune performante in pregatirea studentilor sai. Trebuie sa stiti ca in zece ani, de cand s-a creat Institutul National al Magistraturii, absolventii nostri au ocupat, an de an, majoritatea locurilor scoase la concurs.
AvNet: Cum s-a prezentat pana acum concurenta si cum anticipati ca va fi anul acesta numarul inscrisilor/numarul locurilor?
F. A. B.: Datorita proliferarii irationale a facultatilor de drept in tara noastra (avem in jur de 50 de facultati private si vreo 35 de stat, numar care nu se regaseste in nici o tara europeana serioasa, raportat la numarul de locuitori; sunt orase cu 100.000 de locuitori, care au 2-3 facultati de drept), numarul candidatilor nostri a scazut an de an, de la 20-25 pe un loc, in anii 91-95, la 2 pe un loc in anii din urma.
In suma absoluta, in ultimii ani am avut in jur de 1000 de candidati pe aproximativ 500 de locuri (din care, tot, aproximativ, jumatate sunt locuri finanatate de la buget, iar restul cu taxa. Estimam ca anul acesta se va pastra aceeasi situatie, dar nu excludem nici o scadere usoara. Pentru admiterea din anul acesta, vom avea 279 de locuri finantate de la buget si 200 de locuri cu taxa, dar cei interesati vor gasi informatii suplimentare pe site-ul www.drept.unibuc.ro.
AvNet: Ce sfaturi aveti pentru cei care isi doresc sa devina studenti la Facultatea de Drept ?
F. A. B.: Sa invete!
Mai multe informatii despre admitere, gasiti aici.
Comentarii articol (28)