Cu privire la susþinerile Uniunii Naþionale a Executorilor Judecãtoreºti, Ministerul Justiþiei face urmãtoarele precizãri:
Proiectul de modificare a Legii privind executorii judecãtoreºti are în vedere, în principal, creºterea calitãþii activitãþii de executare silitã ºi, implicit, la o mai bunã înfãptuire a actului de justiþie. La elaborarea acestui proiect, Ministerul Justiþiei, care, conform articolului 4 din Legea nr. 188/2000, coordoneazã ºi controleazã activitatea executorilor judecãtoreºti, a avut în vedere concluziile experþilor europeni consultaþi, precum ºi propunerile tuturor curþilor de apel.
Problemele semnalate au vizat îndeosebi numãrul redus al executorilor judecãtoreºti, în special al celor cu studii juridice superioare (aproximativ 30% din numãrul total), precum ºi cuantumul ridicat al onorariilor percepute, uneori disproporþionat de mare în raport cu valoarea creanþei ce trebuie recuperatã.
Menþionãm cã de la intrarea în vigoare a Legii nr. 188/2000, numãrul executorilor judecãtoreºti a rãmas relativ acelaºi, în prezent desfãºurându-ºi activitatea 333 de executori în întreaga þarã.
De asemenea, reglementarea unor nivele rezonabile ale onorariilor este de naturã a asigura accesul în condiþii normale al cetãþenilor la justiþie.
Uniunea Naþionalã a Executorilor Judecãtoreºti (U.N.E.J.) a fost consultatã în legãturã cu problemele ridicate în practicã de aplicarea dispoziþiilor legale privind activitatea de executare silitã ºi organizarea ºi funcþionarea profesiei de executor judecãtoresc. În acest sens au avut loc mai multe întâlniri între conducerea Ministerului Justiþiei ºi reprezentanþii U.N.E.J.
Reamintim, de asemenea, faptul cã statul român este þinut responsabil în faþa organismelor europene în ceea ce priveºte punerea în aplicare a titlurilor executorii, aºadar ºi în privinþa modului în care îºi îndeplinesc atribuþiile executorii judecãtoreºti.
Comentarii articol (0)