avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1110 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită raspunderea executorilor judecatoresti
Discuție deschisă în Executare silită

raspunderea executorilor judecatoresti

Pentru executarea unei creante rezultata din BO refuzate la plata investite cu formula executorie s a incheiat un contract de executare silita. S-a platit onorariul in intregime. Executorul bineinteles ca nu a facut sau cel putin nu a dovedit in nici un fel ca a facut vreun act de executare. Ultrior, societatea debitoare a intrat in faliment. In contract, executorul grijuliu specifica „daca debitorul este supus procedurii insolventei actiunile judiciare se suspenda de drept si desigur nu se va putea solicita restituirea onorariului“.
In aceste conditii mi se cere sa obtin restituirea macar in parte a onorariului executorului. Daca aveti ceva idei sa ma puteti ajuta?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:21, 6 Februarie 2010
Primul pas ar fi, dupa pararea mea, sa contactati un mediator prezentand cazul din fata. Iar daca mediatorul nu reuseste sa aduca la captat cazul, va propun sa contactati un avocat, pentru a intenta o actiune civila pentru recuperarea daunelor bazate be raspunderea civila delictuala.
Nici nu se poate pune problema de vreo raspundere a executorului in speta prezentata!
In primul rand..hmm.. e mult de spus despre conditiile cerute pentru raspunderea civila delictuala!
Mentiunea din contractul incheiat cu executorul, este una perfect legala, care de altfel se regaseste si in cuprinsul Legii nr.85/06 privind procedura insolventei.

Nu aveti niciun motiv legal sa cereti restituirea sumelor avansate catre executor.
Va pierdeti timpul si mai ales banii incercad sa va lansati in mai stiu eu ce actiuni impotriva executorului!
Mergeti in dosarul de insolventa deschis deja impotriva debitorului.
Dacă aţi fi trecut în mesaj care este perioada de timp de la încheierea contractului până la intrarea în insolvenţă, ar fi fost mai bine. Dacă a trecut o perioadă mai lungă, executorul este vinovat. La fel de "vinovat" sunteţi şi dv. că i-aţi plătit onorariul integral, anticipat. Cum l-aţi mai motivat să îşi facă treaba?
CosS a scris:

Dacă a trecut o perioadă mai lungă, executorul este vinovat.

Da, sigur..asa este: pentru orice , este vinovat executorul!
Sa fim seriosi!!! Ceea ce nu intelege creditorul este ca trebuie sa fie f diligent in executarea silita inceputa! Nu e suficient sa faca un contract cu executorul si..gata, asteapta sa-i intre banii!!

Mai mult, legiuitorul sanctioneaza lipsa de dilgenta a creditorului prin perimarea si prescriptia executarii silite!
Ai dosar de executare, te tii de executor, verifici inclusiv tu ca si creditor solvabilitatea debitorului, faci adrese peste adrese la executor in vedrea continuarii executarii, etc.
Daca constati ca executorul nu a facut niciun act de executare, ai posibilitatea oferita tot de legiuitor de a te plange ori cf.L:188/2000 ori cf.art.399 cpc. Mai poti sa-i faci fel si fel de plangeri, ori la MJ ori la UNEJ central si local.

Doar daca sunt abuzuri flagrante, care tin de ilicitul civil si penal..putem vb despre o eventuala actiune in justitie impotriva sa!

Crede-ma, am o aversiune organica fata de acesti recuperatori si numai ptr. faptul ca..desi lucreaza cu legea, multi dintre ei, habar nu au sa o aplice!!!
Dar asta nu inseamna ca trebuie sa indemnam justitiabilii sa faca fel si fel de actiuni lipsite de finalitate practica..pe banii si timpul lor, doar ptr. a ne justifica existenta (si onorariul) ca si practicieni.
D-na avocat are dreptate. Pe jumătate.
Nu este normal ca un profesionist care şi-a încasat anticipat TOŢI banii, să aştepte să îşi facă treaba doar la stăruinţele celui care l-a plătit. Chiar dacă trăim în România, ASTA NU TREBUIE SÃ FIE CONSIDERAT NORMAL !
Dar, desigur, vorbeam de profesionişti...

Alte discuții în legătură

Onorariu de avocat prin executor judecatoresc est est buna seara, am o rugaminte la cei care ma pot lamuri in problema in care ma aflu.... am caliatatea de debitoare intr-un dosar executional. In urma sentintei ... (vezi toată discuția)
Renuntare la executarea silita tatiana28 tatiana28 Buna ziua.Am o nelamurire.Creditorul a deschis actiune de executare silita a unui imobil detinut cu debitorul.Debitorul a reusit sa il convina sa renunte la ... (vezi toată discuția)