avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită onorariu de avocat prin executor judecatoresc
Discuție deschisă în Executare silită

onorariu de avocat prin executor judecatoresc

buna seara,
am o rugaminte la cei care ma pot lamuri in problema in care ma aflu....
am caliatatea de debitoare intr-un dosar executional. In urma sentintei judecatoresti am fost obligata la plata creantei si la 46 lei, taxa de timbru si timbru judiciar. Creanta am achitat-o creditoarei, dar cei 46 lei nu, pentru ca nu are cont de lei.
Azi am primit o poprire pe cont pentru plata unei alte sume si anume a: onorariu contract de executare silita + cheltuieli de executare silita in baza hot. 2/2007 a UNEJ + onorariu de avocat.
Intrebarea mea ar fi: poate creditoarea sa ma oblige chiar si prin executor judecatoresc sa ii platesc onorariu de avocat, cu toate ca ea nu a cerut instantei acest lucru? In procesul verbal incheiat intre BEJ si creditoare, acesta imi spune care este temeiul de drept pentru infiintarea popririi, astfel: Legea nr. 188/2000, ordinul ministrului justitiei nr. 2550/C/2006 si Hot. 2/17.02.2007 a UNEJ.
Eu am incercat sa citesc cam ceea ce am eu problema, dar nu am gasit ceea ce ma intereseaza.
De aceea va rog, din experienta dvs sa imi raspundeti la acest subiect.
Va multumesc deocamdata
Cel mai recent răspuns: est , utilizator 23:10, 2 Iunie 2010
Onorariul de avocat este posibil sa fie referitor la dosarul de executare si nu la actiunea din instanta. In acest caz este posibil sa fie cuprins in procedul verbal al executorului unde se stabilesc cheltuielile de executare silita, si reglementarea este aceasta.:
Art. 371-7 Cod Procedura civila
Partea care solicita indeplinirea unui act sau a altei activitati care intereseaza executarea silita este obligata sa avanseze cheltuielile necesare in acest scop. Pentru actele sau activitatile dispuse din oficiu cheltuielile se avanseaza de catre creditor.
Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, afara de cazul cand creditorul a renuntat la executare sau daca prin lege se prevede altfel. De asemenea, debitorul va fi tinut sa suporte cheltuielile de executare facute dupa inregistrarea cererii de executare si pana la data realizarii obligatiei stabilite in titlul executoriu prin executare voluntara.
Sumele ce urmeaza sa fie platite se stabilesc de catre executorul judecatoresc, prin proces-verbal, pe baza dovezilor prezentate de partea interesata, in conditiile legii.
Pentru sumele stabilite potrivit prezentului articol procesul-verbal constituie titlu executoriu.

Din punctul meu de vedere nu prea conteaza momentul la care a fost emisa ci care sunt serviciile prestate contra onorariului. DAca ele se refera si la executare , atunci se pot recupera de catre executor.
Referitor la poprire, este una dintre modalitatile de recuperare a sumelor, cred ca cea mai facila, din punct de vedere al costurilor si mai uzitata.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
Narcizaa, utilizator
Nu confundati onorariul avocatului din faza de judecata cu cel din faza de executare silita.
Astfel, creditorul are dreptul ca in faza de executare silita sa angajze un avocat caruia evident trebuie sa-i achite un onorariu, care sa se ocupe de formalitatile necesare executarii silite.
Alaturi de debitul datorat trebuie sa achitati si onorariul acestuia fiind o cheltuiala suportata de creditor tocmai pentru recuperarea debitul.:sorry:

Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
va multumesc, dar nu am confundat cele doua variante de onorariu. Mai mult, chitanta emisa catre creditoare este antedatata chemarii in judecata. Aici a aparut nelamurirea mea: de ce creditoarea nu si-a cerut onorariu de avocat prin instanta? si de ce ce dupa 10 zile de la achitarea debitului, creditoarea mai ma executa silit pentru acest onorariu?
Si totusi, nu stiu cat de legal executorul judecatoresc ma executa prin poprire?
Cam ceva de genu.....
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iunie 2010
est, utilizator
cred ca aveti dreptate in privinta onorariului..... Adevarul este ca atunci cand te trezesti cu o poprire, mai ales ca am achitat si creanta...... nici nu mai gandesti logic.
ideea este ca intradevar conf. art 371- 7 cod proc civ, procesul verbal constiuie titlu executor cu privire la cheltuielile de executare ce sun potrivit legii in sarcina debitorului, dupa inregistrarea cererii de executare.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita oana_cristia oana_cristia In urma unui proces civil, o persoana a fost obligata s[ pl[teasca cheltuieli de judecata in cunatum de 4100 ron. Executorul judecatoresc trimite notificare ... (vezi toată discuția)
Abuzuri si erori frecvente in executari ! Roland Mindrila Roland Mindrila Se observa din practica cateva abuzuri si erori frecvente in dosarele de executare! Potrivit art. 371 indice7 alin. 2 Cod procedură civilă , cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Poprire validata- cheltuieli judecata begonia begonia Buna dimineata! Se admite cererea de validare a popririi iar tertul poprit este obligat la plata sumei datorate de debitor creditorului si cheltuieli de ... (vezi toată discuția)