In urma unui proces civil, o persoana a fost obligata s[ pl[teasca cheltuieli de judecata in cunatum de 4100 ron.
Executorul judecatoresc trimite notificare catre diverse banci pentru a pune poprire pentru suma de 9000 ron (in procesul verbal se detaliaya astfel sumel. 4100 ron cheltuieli de judecata, 480 onorariul executorului iar restul sumei reprezinta cheltuieli de executare respectiv 350 taxa de timbru, 4000 onorariu avocatsi inca ceva, nu mai retin exact)
Poate sa-mi explice cineva.
1. dupa investirea de catre instanta a titlului executoriu, nu era normal ca cel care a castgat procesul sa incerce pe cale amiabila sa obtina cheltuielile de judecata?
2. executorul judecatoresc nu este obligat potrivit legii sa incerce receuperarea pe cale amiabila a creantei?
3. executorul judecatoresc poate urmari debitorul pentru o suma mai mare decat cea prevazuta in hotararea judecatoreasca?
Dupa investirea cu formula executorie si dupa incuviintarea executarii silite, se procedeaza la executare.Executorul poate urmari debitorul pentru suma stipulata in hotarare la care se adauga si platile ocazionate cu executarea.
asta e de la sine inteles, c[ trebuie achitat onorariu executorului. Printr-un calcul simplu avem 4100 plus 480 fac 4580. Cum se justifica atunci restul sumei pana la 9000 ron?
Nu cumva e o greseala undeva? Intre timp am mai cautat prin jurisprudenta siu am gasit.
Dupa încuviintarea executarii silite, executorul judecatoresc comunica debitorului o somatie. Daca debitorul nu îsi executa obligatia nici în termenul aratat în somatie, se trece la executarea silita.
Ulterior îndeplinirii acestor formalitati, se declanseaza executarea silita propriu-zisa. Formele de executare depind de obiectul obligatiei. Daca, spre exemplu, prin hotarârea judecatoreasca pusa în executare debitorul a fost obligat la plata unei sume de bani, executarea silita va viza valorificarea bunurilor urmaribile din patrimoniul debitorului (poprirea asupra sumelor de bani sau asupra titlurilor de valoare datorate debitorului de catre terti, vânzarea silita a bunurilor mobile sau imobile apartinând debitorului).
OK. In cazul meu nu a fost emisa o somatie!!!! E corect ce se intampla?
Diferenta cred ca reprezinta un onorariu de avocat, asa cum ati scris si dvs in prima interventie.
Daca am inteles bine, in cuprinsul notificararii catre diverse banci, executorul judecatoresc a solitat infiintarea unei popriri in vederea recuperarii sumei de 9000 ron (4100 ron cheltuieli de judecata, 480 onorariul executorului, cheltuieli de executare 350 taxa de timbru, 4000 onorariu avocat).
Nu este necesara recuperarea pe cale amiabila, nici de catre creditor si nici de catre executorul judecatoresc.
Executorul judecatoresc urmareste debitul, respectiv cheltuielile de judecata, precum si cheltuielie de executare care reprezinta onorariu executor, taxe de timbru, alte taxe si eventual onorariu avocatului care il reprezinta pe creditor.
Av. Mihai Vaduva
Executarea silita prin poprire se efectuteaza fara emiterea unei somatii catre debitor, conform art. 454 alin. 1 poprirea se înfiinţează fără somaţie, debitorul fiind înştiinţat ulterior cu privire la măsura luată, debitorul fiind notificat cu privire la înfiinţarea popririi prin adresa din 10.02.2010.
Av. Mihai Vaduva