avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire pe salar pentru cheltuieli de judecatã
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire pe salar pentru cheltuieli de judecatã

Două procese pierdute de subsemnatul în instanță. Nu vreau să-i dau părții adverse toată suma o dată, pentru că aceste procese au fost câștigate exclusiv prin minciună și manipulare.
În prima etapă am înțeles că se trimite o notificare la domiciliul procesual. În următoarea etapă se trece la reținerea din salariu. Două întrebări:
1. Dacă eu trimit banii imediat după primirea notificării, mai plătesc executorul judecătoresc?
2. Reținerile din salariu se fac eșalonat, sau într-o singură tranșă?
Mulțumesc!
2. Retinerile din salariu se fac esalonat, cate 1/3 din remuneratia lunara; in anumite situatii, retinerile din salariu pot ajunge pana la maxim 1/2 din cuantum.
Se trimite comunicarea Sentintei de catre Judecatorie la toate partile din proces.
Partea care a castigat poate investi cu formula executorie sentinta si o inainteaza executrului in vederea recuperari debitului.
DAca se recurge la poprire pe salariu, aceasta va fi 1/3 din salariu lunar in care este inclus si onorariu de executor, daca recurgeti sa-i platiti toata suma odata inintea notificarii de la executor nu veti plati si onorariu executor.
Cateva amanunte in plus de cele prezentate de "antevorbitorii" mei.
1. Creditorul are posibilitatea alegerii uneia sau alteia dintre modalitatile de executare silita. Nu este tinut sa solicite numai poprirea sumelor de bani datorate de tertul poprit debitorului sau, si nici nu se poate limita numai la un singur tip de executare silita.
2. Executorul judecatoresc va trimite o SOMATIE catre debitor, dar numai atunci cand executarea silita are ca obiect un bun mobil sau un bun imobil (exect silita mobiliara sau imobiliara).
In cazul popririi, NU se trimite somatie, ci o instiintare conf prevederilor art. 454 c proc civ.
3. In situatia in care se achita suma datorata cu titlu de cheltuieli de judecata dupa emiterea somatiei, sau dupa infiintarea popririi, dupa caz, debitorul va fi tinut la plata tuturor cheltuielilor de executare.
Av. Mihai Vaduva
Domnule avocat Vaduva

Codul de procedura civila prevede ca regula generala in cazul executarii silite: termenu
Art. 387
In afara de cazurile in care legea prevede altfel, executarea poate incepe numai dupa ce se va comunica debitorului o somatie care va cuprinde urmatoarele:
1. denumirea si sediul organului de executare;
2. data emiterii somatiei si numarul dosarului de executare;
3. numele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul debitorului;
4. aratarea titlului executoriu anexat in baza caruia urmeaza sa se faca executarea silita;
5.termenul in care cel somat urmeaza sa-si execute de bunavoie obligatia prevazuta in titlul executoriu si aratarea consecintelor nerespectarii acesteia;
6. semnatura si stampila organului de executare.
Daca in termenul aratat in somatie debitorul nu-si executa de bunavoie obligatia, executorul judecatoresc va proceda de indata la executarea silita.
Dupa cum vedeti, textul de lege nu face distinctie intre executarea bunurilor mobile sau imobile, iar unde legea nu distinge.....
Doamna m_ella...
In speta.. este vorba de executare silita prin POPRIRE, nu de executare silita mobiliara sau imobiliara.

Intr-adevar, Art. 387 prevede ca "In afara de cazurile in care legea prevede altfel, executarea poate incepe numai dupa ce se va comunica debitorului o somatie..."

Numai ca, suntem intr-unul din cazurile in care legea prevede altfel... si isi gaseste aplicare prevederile art. 454 C.proc.civ. care prevede ca:
"Poprirea se infiinteaza fara somatie, prin adresa insotita de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane aratate la Art. 452, instiintandu-se totodata si debitorul despre masura luata".

Consider ca ... legea trebuie interpretata de cei care au menirea sa faca asemenea interpretari... asa ca... cei care....
Cu respect,
Av. Mihai Vaduva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatia de a se conforma art. 387, al. (1) cod proc. civ.? ctm ctm Intr-un proces civil - contestatie la executare silita, a unui titlu executoriu neemis de o instanta judecatoreasca - cine are obligatia de a emite ... (vezi toată discuția)
Executare silita oana_cristia oana_cristia In urma unui proces civil, o persoana a fost obligata s[ pl[teasca cheltuieli de judecata in cunatum de 4100 ron. Executorul judecatoresc trimite notificare ... (vezi toată discuția)
Contestatie executor judecatoresc ralucapopescu ralucapopescu Buna ziua , Vineri am primit pe e-mail si pe SMS , din partea bancii unde am cont , fata de faptul ca mi s-a pus poprire pe conturi din partea unui executor ... (vezi toată discuția)