Intr-un proces civil - contestatie la executare silita, a unui titlu executoriu neemis de o instanta judecatoreasca - cine are obligatia de a emite "somatia" prevazuta de Art. 387, al. (1) Cod Proc. Civ.? Creditorul, tertul poprit sau executorul judecatoresc? Lipsa somatiei de executare, poate atrage anularea executarii silite, asa cum prevede Art. 391 Cod Proc. Civ.?
Va multumesc!
Somatia va trebui emisa de organul abilitat prin lege pt efectuarea executarii silite. Acesta este fie un executor judecatoresc, fie un executor bancar, in niciun caz tertul poprit sau creditorul.
In principiu, o executare silita incepe cu o somatie (cu execeptia unuor cazuri prevazute de lege) a carei lipsa este sanctionata cu anularea executarii. Nu cunosc exact datele cazului dvs sa va pot raspunde strict.
Somatia in general o emite executorul (pentru obligtia de a face/nu face somatia poate fi emisa si de creditor). La art 387 este descrisa procedura generala de executare silita insa exista si proceduri speciale care sunt putin diferite si se face derogare de la procedura generala (de ex poprirea nu necesita comunicarea somatiei). Din mesajul dvs nu reiese mare lucru asa ca nu va pot spune daca in cazul dvs este incident art. 391.
In prezent am un proces civil de contestatie la executare, pe care l-am castigat la instanta de executare impotriva unui creditor care a ales sa ma execute silit, aplicand direct si strict prevederile Art. 14 din legea 540/2002, insa instanta, admitandu-mi contestatia a decis ca creditorul era dator sa procedeze conform Art 373, ind.1, alin. (1) din Cod Pr. Civ., adica era obligat sa depuna la instanta de executare titlul executoriu - prin executorul judecatoresc - pentru ca aceasta sa verifice indeplinirea cerintelor executarii silite, urmand ca apoi, in baza incheierii instantei, creditorul sa procedeze la infiintarea executarii silite, care nu este supusa cerintelor validarii.
Instanta a considerat ca viciu de procedura faptul ca creditorul a comunicat adresa de infiintare a popririi, in mod direct catre tertul poprit care, la randu-i a pus-o in executare.
La recurs, este de asteptat ca creditorul sa conteste nelegalitatea hotararii, prin prisma faptului ca el a respectat si aplicat intocmai Art. 14 din legea 540/2002.
Acesta este cazul meu, pe scurt. Intrucat, nu mai pot produce probe noi, voiam sa-mi evaluez sansele din recurs...
Din cate cunosc, somatia prev. de art. 387 Cod procedura civila, se emite anterior înfiintarii popririi si este distincta de adresa de înstiintare a debitorului asupra înfiintarii popririi, reglementata de art. 454 alin. 1 Cod procedura civila, adresa ce se emite de executorul judecatoresc dupa înfiintarea popririi si nu trebuie confundata cu somatia de executare silita.
Multumesc tuturor celor care mi-au dat un raspuns!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Septembrie 2012 ctm, utilizator