Buna ziua! Mi s a instituit poprire pe conturi ca urmare a neplatii unui impozit pe cedarea folosintei bunurilor din anul 2009 . Mentionez faptul ca poprirea s a facut in iulie 2017. In toti acesti ani nu am fost anuntata de existenta acestei datorii. Este legal acest lucru?
Potrivit dispozitiilor art. 782 alin. (1) din Codul de procedura civila
, poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit.
Asadar, cererea privind infiintarea popririi ar trebui sa se realizeze de catre un executor judecatoresc, acesta din urma transmitand angajatorului in calitate de tert poprit adresa de infiintare a propririi.Din dispozitiile Codului de procedura civila
reiese ca in calitate de tert poprit angajatorul are obligatia efectuarii popririi astfel cum rezulta din documentele inaintate acestuia de catre executorul judecatoresc in cadrul procedurii de executare silita, respectiv adresa de infiintare a popririi in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata tertului poprit impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii sau un certificat privind solutia pronuntata in dosar. Totodata, cheltuielile de executare pe care le datoreaza debitorul sunt stabilite de exectorul judecatoresc prin incheiere.
Potrivit dispozitiilor art. 169 alin. (1) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
Formulati contestatie la poprire si invocati prescriptia,termenul de prescriptie privind executarea silita a creantelor fiscale este de 5 ani,prin derogare de la dreptul comun unde termenul este de 3 ani.