avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită infiintarea popririi
Discuție deschisă în Executare silită

infiintarea popririi

Buna ziua
As vrea sa va prezint urmatoarea speta si daca se poate sa-mi dati unsfat
Avem un debitor impotriva caruia am obtinut un titlul executoriu si l-am trimis catre executare silita unui executor judecatoresc care a pus in executare sentinta si in momentul de fata se afla debitorul se afla in executare
Intre timp intr-un dosar de cercetare penala a unei angajate a debitorului nostru s-a dispus o expertiza contabila avand drept obiect prejudiciu cauzat societatii noastre. Plangerea penala a fost introdusa de catre administratorul societatii debitoare. Din raportul respectiv am aflat de debitorii debitoului nostru - tertii popriti .

Noi ca si societate creditoare am putea formula o actiune de infiinatre si validare a popririi fara sa solicitam infiintarea popririi la executorul judecatoresc? Daca da care este temeiul legal al acestei actiuni? Tertul poprit imi poate invoca exceptia prematuritatii introducerii actiunii si aceasta pe cale de consecinta s-mi fie anulata? Sau sa introduc 2 actiuni una pentru infiintarea popririi ca masura asiguratorie si apoi sa introduc validarea popririi?
Infiintarea popririi pentru tertul poprit se poate Introduce la acelasi executor judecatoresc care executa silit debitorul chiar daca tertul poprit nu este din acelasi judet cu debitorul?


Va multumesc anticipat!

Ali



Cel mai recent răspuns: Alina Alina , Consilier juridic 13:33, 29 Iunie 2009
Executarea silita trebuie incuviintata de instanta, conform dispoz. art. 373 ind. 1 C.pr.civ.
Dupa incuviintarea executarii silite, se poate solicita executorului aplicarea popririi pe veniturile debitorului.
Daca tertul poprit nu da curs prevedrilor legale in sensul de a indisponibiliza veniturile periodice pe care i le datoreaza debitorului in vederea achitarii datoriei debitorului catre creditorul sau, debitorul, creditorul sau executorul judecatoresc pot sesiza instanta de executare cu o cerere de validare a popririi (art. 460 C.pr.civ.) prin care sa solicite si amendarea tertului poprit care, cu rea-credinta nu a respectat obligatiile impuse de legiuitor in sarcina sa..
Actiunea de infiintare si validare a popririi se regaseste in dispoz. art. 452 - 457 C.pr.civ.
Poprirea se înfiinţează la cererea creditorului, de executorul judecătoresc de la domiciliul sau sediul debitorului ori de la domiciliul sau sediul terţului poprit, aceasta fiind o competenta alternativa.
Poprirea asiguratorie se regaseste la art. 452 - 454 C.pr.civ.
Pentru poprirea asiguratorie nu este necesara prezentarea unui titlu executoriu, pe cand pentru poprirea executorie este necesar atat titlul executoriu impotriva debitorului care sa stabileasca o creanta certa, lichida si exigibila cat si ca tertul poprit sa fie dator debitorului. ;)
Vai, vai, cat de confuza pare situatia!=D>
Ce inteleg eu:
-aveti un debitor, aflat in executare silita, despre care ati aflat prin diverse mijloace, ca ar avea la randul sau niste debitori;
-doriti sa va indreptati impotriva debitorilor debitorului dvs.
-sunteti consilier juridic.
Ce va recomand - sa cititi cu mare atentie in codul de procedura civila sectiunea dedicata popririi si validarii popririi, poate e intr-adevar mai greoi la prima speta.
1.Poprirea asiguratorie nu are niciun sens in acest caz, in aceasta etapa, dupa cum ii spune si denumirea are caracter asiguratoriu, cat timp inca nu avem un titlu executoriu susceptibil de executare silita, cerem infiintarea popririi asiguratorii sau a sechestrului asigurator - cand avem titlul executoriu - si dvs. il aveti deja, ca doar ati scris ca ati deschis dosar la un executor judecatoresc - se infiinteaza poprire executorie.
2.Poprire executorie asupra unor terti popriti debitori ai debitorului urmarit de dvs. poate face executorul judecatoresc investit cu dosarul dvs. de executare;
3. Referitor la validarea popririi, CPC dispune
Art. 460
Daca tertul poprit nu-si mai indeplineste obligatiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv in cazul in care, in loc sa consemneze suma urmaribila a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.

Astfel, pentru a incerca sa obtineti validarea popririi asupra tertului poprit care nu isi respecta obligatiile legale in privinta popririi, trebuie sa aveti infiintata poprirea, si apoi acesta sa isi incalce obligatiile de tert poprit si sa treaca 3 luni in care sa nu consemneze si sa nu plateasca suma urmarita.

4. In actiunea de validare a popririi, intemeiata pe art. 460 CPC, veti obtine o sentinta judecatoreasca si aceasta va constitui titlul executoriu direct impotriva tertului poprit. Acest titlu executoriu il va pune in executare executorul judecatoresc competent in functie de sediul tertului poprit devenit debitor.
O actiune de validare a popririi introdusa inainte de termenul de 3 luni va fi respinsa ca prematur introdusa.
5. O poprire asiguratorie ( daca tot ati amintit institutia..) ati putea sa solicitati abia in etapa in care pe rolul instantei se afla deja actiunea de validare a popririi impotriva tertului poprit - deci veti fi in curs de obtinere a titlului executoriu impotriva acestuia si veti avea interesul sa va asigurati ca in momentul in care il veti putea executa silit nu va fi insolvabil. Trebuie sa aveti in vedere ca pentru instituirea unei popriri asiguratorii trebuie sa achitati o cautiune, legea spune ca instanta poate solicita o cautiune, dar in practica instanta mai intotdeauna conditioneaza de plata unei cautiuni instituirea popririi asiguratorii.
6. Daca in aceasta etapa, cand dvs. nici nu aveti infiintata poprire asupra tertilor debitori ai debitorului urmarit, incercati o actiune de validare a popririi, se va respinge ca inadmisibila. Daca o formulati dupa infiintarea popririi dar inainte de termenul de 3 luni prevazut de art. 460 CPC, se va respinge ca prematur introdusa.
Daca formulati acum o cerere de poprire asiguratorie impotriva potentialilor terti popriti, se va respinge ca inadmisibila, pentru ca principalele conditii sunt 1.sa aveti intentata actiune, si 2.sa aveti creanta constatata prin act scris si exigibila, ori dvs. nu aveti o creanta in raport cu tertul poprit (de fapt viitorul, potentialul tert poprit pt ca inca nu i s-a facut poprirea) in acest moment, ci in raport cu debitorul dvs., care intamplator ar putea avea sume de incasat de la acel tert.
Sectiunea I Sechestrul asigurator

Art. 591
Creditorul care nu are titlu executoriu, dar a carui creanta este constatata prin act scris si este exigibila, poate solicita infiintarea unui sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale debitorului, daca dovedeste ca a intentat actiune. El poate fi obligat la plata unei cautiuni in cuantumul fixat de catre instanta.
7.Pot sa va mai recomand sa cititi practica judecatoreasca, marile tratate de procedura civila sunt destul de lacunare, si am avut nu o data surpriza ca ditamai tratatul scris de ditamai somitatile si vandut cu bani grei, sa fie doar o banala preluare a dispozitiilor din CPC, dar pe mai multe pagini si intr-o forma de carte mai pretentioasa, fara nicio explicatie vis--a-vis de aspectele problematice din practica.


O actiune de validare a popririi introdusa inainte de termenul de 3 luni va fi respinsa ca prematur introdusa.

Conform prevederilor art. 460 C.pr.civ., cererea de validare a popririi poate fi facuta, in termen de 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, nu dupa expirarea acestui termen!! ;)
deci eu ar tb sa fac acum in conditiile spetei mai sus mentionate o actiune de poprire executorie in prima faza si apoi in termen de 3 luni sa fac o validare de poprire si nu este obligatoriu sa infiintez poprirea la executor judecatoresc CPC Iimi permite sa ma indrept si eu ca si creditor cu aceasta masura?
am un raport de expertiza contabila care ateste faptul ca ei sunt debitori ai debitorului meu in dosarul de cerecetare penala

multumim din suflet

Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz infiinare poprire eagle_free eagle_free Daca un angajator refuza sa infiinteze poprire asupra veniturilor unui salariat, la solicitarea unei institutii creditoare, ce masuri poate lua respectiva ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)
Instiintare retineri anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog, imi puteti spune in cazul cand un salariat are restante la o banca si firma primeste instiintare de retineri, este obligata sa faca ... (vezi toată discuția)