Marþi, 12 octombrie, Curtea Europeanã a Drepturilor Omului a pronunþat o hotãrâre în cauza Bursuc împotriva României, în care a constatat încãlcarea articolului 3 din Convenþie, care garanteazã dreptul de a nu fi supus torturii, pedepselor inumane sau degradante, ºi a articolului 6 din Convenþie, care garanteazã dreptul de a fi judecat într-un termen rezonabil.
Evenimentele în litigiu au avut loc în ianuarie 1997, când reclamantul a susþinut cã a fost lovit de poliþiºti, în momentul în care a fost reþinut ºi în timpul deþinerii la secþie. Curtea a stabilit cã nu au fost explicate traumatismele constatate medical, prin urmare a arãtat cã acestea sunt imputabile statului.
Totodatã, Curtea a decis cã ancheta penalã desfãºuratã în cauzã nu a fost eficientã, întrucât plângerea reclamantului împotriva poliþiºtilor care l-ar fi agresat nu a fost cercetatã în mod aprofundat ºi efectiv.
Statul român a fost condamnat la plata sumei de 10.000 euro cu titlu de daune morale.
Hotãrârea Curþii va fi studiatã de autoritãþile române competente, care vor stabili mãsurile care trebuie luate pentru a executa obligaþiile care decurg din aceasta.
Mãsurile de ordin legislativ ºi administrativ adoptate de autoritãþile române în ultima perioadã previn noi încãlcãri de tipul celor constatate de Curtea Europeanã în aceastã hotãrâre. Astfel, la data de 6 iunie 2002 a fost adoptat Statutul poliþistului prin Legea nr. 360/2002, iar la 15 septembrie anul acesta a fost creatã poliþia judiciarã prin adoptarea Legii nr. 364/2004.
Totodatã, conform modificãrii procedurii penale prin Legea nr. 281/2003, s-a introdus posibilitatea contestãrii în justiþie a actelor procurorului, asigurându-se încã o garanþie a unor anchete efective.
Comentarii articol (0)