Curtea Europeana de Justitie a decis ca statul german trebuie sa recunoasca, in principiu, permisele de conducere cehe, emise resortantilor sai dupa retragerea permisului german al acestora.
Cu toate acestea, Germania poate refuza recunoasterea acestor permise in cazul in care rezulta din permisul ceh sau din informatiile provenind de la Republica Ceha ca acesti resortisanti nu aveau domiciliul stabil in Republica Ceha la momentul emiterii respectivelor permise.
In temeiul unei directive comunitare1, permisele de conducere emise de statele membre sunt recunoscute reciproc. Conform acestei directive, la emiterea unui permis de conducere, posesorul acestuia trebuie sa aiba domiciliul stabil pe teritoriul statului membru care il emite. In plus, posesorul permisului trebuie sa reuseasca o proba de aptitudini si de cunostinte practice, precum si o proba de cunostinte teoretice si sa indeplineasca anumite norme medicale.
In cazul retragerii unui permis de conducere in Germania, dreptul de a utiliza in aceasta tara un nou permis emis aceluiasi posesor de un alt stat membru se acorda la cererea acestuia atunci cand au disparut motivele care au justificat retragerea.
In cursul anilor 2004 si 2005, mai multi resortisanti germani, carora autoritatile germane le au retras permisul pentru conducere sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor, s-au deplasat in Republica Ceha pentru a obtine un permis de conducere ceh.
Dupa cum reiese din mentiunile care figureaza pe aceste permise, la momentul emiterii permisului ceh, cativa dintre acestia aveau domiciliul in Germania. Desi persoanele mentionate nu erau supuse unei interdictii de a solicita un nou permis in Germania, acestea nu au reusit totusi sa indeplineasca o conditie suplimentara impusa de dreptul german pentru reatribuirea permisului de conducere: orice persoana careia i-a fost retras permisul pentru conducere sub influenta alcoolului sau a drogurilor trebuie sa prezinte autoritatii competente un raport de expertiza medico-psihologica care sa demonstreze ca motivele care au justificat retragerea nu mai exista.
Intrucat conducatorii auto vizati nu au prezentat un astfel de raport de expertiza, autoritatile germane le au retras dreptul de a si utiliza permisul de conducere ceh pe teritoriul german. Aceste decizii administrative au fost atacate la instantele germane responsabile cu examinarea legalitatii acestora. Instantele mentionate adreseaza intrebari Curtii de Justitie cu privire la intinderea facultatii de care dispun statele membre pentru a refuza recunoasterea pe teritoriul lor a permiselor de conducere emise de alte state membre.
In hotararea de ieri, Curtea arata ca, in general, fiecare stat membru trebuie sa recunoasca, fara nicio formalitate prealabila, permisele de conducere emise de un alt stat membru, chiar daca acesta din urma nu impune aceleasi cerinte precum cele pe care primul stat membru le aplica in ceea ce priveste examenul medical care permite obtinerea permisului.
Curtea retine ca statului membru care a emis permisul ii revine obligatia de a verifica daca sunt indeplinite conditiile minime impuse prin directiva pentru obtinerea unui permis de conducere. In consecinta, in principiu, detinerea unui permis de conducere emis de un stat membru trebuie considerata in sine ca reprezentand dovada ca, la momentul la care i-a fost emis permisul, posesorul acestuia indeplinea conditiile mentionate.
Cu toate acestea, Curtea aminteste ca un stat membru poate refuza unei persoane care, pe teritoriul sau, a facut obiectul unei masuri de retragere a permisului de conducere, insotita de o interdictie de a solicita un nou permis o anumita perioada, recunoasterea unui nou permis emis de un alt stat membru in aceasta perioada de interdictie. In schimb, un stat membru nu poate refuza recunoasterea unui nou permis emis de un alt stat membru in afara oricarei perioade de interdictie pentru motivul ca posesorul acestuia nu s a conformat conditiilor impuse in primul stat membru pentru emiterea unui nou permis ca urmare a retragerii unui permis anterior, conditii care includ examenul de aptitudine pentru conducere care atesta ca motivele care au justificat retragerea mentionata nu mai exista.
Mai mult, Curtea retine ca, din motive de siguranta a traficului rutier, statele membre pot sa aplice propriile dispozitii nationale privind retragerea dreptului de a conduce oricarui posesor al unui permis care are domiciliul stabil pe teritoriul acestora. Totusi, aceasta facultate nu poate fi exercitata decat in temeiul unui comportament al persoanei interesate posterior obtinerii permisului de conducere emis de un alt stat membru.
Cu toate acestea, Curtea arata, in sfarsit, ca siguranta traficului este asigurata prin conditia privind domiciliul unic in masura in care aceasta din urma este indispensabila pentru controlul respectarii conditiei privind aptitudinea de a conduce. In prezentele cauze, in masura in care este posibil sa se stabileasca, nu in functie de informatiile care provin de la autoritatile germane, ci pe baza unor mentiuni care figureaza chiar pe permisele cehe sau a unor informatii incontestabile care provin de la Republica Ceha, ca nu era indeplinita conditia privind domiciliul, Germania poate refuza recunoasterea pe teritoriul sau a dreptului de a conduce care rezulta din permisele de conducere cehe in cauza.
Hotararile integrale ale Curtii Europene de Justitiei pot fi vizualizate aici(C-329/06) si aici(C-334/06). ________________________
1Directiva 91/439/CEE a Consiliului din 29 iulie 1991 privind permisele de conducere (JO L 237, p. 1, Editie specialã, 7/vol. 02, p. 62), astfel cum a fost modificatã prin Regulamentul (CE) nr. 1882/2003 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 septembrie 2003 (JO L 284, p. 1, Ediþie specialã, 01/vol. 4, p. 213).
Comentarii articol (0)