In Hotararea data joi de CJUE in Cauza C-260/13 se arata ca soferilor aflati temporar in alte state din UE le poate fi refuzata recunoasterea valabilitatii permisului auto, daca, potrivit legislatiei tarii respective, comportamentul ilicit ii face inapti sa conduca masini.
"(...) Directiva privind permisele de conducere nu se opune posibilitatii ca un stat membru, pe teritoriul caruia titularul unui permis de conducere emis de un alt stat membru locuieste temporar, sa refuze recunoasterea valabilitatii acestui permis din cauza unui comportament ilicit al titularului, care, survenit pe acest teritoriu ulterior emiterii permisului, este, in conformitate cu legea nationala a primului stat membru, de natura sa determine inaptitudinea de a conduce autovehicule", scrie in comunicatul de presa (pdf) al Curtii.
In aceasta situatie, statul in care titularul permisului isi are resedinta obisnuita este cel competent sa ia masuri de restrangere, suspendare, retragere sau anulare a documentului, iar efectele sunt valabile pentru toate tarile din UE. Cu toate acestea, orice stat membru este autorizat sa ia masuri, ca urmare a comportamentului ilegal al soferului pe teritoriul sau, care se aplica doar in tara in cauza.
"In schimb, directiva autorizeaza orice stat membru (iar nu doar statul membru in care este situata resedinta obisnuita) sa adopte, in temeiul legislatiei sale nationale si ca urmare a comportamentului ilicit pe teritoriul sau al titularului unui permis de conducere obtinut anterior intr-un alt stat membru, masuri a caror intindere este restransa la acest teritoriu si al caror efect este limitat la refuzul de a recunoaste, pe teritoriul respectiv, valabilitatea permisului", precizeaza in anunt reprezentantii CJUE.
Limitarea pe care o pot aplica statele membre -- desi se opune principiului recunoasterii reciproce a permiselor -- este acceptata deoarece reduce riscul producerii accidentelor de circulatie, sporind in acest fel siguranta rutiera.
In alta ordine de idei, statul care interzice, practic, soferului sa conduca pe teritoriul sau este competent sa decida in ce conditii titularul isi poate redobandi acest drept. Iar limitarea nu poate fi decat temporara.
Cauza in care s-a dat decizia CJUE este legata de consumul de canabis
Judecatorii Curtii s-au pronuntat intr-o cauza in care o cetateana austriaca ce sta aproape de frontiera germana a fost depistata in Germania, in urma unui control, ca a condus sub influenta canabisului.
"Autoritatile germane au considerat atunci ca doamna Aykul (cetateana in cauza - n.r.) nu era in masura sa disocieze conducerea de utilizarea de produse stupefiante si ca, prin urmare, era inapta sa conduca autovehicule. Astfel, doamnei Aykul i s-a refuzat dreptul de a conduce in Germania cu permisul sau de conducere austriac. Ea a fost informata cu privire la aspectul ca putea sa redobandeasca dreptul de a conduce in Germania, prin prezentarea unei expertize medico-psihologice conditionata, in general, de dovada abstinentei de la consumul oricaror produse stupefiante pe durata unui an", se arata in comunicat.
Totusi, cetateana austriaca a fost considerata in continuare apta sa sofeze in Austria, astfel ca nu si-a pierdut permisul.
"Astfel, autoritatile austriece intervin doar in cazul constatarii medicale a unei incapacitati de a conduce ca urmare a consumului de produse stupefiante sau in cazul existentei unor indicii din care rezulta banuiala privind o dependenta de aceste produse. Or, potrivit procesului-verbal intocmit de medicul german care a efectuat prelevarea probei de sange, doamna Aykul nu prezenta niciun semn notabil care sa indice ca se afla sub influenta unor produse stupefiante", este precizat in document.
Aceasta a contestat decizia la un Tribunal Administrativ german pe motiv ca doar autoritatile austriece erau in masura sa stabileasca in privinta capacitatii/incapacitatii de a conduce masini. Apoi, tribunalul s-a adresat CJUE pentru o pronuntare asupra problemei.
"(...) Faptul de a conditiona redobandirea de catre doamna Aykul a dreptului sau de a conduce un autovehicul in Germania fie de prezentarea unei expertize medico-psihologice (a carei intocmire presupune dovedirea abstinentei de la consumul oricaror produse stupefiante pe durata unui an), fie de scurgerea unei perioade de cinci ani pare a fi, in opinia Curtii, un mijloc de prevenire eficient si proportional cu obiectivul de imbunatatire a sigurantei rutiere", concluzioneaza reprezentantii CJUE.
Nota: CJUE nu solutioneaza litigiile nationale, insa instantele nationale sunt obligate sa solutioneze cauzele conform deciziei Curtii. Hotararile date de CJUE sunt obligatorii, de asemenea, pentru celelalte instante nationale sesizate cu probleme asemanatoare.
Comentarii articol (3)