Potrivit articolului 7 din OUG nr. 50/2008 privind instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, stabilirea, verificarea, colectarea si executarea silita, inclusiv solutionarea contestatiilor privind taxa datorata de contribuabili, se realizeaza de catre autoritatea fiscala competenta, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ordinul ANAF nr.986/2008 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea taxei pe poluare pentru autovehicule prevede situatiile pentru care organele fiscale vor calcula taxa, conform prevederilor OUG nr. 50/2008, astfel:
a) ca urmare a solicitarii persoanei fizice sau juridice care intentioneaza sa efectueze prima inmatriculare a unui autovehicul in Romania sau sa repuna in circulatie un autovehicul dupa incetarea exceptarii sau scutirii;
b) pentru restituirea sumelor reprezentand valoarea reziduala a taxei pe poluare platite;
c) pentru restituirea sumelor reprezentand diferenta dintre taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule si taxa pe poluare pentru autovehicule;
d) pentru restituirea sumelor reprezentand diferente de taxa pe poluare rezultate in urma contestarii taxei pe poluare.
Calcularea taxei pe poluare se face cu ajutorul unei aplicatii informatice, iar valoarea in lei se determina pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Stabilirea taxei la prima inmatriculare in Romania
Pentru stabilirea taxei de poluare pentru autovehicule la prima inmatriculare, persoanele fizice sau juridice trebuie sa depuna la organul fiscal o cerere insotita de documentele prevazute la art. 3 alin. (2) din normele metodologice de aplicare a OUG nr. 50/2008, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 686/2008, si anume:
a) cartea de identitate a vehiculului; si
b) in cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari a acestora, si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere privind rulajul mediu anual de la data primei inmatriculari (nr declaratia vizeaza doar autovehiculele second-hand), precum si rezultatul expertizei tehnice efectuate de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman".
Documentele trebuie depuse in original si copie. Documentele in original se vor restitui, dupa verificarea conformitatii si inscrierea, pe copiile care raman la organul fiscal, a vizei „conform cu originalul”.
Decizia de calcul a taxei, emisa in 2 zile
Cerea va fi repartizata unui compartiment de specialitate, care va calcula taxa pe poluare si va intocmi un referat, pe baza caruia se va elabora proiectul Deciziei de calcul al taxei pe poluare pentru autovehicule.
Decizia de calcul va fi intocmita in maximum 2 zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete, in doua exemplare.
Un exemplar va fi comunicat contribuabilului, iar celalalt va fi arhivat la dosarul fiscal al acestuia. Initial, la momentul lansarii in dezbatere publica, proiectul de ordin al ANAF prevedea o perioada maxima de 5 zile pentru emiterea deciziei de calcul.
Pe baza deciziei, contribuabilii vor achita taxa de poluare. Dovada platii constituie unul din actele necesare pentru inmatricularea autovehiculului.
Comentarii articol (13)