Iubeste-ti aproapele! spune una dintre cele 10 Porunci, iar Gary Slapper, autorul cartii How the law works ne ofera o explicatie pragmatica pentru acest lucru. Este indicat ca, cel putin, sa ne respectam aproapele pentru ca nu avem de unde sa stim ce ne rezerva viitorul. Este foarte probabil ca persoana cu care interactionam sa ajunga, candva, jurat la procesul in care noi vom fi in boxa acuzatilor.
Ideea lui Slapper porneste de la un lucru simplu: in cazul in care se intampla sa ajungi implicat intr-un proces, ai vrea ca juratii sa prezinte acelasi nivel de empatie pe care il ai tu fata de propria persoana.
Garry Slapper prezinta in cartea sa cateva exemple de procese- sa spunem putin ciudate- in care cel judecat se identifica si cu judecatorul.
Cam asa au stat lucruri pentru francezul Pierre Piasco. Acesta urma sa fie judecat pentru ca a impuscat o persoana. Insa, in acelasi timp, a fost citat sa faca parte dintre jurati, iar Piasco a ales sa joace acest rol duplicitar, si, anume sa isi indeplineasca datoria civica deliberand asupra starii sale de vinovatie.
Articolul 256 din Codul penal francez prevede ca persoanele aflate in detentie sa nu poata face parte din juriul unui proces. Cu siguranta la infatisarea care urmeaza sa aiba loc in luna septembrie, acuzarea se va folosi de aceasta prevedere legislativa.
Sa te judeci pe tine insuti a fost permis in Anglia, in anumite procese, dar numai pentru cei care erau oficiali si judecatori, mentioneaza Slapper.
De altfel, o situatie neobsinuita s-a petrecut in anul 1846, cand judecatorul Maule a prezidat un proces civil, iar apoi, a ajuns sa prezideze si procesul de apel facut de partea nemultumita. In timpul judecatii, domnul Maule a realizat... un act de judecata introspectiva nemaifiind de acord cu sentinta sa initiala, insa restul comisiei a refuzat sa accepte aceasta schimbare de opinie.
Si in Statele Unite s-au intalnit situatii asemanatoare. Gary Slapper prezinta si cazul judecatorului Bronson care a spus partilor litigioase ca un judecator indeajuns de intelept este constient de faptul ca decizia sa poate fi supusa greselii. Acesta a sugerat intr-o maniera relativ bizara faptul ca un judecator este cea mai indicata persoana sa priveasca asupra deciziilor sale, nemultumind partile litigioase.
De asemenea, exista persoane care au reusit performanta de a se da in judecata singure. In anul 1985, in California, a fost inregistrat un caz in care o persoana se dadea in judecata pe sine insasi. Orest Lodi incerca sa jongleze cu plata unor taxe, dar procesul sau nu a avut finalizare.
Cu siguranta cel mai amuzant exemplu inclus de Slapper in „How the law works” este cel al lui Francisc Evans Cornish, primarul orasului canadian Winnipeg, in anul 1874. Acesta a capatat statutul de magistrat odata cu functia de primar.
Intr-o seara, Cornish a fost arestat de politia care il gasise pe strada in stare de ebrietate. Cornish a fost nevoit sa apara in fata unui magistrat. Mai exact, in fata sa. Fiind constient de greseala sa, acesta s-a autopedepsit, acordandu-si o amenda de 5 dolari. Insa, dupa ce a stat putin pe ganduri, si-a inlaturat pedeapsa datorita comportamentului exemplar de care a dat dovada pana atunci.
Sursa: www.timesonline.co.uk
Comentarii articol (0)