Hotararea Camerei Auditorilor din Romania, nr. 125/2008, pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea raspunderii disciplinare a membrilor Camerei Auditorilor Financiari din Romania a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 524 din 11.07.2008.
In temeiul prevederilor:
- art. 6 alin (3) si (5) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar, republicata, cu modificarile ulterioare;
- art. 24 si 26 din Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 983/2004, cu modificarile ulterioare;
- in baza dezbaterilor din sedintele din 13 mai 2008 a Biroului permanent si din 27 mai 2008 a Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania si pe baza materialelor prezentate in sedinta din 17 iunie 2008,
Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din Romania, intrunit in sedinta din 17 iunie 2008, h o t a r a s t e:
Art. 1. - Se aproba Regulamentul privind stabilirea raspunderii disciplinare a membrilor Camerei Auditorilor Financiari din Romania, prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.
Art. 2. - Departamentul de etica, conduita profesionala si investigatii si Compartimentul secretariat vor duce la indeplinire prezenta hotarare.
Art. 3. - Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania,
Ion Mihailescu
Bucuresti, 17 iunie 2008.
Nr. 125.
Regulament privind stabilirea raspunderii disciplinare a membrilor Camerei Auditorilor Financiari din Romania
Avand in vedere prevederile art. 5 alin. (3) lit. i) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 75/1999, republicata, cu modificarile ulterioare, potrivit carora Camera Auditorilor Financiari din Romania are competenta legala de a emite reguli si proceduri, in limitele si competentele stabilite prin regulamentul de organizare si functionare, in vederea asigurarii respectarii dispozitiilor acestei ordonante de urgenta,
tinand cont de dispozitiile cap. XII din Regulamentul de organizare si functionare a Camerei Auditorilor Financiari din Romania, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 983/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, care reglementeaza exercitarea de catre aceasta a prerogativei disciplinare asupra membrilor sai,
urmarind implementarea Declaratiei Consiliului IFAC nr. 6 din 31 decembrie 2004 privind obligatiile membrilor referitoare la investigatie si disciplina, in forma amendata a acesteia, adoptata in 10 noiembrie 2006,
luand in considerare faptul ca stabilirea raspunderii disciplinare a membrilor Camerei Auditorilor Financiari din Romania trebuie sa se desfasoare cu respectarea principiului legalitatii si a asigurarii dreptului la aparare,
in temeiul art. 7 coroborat cu art. 8 alin. (3) si art. 25 din regulamentul de organizare si functionare sus-mentionat, Consiliul
Camerei Auditorilor Financiari din Romania adopta prezentul regulament.
CAPITOLUL I
Dispozitii generale
Art. 1. - Camera Auditorilor Financiari din Romania, denumita in continuare CAFR, are competenta de a stabili raspunderea disciplinara si de a sanctiona abaterile disciplinare savarsite de membrii sai, auditori financiari, in conditiile legii, ale regulamentului propriu de organizare si functionare, precum si ale dispozitiilor prezentului regulament.
Art. 2. - Dispozitiile prezentului regulament se aplica tuturor auditorilor financiari membri ai CAFR.
Art. 3. - Activitatea disciplinara este o activitate interna aplicabila exclusiv membrilor CAFR si nu poate fi invocata in cauzele aflate pe rol la instantele de drept comun ale statului.
Art. 4. - Incetarea provizorie a exercitarii profesiei de auditor financiar nu exonereaza de raspundere disciplinara pe auditorul financiar in cauza, pentru abaterile savarsite anterior.
Art. 5. - (1) CAFR judeca abaterile disciplinare constand in faptele sau omisiunile savarsite de membrii CAFR, prin nerespectarea normelor de conduita profesionala, a Regulamentului de organizare si functionare, a Codului etic si a hotararilor organelor de conducere ale CAFR; prin incalcarea prevederilor din alte acte normative, in masura in care abaterile respective aduc atingere conduitei etice si profesionale, prestigiului si credibilitatii profesiei de auditor financiar.
(2) CAFR sanctioneaza membrii, auditori financiari, pentru infractiuni care atrag interzicerea dreptului de exercitare a profesiei de auditor financiar.
Art. 6. - (1) Actiunea disciplinara poate fi exercitata in termen de cel mult un an de la data savarsirii faptei si in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care un membru al CAFR a fost condamnat pentru infractiuni care atrag interzicerea dreptului de exercitare a profesiei de auditor financiar.
(2) Atunci cand nu se cunoaste cu exactitate data savarsirii abaterii disciplinare de catre auditorul financiar, termenul in cadrul caruia poate fi exercitata actiunea disciplinara incepe sa curga de la predarea oricarui document in legatura cu abaterea.
Art. 7. - (1) In conformitate cu dispozitiile art. 94 din Regulamentul de organizare si functionare a CAFR auditorii financiari, persoane fizice sau juridice, membri ai CAFR, pot fi sanctionati pentru abateri disciplinare cu:
a) avertisment;
b) mustrare;
c) suspendarea calitatii de membru al CAFR pe o perioada de la 6 luni pana la un an;
d) excluderea din CAFR.
(2) Deosebit de sanctiunile disciplinare mentionate mai sus, potrivit art. 29 din Normele privind controlul calitatii activitatii de audit financiar si a serviciilor conexe, aprobate prin Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 70/2006, CAFR monitorizeaza activitatea membrilor sai care au obtinut la inspectia calitatii activitatii de audit calificativele D, C si B, prin stabilirea si a altor masuri sanctionatorii pentru remedierea neconformitatilor, cum ar fi:
- repetarea inspectiei intr-un interval de maximum un an de la inspectia precedenta;
- obligarea auditorului evaluat cu calificativele D, C si B de a participa, cu suportarea pe contul sau a costurilor prilejuite, la cursuri suplimentare de pregatire profesionala.
Art. 8. - (1) Sanctiunile disciplinare se aplica potrivit competentelor de catre urmatoarele organe ale CAFR:
a) Consiliul;
b) Comisia de apel.
(2) Sanctiunile disciplinare se dispun de Consiliul CAFR prin hotarare adoptata cu majoritatea simpla a voturilor membrilor prezenti.
(3) Hotararea de sanctionare dispusa de Consiliul CAFR poate fi atacata cu apel la Comisia de apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL II
Declansarea procedurii
Art. 9. - (1) Initierea procedurii disciplinare are loc:
a) in urma sesizarilor formulate de persoanele interesate referitoare la abateri de la conduita etica si profesionala ale membrilor CAFR;
b) cu privire la fapte de natura sa atraga raspunderea disciplinara a unui membru, in situatia in care CAFR obtine informatii de aceasta natura ca urmare a exercitarii atributiilor sale legale - principala sursa a acestor informatii o constituie rapoartele de control intocmite de Departamentul monitorizare si competenta profesionala;
c) prin autosesizare, la cererea Departamentului servicii pentru membri si a Departamentului admitere, pregatire continua si stagiari, dar si in urma unor articole de presa, media etc.
(2) Sesizarile se depun la secretariatul CAFR unde se inregistreaza in Registrul general de intrare-iesire a documentelor.
Art. 10. - (1) Sesizarea va cuprinde cel putin urmatoarele:
a) numele, prenumele si domiciliul autorului sesizarii;
b) numele si prenumele auditorului financiar reclamat, precum si, daca este cunoscut, sediul profesional al acestuia;
c) obiectul sesizarii;
d) indicarea dovezilor pe care se sprijina fiecare dintre faptele sesizate;
e) semnatura autorului sesizarii si data intocmirii.
(2) La sesizare se vor anexa copii ale inscrisurilor nominalizate pe care se intemeiaza aceasta. Daca autorul sesizarii nu detine documentele indicate, acestea aflandu-se la auditorul financiar impotriva caruia s-a formulat sesizarea, acesta va preciza acest aspect, urmand ca departamentul de specialitate sa le solicite celui care le detine. Aceste copii vor fi certificate de autorul sesizarii pentru conformitate cu originalul si se vor numerota de la "1" la "n".
(3) Sesizarea indreptata impotriva mai multor membri ai CAFR va forma obiectul unui singur dosar, daca obiectul sesizarii il constituie o obligatie comuna ori daca obligatiile au aceeasi cauza, urmand ca in functie de gradul culpei fiecarui auditor financiar sa i se aplice sanctiunea corespunzatoare.
(4) Sesizarile nesemnate sau anonime nu se vor lua in considerare si se vor clasa.
Art. 11. - Documentele de control cuprinzand informatii obtinute de CAFR ca urmare a exercitarii atributiilor sale legale, prin Departamentul monitorizare si competenta profesionala, de natura sa atraga raspunderea disciplinara a unui membru al CAFR, denumite in continuare rapoarte, vor indica in mod expres dispozitia legala sau cea din reglementarile CAFR care a fost incalcata si dovada acestei incalcari.
Art. 12. - Rapoartele si sesizarile se transmit Departamentului de etica, conduita profesionala si investigatii (DECPI).
CAPITOLUL III
Cercetarea disciplinara
Art. 13. - Cercetarea si investigarea faptelor de natura sa atraga raspunderea disciplinara a membrilor CAFR se efectueaza de catre DECPI.
Art. 14. - Dupa primirea sesizarii DECPI verifica daca documentul indeplineste conditiile de forma prevazute la art. 10 si, in cazul in care constata neconformitati, solicita in scris remedierea acestora, stabilind un termen pentru indeplinirea masurilor dispuse. Cercetarea este suspendata pana la remedierea acestor neconformitati.
Art. 15. - DECPI va intocmi dosarul disciplinar care va purta un numar dat din registrul special existent la acest departament. Registrul va fi numerotat cu numere incepand de la 1, ultimul numar fiind dat la incheierea anului calendaristic. Anul calendaristic urmator va incepe tot cu nr. 1 si va continua cu numere crescatoare pana la incheierea anului calendaristic.
Art. 16. - (1) Daca sesizarea priveste fapte care nu sunt de competenta atribuita prin lege CAFR, DECPI comunica aceasta constatare autorului sesizarii, indrumandu-l sa se adreseze autoritatii in materie.
(2) Daca sesizarea priveste fapte care sunt atat de competenta CAFR, dar si de competenta altor autoritati, la dispunerea sanctiunii se va tine cont numai de acele fapte care privesc activitatile din sfera CAFR.
Art. 17. - (1) In cazul in care sesizarea sau raportul satisface cerintele de forma prevazute de prezentul regulament, DECPI trece la cercetarea pe fond a faptei.
(2) Aspectele imputate sunt comunicate in scris celui reclamat, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, solicitandu-i-se sa-si prezinte punctul de vedere si dovezile in apararea sa, fiind convocat la sediul CAFR. Reclamatul va aduce dovezi scrise numerotate, conforme cu originalul, predandu-le prin secretariatul CAFR, pe baza de proces-verbal.
(3) DECPI este abilitat sa solicite informatii, sa analizeze inscrisuri, sa convoace si sa audieze pe autorul sesizarii si pe cel reclamat, procedand in asa fel incat sa fie clarificate toate aspectele referitoare la faptele imputate. Convocarea trebuie transmisa, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, in asa fel incat sa fie primita de catre persoana in cauza cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de data fixata.
(4) Daca informatiile solicitate nu sunt comunicate in termenul stabilit, DECPI trece la solutionarea cauzei pe baza datelor cuprinse in sesizare sau raport. Daca titularul sesizarii nu depune probe in sprijinul celor afirmate la termenele stabilite, cauza se va clasa din lipsa de probe. Daca titularul sesizarii indica unele documente pe care nu le detine, acestea fiind la auditorul financiar reclamat, DECPI le va solicita acestuia din urma.
(5) Documentele depuse de parti, conforme cu originalul, nu se restituie de la dosar, acestea devenind proprietatea CAFR, ca documente justificative ale cercetarii disciplinare. Dosarul va putea fi consultat in conditiile stabilite de prezentul regulament.
Art. 18. - Daca cel cu privire la care s-a formulat sesizarea recunoaste faptele care i se imputa, DECPI ia act de acest acord, in scris, si nu mai procedeaza la cercetare. In cazul in care cel investigat admite in parte acuzatiile care i se aduc, cercetarea continua numai asupra aspectelor ramase in divergenta.
Art. 19. - Cel impotriva caruia a fost formulata sesizarea are dreptul sa fie asistat pe tot parcursul procedurii disciplinare de catre un avocat sau o persoana imputernicita si are acces la dosarul de cercetare, personal sau prin reprezentantul ales. Persoana reclamata poate sa dispuna sa fie reprezentata, depunand la dosar o imputernicire expresa in acest sens, aratand toate datele de identificare ale imputernicitului.
Art. 20. - (1) Asupra celor constatate DECPI intocmeste un referat cuprinzand: faptele sesizate, sustinerile partilor implicate, probele administrate, concluziile referitoare la existenta sau inexistenta abaterii si, dupa caz, propunerea de sanctionare.
(2) Referatul va fi comunicat membrilor Consiliului CAFR si va fi prezentat in sedinta.
(3) Consiliul convoca pe cel impotriva caruia a fost formulata sesizarea si pe autorul sesizarii in vederea audierii, cu respectarea termenului de convocare prevazut de prezentul regulament.
(4) Partile implicate in actiunea disciplinara (atat reclamantul, cat si cel reclamat) vor fi citate pentru a participa in nume propriu la sedinta Consiliului CAFR. Citatia este trimisa celor in cauza cu cel putin 10 zile inainte de sedinta Consiliului CAFR, iar dosarul cauzei, cuprinzand in special concluziile DECPI, va fi pus la dispozitia partilor cu 7 zile inainte de acelasi termen, prin secretariatul CAFR. Citarea trebuie facuta prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
CAPITOLUL IV
Hotararea de sanctionare
Art. 21. - Persoanele care pronunta hotararea de sanctionare trebuie sa fie independente de subiectul investigatiei si de orice alta persoana care are legatura cu acesta sau are vreun interes in problema cercetata. Oricare membru al Consiliului care se afla intr-o situatie ce ii poate afecta independenta este obligat sa se abtina de la vot.
Art. 22. - (1) Respectarea cerintei de independenta se declara pe propria raspundere (conform anexei la prezentul regulament) de catre toate persoanele care pronunta hotararea de sanctionare.
(2) Situatia in care una dintre parti poate dovedi ca un membru al Consiliului CAFR a incalcat cerinta de independenta si a votat in vederea adoptarii hotararii de sanctionare reprezinta motiv de apel, partea interesata va putea formula apel in termenul stabilit de prezentul regulament.
Art. 23. - (1) In sedinta Consiliul CAFR procedeaza la analizarea cauzei pe baza referatului si a lucrarilor care au stat la baza intocmirii acestuia.
(2) Sedintele Consiliului CAFR, in cazul in care acesta actioneaza ca instanta disciplinara, sunt publice, cu exceptia cazurilor in care publicitatea ar vatama pe oricare dintre parti sau ar pune in pericol respectarea obligatiei de confidentialitate de care sunt tinute acestea. Caracterul secret al sedintelor se stabileste de catre Consiliul CAFR, din oficiu sau la solicitarea partii. Lipsa celui convocat nu impiedica adoptarea hotararii.
(3) Consiliul CAFR se pronunta pe baza actelor si a dovezilor administrate in cauza.
Art. 24. - (1) Consiliul CAFR poate hotari, dupa caz, completarea sau refacerea cercetarii, sanctionarea disciplinara sau clasarea dosarului.
(2) In cazul in care hotaraste completarea sau refacerea cercetarii, Consiliul CAFR va indica in hotarare aspectele care trebuie lamurite sau elementele cu care trebuie completata cercetarea, precum si termenul in care vor fi executate aceste masuri.
Art. 25. - (1) Hotararea Consiliului CAFR privind sanctionarea se comunica celui reclamat si autorului sesizarii ori semnatarilor raportului prevazut la art. 12 in termen de cel mult 30 de zile de la adoptare. Comunicarea se face prin posta, recomandat si cu confirmare de primire.
(2) Hotararile de sanctionare emise de Consiliul CAFR pot fi atacate, in termen de 30 de zile de la primirea comunicarii scrise, atat de persoana impotriva careia s-a formulat sesizarea, cat si de autorul sesizarii. Contestatia se depune la secretariatul CAFR care va comunica, in termen de maximum 10 zile, tot dosarul cauzei Comisiei de apel.
(3) Hotararile de sanctionare emise de Consiliul CAFR se numeroteaza cronologic, anual, incepand cu nr. 1/DIS (de la disciplina) pana la numarul ultimei hotarari adoptate in anul respectiv, evidentiate intr-un caiet-opis, indicandu-se in dreptul fiecareia cauza la care se refera.
#PAGEBREAK#
CAPITOLUL V
Dispozitii speciale
Art. 26. - Pe durata urmaririi penale sau a judecarii faptelor ce constituie abatere disciplinara, procedura disciplinara se suspenda, urmand a fi reluata dupa solutionarea cauzei.
Art. 27. - In caz de abatere grava, in urma careia s-a declansat urmarirea penala, daca cercetarea disciplinara este intr-un stadiu din care se pot trage concluzii relevante, Consiliul CAFR, din oficiu sau la cererea partii interesate, poate lua masura suspendarii celui in cauza din exercitiul profesiei pana la judecarea definitiva a cauzei penale. Masura se comunica celui reclamat in termen de 5 zile de la adoptare.
Art. 28. - Impotriva hotararii de suspendare, ca urmare a plangerii penale, se poate face contestatie la Comisia de apel in termen de 15 zile de la comunicare. Contestatia se depune la secretariatul CAFR care va comunica, in termen de maximum 10 zile, tot dosarul cauzei Comisiei de apel. Contestatia suspenda executarea masurii de suspendare.
Art. 29. - Pe parcursul judecarii masurii suspendarii, dar si a contestatiei impotriva hotararii de suspendare auditorul financiar nu mai are voie sa contracteze alte misiuni de audit.
Art. 30. - CAFR nu isi asuma raspunderea pentru eventualele daune solicitate de catre oricare dintre parti celeilalte ca urmare a actiunii disciplinare sau a plangerii penale.
CAPITOLUL VI
Apelul
Art. 31. - Hotararea de sanctionare emisa de Consiliul CAFR poate fi atacata cu apel la Comisia de apel in termen de 30 de zile de la comunicare.
Art. 32. - Cererea de apel va contine elementele obligatorii prevazute la art. 10 alin. (1).
Art. 33. - Apelul suspenda aplicarea hotararii de sanctionare pana la pronuntarea Comisiei de apel.
Art. 34. - Prevederile din prezentul regulament privitoare la derularea judecarii de catre Consiliul CAFR se aplica si solutionarii apelului.
Art. 35. - (1) Comisia de apel notifica ambelor parti data si locul judecarii apelului. La judecare, apelantul are dreptul sa fie reprezentat sau asistat. Citarea se face in aceleasi conditii stabilite de art. 20 alin. (3).
(2) Apelul poate fi judecat in absenta apelantului, cu respectarea cerintelor privind trimiterea comunicarii scrise. Prezenta celeilalte parti este obligatorie.
(3) Comisia de apel poate amana judecarea apelului pentru o data ulterioara, in vederea formularii apararii, in caz de boala sau in alte imprejurari temeinic motivate.
(4) Procedura de judecare a apelului este similara cu cea din faza audierii in fata Consiliului CAFR.
Art. 36. - (1) Comisia de apel cerceteaza cauza pe baza actelor, dovezilor de la dosar, precum si pe baza audierilor partilor. Hotararea Consiliului CAFR poate fi mentinuta sau modificata integral/partial de catre Comisia de apel.
(2) Comisia de apel anunta hotararea sa in sedinta publica. Hotararea Comisiei de apel se va comunica in scris partilor in termen de 15 zile de la pronuntarea apelului.
(3) Sedintele Comisiei de apel sunt publice. Nu sunt publice sedintele in care ar fi adusa atingere imaginii publice a persoanelor implicate, CAFR si tertilor, precum si in cazurile in care s-ar afecta principiul confidentialitatii, aceasta urmand a fi hotarata de Consiliul CAFR, precum si la solicitarea partilor.
Art. 37. - (1) Hotararea pronuntata asupra apelului este definitiva. Aceasta se comunica partilor conform art. 25 de catre DECPI in termen de cel mult 30 de zile de la adoptare.
(2) Hotararile Comisiei de apel privind suspendarea sau excluderea unui membru sunt publicate prin grija Consiliului CAFR in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(3) Hotararile Comisiei de apel sunt de natura disciplinara si pot fi atacate, in conditiile legii, la instanta competenta.
(4) Hotararile Comisiei de apel se numeroteaza cronologic, anual, incepand cu nr. 1 pana la numarul ultimei hotarari adoptate in anul respectiv, evidentiate intr-un caiet-opis, indicandu-se in dreptul fiecareia cauza la care se refera.
Art. 38. - Toate prevederile din prezentul regulament privitoare la derularea judecarii de catre Consiliul CAFR se aplica si solutionarii apelului.
CAPITOLUL VII
Executarea sanctiunilor disciplinare
Art. 39. - Dupa ramanerea definitiva a hotararii de sanctionare prin neatacarea ei la Comisia de apel sau prin respingerea apelului de catre aceasta comisie, DECPI o va publica prin afisare pe site-ul CAFR ori in alt mod hotarat de Consiliul CAFR si o comunica Departamentului servicii pentru membri, in vederea mentionarii ei in evidentele CAFR.
Art. 40. - (1) Sanctiunile disciplinare se executa prin comunicarea acestora celor in cauza si efectuarea publicarii prin toate mass-media stabilite de Consiliul CAFR.
(2) In perioada suspendarii persoana sanctionata nu poate presta sub nicio forma activitate de audit financiar si nu poate face uz de aceasta calitate, in caz contrar urmand a fi sanctionata cu excluderea din CAFR. Auditorul financiar care a fost sanctionat cu excluderea are obligatia ca in termen de cel mult 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii de sanctionare sa predea Departamentului servicii pentru membri din cadrul CAFR carnetul, certificatul, parafa si autorizatia de functionare.
Art. 41. - Excluderea din CAFR determina pierderea dreptului de exercitare a activitatii de audit financiar si anularea carnetului, certificatului si a parafei, respectiv a autorizatiei de functionare eliberate de CAFR. Anularea documentelor mentionate si a parafei se da publicitatii. Cotizatiile achitate de catre auditorul financiar exclus nu se restituie.
Art. 42. - (1) Repetarea abaterii constituie o circumstanta agravanta care va fi luata in considerare la stabilirea unei noi sanctiuni.
(2) Sanctiunile aplicate pentru desfasurarea activitatii in conditii nesatisfacatoare, ineficiente sau cu incompetenta, care au avut ca efect prejudicierea grava a reputatiei profesionale, isi inceteaza efectul numai dupa constatarea modului de remediere a neconformitatii retinute cu ocazia primei inspectii, prin repetarea inspectiei efectuate de catre inspectorii Departamentului monitorizare si competenta profesionala, potrivit Procedurilor pentru aplicarea art. 29 din Normele privind controlul calitatii activitatii de audit financiar si a serviciilor conexe, aprobate prin Hotararea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din Romania nr. 82/2007, cu modificarile ulterioare.
(3) In cazul mustrarii si avertismentului sanctiunea se considera a nu fi fost aplicata daca timp de un an de la aplicarea ei persoana in cauza nu a mai savarsit o abatere disciplinara. Acest termen este de 2 ani in cazul aplicarii sanctiunii cu suspendarea.
(4) Interdictia exercitarii profesiei de audit financiar este data pe o perioada nedeterminata.
CAPITOLUL VIII
Dispozitii finale
Art. 43. - Orice persoana implicata in cercetarea unei fapte de natura a atrage raspunderea disciplinara a unui membru al CAFR este obligata sa respecte confidentialitatea informatiilor referitoare la cauza respectiva si sa nu divulge astfel de date unor terti. Aceeasi obligatie ii revine si oricarei persoane care ia cunostinta despre asemenea informatii prin natura atributiilor care ii revin in cadrul CAFR.
Art. 44. - Departamentul de etica, conduita profesionala si investigatii va adopta masuri de asigurare a confidentialitatii informatiilor referitoare la cauzele disciplinare cu care este sesizat si pastrarii dosarelor disciplinare in conditii de deplina siguranta. Termenul de pastrare a acestor dosare este de 10 ani de la adoptarea unei hotarari definitive asupra faptelor prevazute in sesizare sau raport.
Art. 45. - Pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an, DECPI intocmeste si prezinta Consiliului CAFR un raport, cuprinzand sinteza activitatii desfasurate in anul anterior, precum si propuneri de masuri de imbunatatire a activitatii si remediere a unor eventuale deficiente.
Art. 46. - CAFR va asigura spatiul si dotarile necesare desfasurarii activitatii disciplinare si dezbaterilor in sedinte.
Art. 47. - In cadrul activitatii disciplinare Consiliul CAFR si Comisia de apel nu sunt abilitate sa efectueze lucrari tehnice de audit financiar care sa constituie probe in solutionarea plangerilor ori sesizarilor primite.
Art. 48. - Prezentul regulament intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
_________
Nota Avocatnet.ro:
-Va prezentam ca fisier atasat Anexa la Regulament.
Comentarii articol (0)